Αφροδίτη Ορφανοπούλου: «Η Αγγελική είναι το παιδί μου και πάνω απ’ όλα το αγαπώ»

Η Αγγελική έχει σύνδρομο Down και η μητέρα της, Αφροδίτη Ορφανοπούλου μίλησε στο Mothersblog.gr για την καθημερινότητα μαζί της, τις δυσκολίες, τα προβλήματα αλλά και τη δύναμη που αντλεί από την κόρη της.

Νίκη Παπανικολάου
Αφροδίτη Ορφανοπούλου: «Η Αγγελική είναι το παιδί μου και πάνω απ’ όλα το αγαπώ»

Η Αφροδίτη Ορφανοπούλου είναι μητέρα δύο κοριτσιών: της 3,5 ετών Αθηνάς και της 6χρονης Αγγελικής, που έχει σύνδρομο Down. Δέχτηκε με χαρά να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία της, μιλώντας για τις δυσκολίες αλλά και τις πολλές χαρές που έχει ζήσει τα τελευταία έξι χρόνια.

«Δεν το πιστεύω ότι η Αγγελική έγινε 6 ετών», λέει και το πρόσωπο της φωτίζεται. Μιλάει για την κόρη της με αγάπη αλλά και θαυμασμό για όλα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά, χωρίς να διαμαρτύρεται, χωρίς να δυσανασχετεί.

orfanopoulou-me-kori.jpg
George Spyros

Η γέννηση της Αγγελικής και η διάγνωση

Η Αγγελική γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2018 εσπευσμένα και με καισαρική. Οι γονείς της την επισκέπτονταν καθημερινά στη ΜΕΝΝ και ανυπομονούσαν να περάσουν οι μέρες για να επιστρέψουν σπίτι. Μόνο που τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Οι γιατροί ζήτησαν τη συγκατάθεσή τους προκειμένου να κάνουν εξέταση DNA (καρυότυπος) καθώς είχαν υποψίες ότι το μωρό είχε σύνδρομο Down.

Όταν οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν και η διάγνωση ήταν πια και επίσημη, το σοκ ήταν μεγάλο.

«Αναρωτιόμουν πώς έγινε αυτό. Προσπαθούσα να θυμηθώ τις εξετάσεις στην εγκυμοσύνη, αν δεν είχα καταλάβει κάτι… Άρχισα να αναζητώ πληροφορίες στο διαδίκτυο, καθώς δεν υπήρχε κανείς στο στενό ή το ευρύτερο περιβάλλον μου με σύνδρομο Down. Το αρχικό «πάγωμα» άρχισε να μετατρέπεται σε δουλειά», λέει η Αφροδίτη στη συνέντευξή της.

Και παρά τα αρνητικά συναισθήματα που βίωσε, δεν θρήνησε, δεν καταράστηκε ούτε τη ζωή, ούτε την τύχη. Δεν είπε «γιατί σε μένα».

orfanopoulou-kores.jpg

Μαζί με τον σύζυγό της, τον Γρηγόρη, και τη στήριξη των δικών τους ανθρώπων, επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια να βοηθήσουν την Αγγελική να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που θα περισσεύει η αγάπη κι όχι η ντροπή ή ο φόβος.

Γιατί ναι, στις μέρες μας εξακολουθούν αρκετοί γονείς να ντρέπονται για το παιδί τους που έχει σύνδρομο Down, επιλέγοντας την απομόνωση από την αποδοχή. «Το σύνδρομο Down δεν είναι ασθένεια, δεν κολλάει, δεν μεταδίδεται», εξηγεί η Αφροδίτη Ορφανοπούλου λέγοντας με λύπη ότι υπάρχουν πολλά στερεότυπα σχετικά με το συγκεκριμένο σύνδρομο που δεν έχουν «σπάσει».

«Η Αγγελική δεν έχει κατακτήσει ακόμα τη λεκτική επικοινωνία, μεγαλώνει ωστόσο όπως κάθε παιδί τυπικής ανάπτυξης με τη διαφορά ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο και εκπαίδευση για να φτάσει τα αναπτυξιακά ορόσημα. Πηγαίνει στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς με ιδιωτική παράλληλη στήριξη και είναι πολύ κοινωνική», τονίζει με καμάρι η Αφροδίτη.

Τι άλλο θέλει να ξέρει ο κόσμος για τα παιδιά με σύνδρομο Down; Πώς κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και χρειάζεται τη στήριξη των γονιών και της κοινωνίας.

Όσο για τους γονείς, θα πρέπει να ζητούν βοήθεια ειδικά όταν αισθάνονται ότι τα ψυχικά τους αποθέματα λιγοστεύουν, γιατί από εκείνους εξαρτώνται τα παιδιά με σύνδρομο Down.

orfanopoulou-oikogeneia.jpg

Κι αν αναρωτιέστε τι είναι εκείνο που απασχολεί τους περισσότερους απ' αυτούς, η Αφροδίτη απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: « Το άγχος το δικό μου και όλων των γονιών εκεί έξω είναι τι θα γίνουν τα παιδιά μας με σύνδρομο Down χωρίς εμάς».

Σήμερα λοιπόν που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να μάθετε λίγα περισσότερα γι΄αυτά τα άτομα που γεννήθηκαν με ένα παραπάνω χρωμόσωμα και ζουν ανάμεσά μας, δίπλα μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved