10 τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού

Εστιάστε σε τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι το αβοκάντο, οι φακές αλλά και ο σολομός.

10 τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού
Bigstock

Κοντοζυγώνει η ώρα για την μετάβαση στον κόσμο των στερεών τροφών ; Η πρώτη εμπειρία κάθε μωρού με τα στερεά τρόφιμα είναι πολύ διαφορετική. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να δοκιμάζει ποικιλία από τροφές και εξοπλιστείτε με υπομονή.

Θυμηθείτε πως μόλις το μωρό σας γίνει 6 μηνών - και όχι 4 - μπορείτε να ξεκινήσετε να του δίνετε στερεές τροφές και εάν έχετε δεύτερες σκέψεις, πάντα να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας.

Αβοκάντo

Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικά λιπαρά , βιταμίνες και μέταλλα. Όχι μόνο είναι θρεπτικό, καθώς τα λίπη συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων , αλλά η υφή του είναι απαλή και εύκολη στην κατανάλωση.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι με πλήρες γάλα είναι μια θρεπτική πρώιμη τροφή δεδομένου ότι περιέχει ασβέστιο, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Βοηθά στην διάσπαση των πρωτεϊνών και διευκολύνει την πέψη. Επιπλέον, στα μωρά αρέσει αυτή η πλούσια και κρεμώδης υφή του γιαουρτιού.

Ορισμένοι παιδίατροι συνιστούν να περιμένετε για την εισαγωγή του γιαουρτιού μεταξύ 9 και 10 μηνών καθώς περιέχει αγελαδινό γάλα .

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο από το στρες. Μπορείτε να προσφέρετε βατόμουρα σε smoothie, γιαούρτι ή πλιγούρι βρώμης ή ως finger food .

Αυγά

Οι κρόκοι του αυγού περιέχουν λιποδιαλυτές, βιταμίνες, χολίνη , σελήνιο και βιταμίνη Β12. Όλα σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Χυλός βρώμης ολικής αλέσεως

Το να προσφέρετε στο μωρό σας ένα μείγμα δημητριακών ολικής αλέσεως είναι μια επιλογή πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το πλιγούρι βρώμης, το κινόα και το κριθάρι καλό θα ήταν να αναμιγνύονται με νερό, μητρικό γάλα ή με λίγο γιαούρτι.

Βούτυρο ξηρών καρπών

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών και λιποδιαλυτών βιταμινών.

Το βούτυρο από αμύγδαλο, κάσιους ή φιστίκια μπορείτε να το προσθέσετε σε γιαούρτι ή σε χυλό βρώμης.

Μήλα

Τα φρούτα αυτά περιέχουν κερκετίνη , η οποία ενισχύει την τόνωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Τα μήλα, είτε πολτοποιημένα, μαλακά ή σκληρά, προσφέρονται εύκολα ως πρώτη στερεά τροφή.

Φακές

Οι φακές είναι ιδιαίτερα θρεπτικές γιατί περιέχουν φυτικές ίνες, σίδηρο και πρωτεΐνη. Είναι μαλακές και εύκολες στο μαγείρεμα. Έχουν επίσης ουδέτερη γεύση συγκριτικά με άλλα όσπρια .

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Μπορείτε να αναμίξετε σπανάκι με μήλο ή καρότα ή να φτιάξετε ένα πέστο σπανακιού για να συνοδέψετε τα ζυμαρικά. Το σπανάκι ή το λάχανο προσφέρουν λουτεΐνη και βιταμίνη Κ, τα οποία συμβάλλουν στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Επειδή, όμως, πολλά φυλλώδη λαχανικά περιέχουν νιτρικά άλατα, ορισμένοι παιδίατροι συνιστούν να τα εισάγετε μετά τους 10 μήνες.

Σολομός

Ο διαρκώς αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των μωρών απαιτεί DHA, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που είναι απαραίτητο για τη γνωστική ανάπτυξη.

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική διατροφική πηγή DHA.

Θα μπορούσατε να τον πολτοποιήσετε δημιουργώντας δημιουργήσετε ένα μπιφτέκι σολομού και να το προσφέρετε ως finger food.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved