Πώς θα μεγαλώσετε έναν ανεξάρτητο έφηβο που θα γίνει υπεύθυνος ενήλικας

Τι χρειάζεται ένας έφηβος για να γίνει ανεξάρτητος.

Πώς θα μεγαλώσετε έναν ανεξάρτητο έφηβο που θα γίνει υπεύθυνος ενήλικας
Bigstock

Όλοι οι έφηβοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως ενήλικες.

Το ζητούμενο για τους γονείς είναι πώς το έφηβο παιδί τους θα γίνει ανεξάρτητο και θα μπορεί να διαχειρίζεται τις καταστάσεις με υπευθυνότητα.

Για να προετοιμάσετε καλύτερα τον έφηβο, είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της καθοδήγησης και της παροχής ελευθερίας.

efiveia-kai-filies.jpg

Αφήστε τον έφηβο να σας δείξει πόση ελευθερία μπορεί να αντέξει

Η ελευθερία κερδίζεται, επομένως το παιδί σας πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τη διαχειριστεί σωστά. Είτε βγαίνει με φίλους είτε μένει μόνο του στο σπίτι, είναι σημαντικό να είναι αξιόπιστο και συνεπές στις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις του.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα από κοινού με το έφηβο παιδί σας

Οι περισσότεροι έφηβοι δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά τον χρόνο τους. Χρειάζονται λοιπόν την καθοδήγησή σας για το πώς να οργανώσει το πρόγραμμά του. Ρυθμίστε από κοινού πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσει για διάβασμα, για εργασίες για το σπίτι, για εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και χρόνο για τον εαυτό του.

Ενθαρρύνετε τον έφηβο να βοηθά

Μάθετε στον έφηβο τον εθελοντισμό και τη σημασία της προσφοράς. Ξεκινήστε από απλά καθημερινά πράγματα μέσα στο σπίτι και ενθαρρύνετε δραστηριότητες που αφορούν συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό ή δράσεις για την καθαριότητα, τη δενδροφύτευση.

Διδάξτε του δεξιότητες ζωής

Μπορεί να είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι ο έφηβος θα γίνει ένας ανεξάρτητος ενήλικας επειδή διαπρέπει σε κάποιους τομείς, αλλά από μόνο του αυτό δεν αρκεί ούτε σημαίνει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες στην πραγματική ζωή.

Οι πρακτικές δεξιότητες, όπως το πώς να πλένει τα ρούχα, πώς να μαγειρεύει, πώς να διαχειρίζεται τα χρήματά του αλλά και πώς να επικοινωνεί αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους, είναι αυτές που θα του είναι απαραίτητες στην ενήλικη ζωή του.

mamades-fovoudai-tin-efiveia.jpg

Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τις συνέπειες

Θα υπάρξουν στιγμές που ο έφηβος θα κάνει λάθη (ακόμα και σκόπιμα παραβιάζοντας τους κανόνες). Οι κακές επιλογές οδηγούν σε συνέπειες. Αντισταθείτε όμωςστην παρόρμηση να βρίσκετε δικαιολογίες για να μην τις εφαρμόσετε.

Είναι δύσκολο να παρακολουθείτε το παιδί σας να μεγαλώνει και να συνειδητοποιείτε ότι δεν θα είναι το μικρό σας μωρό για πάντα. Ωστόσο, του κάνετε κακό εάν δεν ενσταλάξετε το αίσθημα ευθύνης. Μακροπρόθεσμα, ο έφηβος θα σας ευχαριστεί που τον μεγαλώσατε ώστε να γίνει ένας υπεύθυνος, ανεξάρτητος ενήλικας.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved