Κερκετίνη: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα

Τι είναι η κερκετίνη και πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Κερκετίνη: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα
Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσετε την κερκετίνη είναι μέσω των τροφίμων που την περιέχουν. Bigstock

Η κερκετίνη ή κουαερσετίνη είναι μια πολυφαινόλη που τη βρίσκουμε σε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Διαθέτει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ευεργετικών επιδράσεων στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο , το μεταβολικό σύνδρομο και τη στοματική υγεία.

Επίσης, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κερκετίνη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα γι΄αυτό και πρέπει να δίνεται προσοχή από άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας.

Woman Eating French Fries With Cheese In A Restaurant

Τι δείχνουν μελέτες για την κερκετίνη και τη γονιμότητα

Μελέτη που έγινε σε ποντίκια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπεινα γίνει περαιτέρω διερεύνηση των αρνητικών επιπτώσεων του συμπληρώματος κερκετίνης σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, για να αξιολογηθεί εάν τα αρνητικά υπερτερούν των θετικών οφελών για την υγεία.

Οι μελέτες σχετικά με την επίδραση της κερκετίνης στην ανδρική γονιμότητα είναι ιδιαίτερα αντιφατικές. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η κερκετίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας καθώς βελτίωσε την κινητικότητα του σπέρματος, τη βιωσιμότητα και την ολική τεστοστερόνη ορού σε διαβητικούς αρουραίους. Μια πιο πρόσφατη μελέτη σε υγιή αρσενικά ποντίκια, ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι προοξειδωτικές επιδράσεις της κερκετίνης μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη μείωση της κινητικότητας και της συγκέντρωσης του σπέρματος.

Αυτή η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι η κερσετίνη είχε την ικανότητα να διαταράσσει την ενδοκρινική λειτουργία και επομένως να επηρεάσει τη λειτουργία και τη δομή των κυττάρων.

Καθώς τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα, μιλήστε για τον γιατρό σας σχετικά με ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας ειδικά όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Να θυμάστε ότι η κερκετίνη διατίθεται ως συμπλήρωμα, ωστόσο είναι καλύτερο να λαμβάνεται μέσω της διατροφής ( μπρόκολο, ντομάτες, κόκκινα σταφύλια, κόκκινα μήλα, κ.α.)

Με πληροφορίες από το dayonefertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved