6 δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τις μαθηματικές δεξιότητες πριν τα πρώτα γενέθλια

Τα μωρά έχουν απίστευτη φυσική ικανότητα να κατανοούν τα μαθηματικά! Ακόμα και τα νεογέννητα έχουν την αίσθηση των αριθμών.

6 δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τις μαθηματικές δεξιότητες πριν τα πρώτα γενέθλια
Bigstock

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη «μαθηματικά»; Μπορεί να σκεφτείτε πίνακες πολλαπλασιασμού, κλάσματα ή ποσοστά. Σίγουρα δεν σας έρχονται στο μυαλό οι μαθηματικές δεξιότητες ενός νεογέννητου μωρού !

Αν και μπορεί να μην είναι σε θέση να μετρήσουν, έχουν μια βασική κατανόηση των αριθμών, κάτι που αποτελεί θεμέλιο για μελλοντικές μαθηματικές δεξιότητες. Η αίσθηση των αριθμών ενισχύεται γρήγορα και από την ηλικία των 6 μηνών!

Τα μωρά και τα νήπια χρησιμοποιούν τα μαθηματικά καθημερινά για να πάρουν μια απόφαση ή να κάνουν μια επιλογή. Αυτές οι δεξιότητες αποκαλούνται και «πρώιμα μαθηματικά».

Για παράδειγμα, το πρώτο έτος ζωής τους, τα μωρά μπορούν:

  • να παρατηρήσουν πράγματα όπως η ποσότητα, το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα .
  • να κατανοήσουν την έννοια της «δράσης-αντίδρασης». Μπορούν να καταλάβουν ότι αν πατήσουν το τάδε κουμπί στο παιχνίδι , θα τους μιλήσει ή αν κουνήσουν μια κουδουνίστρα, κάνει θόρυβο.
  • να παρατηρήσουν καθημερινά μοτίβα όπως όταν ανοίγετε το νερό, είναι ώρα για μπάνιο ή σχέδια σ’ ένα παιχνίδι ή σ’ ένα βιβλίο.

Ενθαρρύνετε να κατανοήσουν λέξεις που έχουν να κάνουν με την ποσότητα. Για παράδειγμα πείτε «Αυτός ο σκύλος είναι μεγαλύτερος από αυτόν.»

Δεν είναι εκπληκτικό ότι ο βρεφικός εγκέφαλος καταλαβαίνει ήδη μαθηματικά σε τόσο πρώιμη ηλικία; Μεγάλο μέρος της μάθησης γίνεται μέσω βιωμάτων και ενασχόλησης με παιχνίδια. Υπάρχουν, μάλιστα, δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην βελτίωση των μαθηματικών δεξιοτήτων.

Εδώ είναι 6 απλοί και διασκεδαστικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε αυτές τις δεξιότητες στην καθημερινότητα του μωρού. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, την ικανότητα του εγκεφάλου του να μαθαίνει τόσο γρήγορα.

Μετρήστε παρέα

Ακόμη και πριν προλάβει να μάθει να μετρά μόνο του, μπορείτε να μετράτε δυνατά σκάλες, κομματάκια φαγητού ή και παιχνίδια.

Επισημάνετε σχήματα και μεγέθη κατά την ανάγνωση

Βοηθήστε το μωρό να παρατηρήσει πότε κάτι είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο ή τι σχήμα και χρώμα έχει ένα αντικείμενο επισημαίνοντάς το. Καθώς μεγαλώνουν, μπορείτε να τους κάνετε περισσότερες ερωτήσεις και να τους ζητάτε να βρουν μοτίβα , λέγοντας πράγματα όπως «Ας βρούμε όλους τους κύκλους!»

Παίξτε με παζλ

Παιχνίδια σαν τα παζλ βοηθούν στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ σχημάτων και μεγεθών.

Δείξτε τους αριθμούς

Από τα ρολόγια μέχρι τα ημερολόγια , περιτριγυριζόμαστε από αριθμούς! Όπως ακριβώς δείχνετε τις λέξεις όταν διαβάζετε παρέα, δείξτε τους αριθμούς για να εξοικειωθεί με το πώς μοιάζουν.

Χορέψτε και τραγουδήστε

Ίσως αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο χορός και η μουσική με τα μαθηματικά. Η ομοιοκαταληξία και η επανάληψη βοηθούν στην ταχεία μάθηση και στην ενίσχυση της μνήμης.

Κάντε βόλτες στην φύση

Αναζητήστε σχέδια, σχήματα, χρώματα και μεγέθη και συζητήστε τα με το μικρό σας. Μπορείτε επίσης να μετράτε παράλληλα και να κάνετε ερωτήσεις όπως «Πόσα δέντρα βλέπεις;»

Τα μαθηματικά είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, μερικές φορές ως ενήλικες δεν παρατηρούμε καν πότε και πώς εμφανίζονται!

Πηγή:pathways.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved