«Σπάστε τα στερεότυπα» το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down

#EndTheStereotypes - Τα άτομα με Σύνδρομο Down δεν θέλουν να τους αντιμετωπίζουν διαφορετικά οι άλλοι γύρω τους.

Μαργαρίτα Νικολάου
«Σπάστε τα  στερεότυπα» το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down
Bigstock

#EndTheStereotypes - «Σπάστε τα στερεότυπα»: αυτό είναι το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down και αυτό ζητούν όλοι οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down και όλοι οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με Σύνδρομο Down ή νοητική αναπηρία από τους υποστηρικτές τους. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να γίνει viral σήμερα.

Είμαστε άνθρωποι - Να μας συμπεριφέρεστε σαν ανθρώπους

Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Κάθε άνθρωπος με Σύνδρομο Down είναι διαφορετικός. Κάθε άνθρωπος με νοητική αναπηρία είναι διαφορετικός. Όμως όλοι έχουν ικανότητες και δυνατότητες. Αυτές τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους θέλουν να δείξουν οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down.

Επτά διάσημες μαμάδες που έχουν παιδιά με σύνδρομο Down (pics)

Τι είναι το στερεότυπο;

Το στερεότυπο είναι μια καθορισμένη ιδέα που έχουν οι άνθρωποι για το πώς είναι κάποιος ή κάτι.

Τα στερεότυπα μπορεί να είναι θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα, αλλά συχνά είναι ανακριβή ή απλά λάθος!

Τα στερεότυπα βασίζονται συχνά σε περιορισμένες πληροφορίες ή μια μεμονωμένη προσωπική εμπειρία. Μπορούν να ενισχυθούν από τον τρόπο που αντιπροσωπεύεται και από τον τρόπο που παρουσιάζεται μέσα από τα ΜΜΕ ή τα social media.

Μόλις διαμορφωθεί ένα στερεότυπο, δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Όμως οι άνθρωποι με σύνδρομο Down και οι συγγενείς τους θέλουν να αλλάξει αυτό.

Θέλουν όλοι να έχουν ίδιες ευκαιρίες στο σχολείο.

Θέλουν όλοι να έχουν ίδιες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα.

Θέλουν όλοι να έχουν ίδιες ευκαιρίες στις σχέσεις.

Θέλουν όλοι να έχουν ίδιες ευκαιρίες στις δραστηριότητες.

Παιδιά με Σύνδρομο Down μεταμορφώνονται σε ήρωες της Disney για καλό σκοπό

Προσωπικές ιστορίες ανθρώπων με Σύνδρομο Down

Andrew - Νέα Ζηλανδία

prosopikes-istories-anthropon-me-sindromo-down-(1).jpg

πηγή φωτογραφίας: worlddownsyndromeday.org

«Δούλευα σε δημοτικό σχολείο. Ήλπιζα να βοηθήσω με τα σχολικά ενημερωτικά δελτία στον υπολογιστή του γραφείου. Παρουσίασα το βιογραφικό μου στη ρεσεψιονίστ για να της δείξω τι μπορώ να κάνω. Με ρώτησε, "Ποιος το ετοίμασε αυτό για σένα;" Της είπα ότι εγώ το έκανα. Δεν πίστευε ότι έφτιαξα εγώ το βιογραφικό μου και δεν με άφησε να τη βοηθήσω!».

Emma - Ηνωμένο Βασίλειο

prosopikes-istories-anthropon-me-sindromo-down-(9).jpg

πηγή φωτογραφίας: worlddownsyndromeday.org

«Πήγα σε ένα κατάστημα ρούχων κατά το μεσημεριανό διάλειμμα που είχα στη δουλειά. Κοιτούσα τα διάφορα ρούχα. Μια κυρία που δούλευε στο μαγαζί μου είπε: "Δεν πρόκειται να αγοράσεις τίποτα, φύγε!" Ήμουν τόσο αναστατωμένη που δεν μπορούσα να μιλήσω. Δεν μου αξίζει να μου φέρονται έτσι!».

Moyosore - Νιγηρία

prosopikes-istories-anthropon-me-sindromo-down-(8).jpg

πηγή φωτογραφίας: worlddownsyndromeday.org

«Δεν μου αρέσει όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν υποτιμητικά τα άτομα με σύνδρομο Down. Την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down πρέπει να ενωθούμε με έναν κοινό στόχο για να το αλλάξουμε αυτό!».

Muthoni - Κένυα

prosopikes-istories-anthropon-me-sindromo-down-(7).jpg

πηγή φωτογραφίας: worlddownsyndromeday.org

«Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down δεν μπορούν να εργαστούν; Επίσης πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να πληρωνόμαστε. Δουλεύω σκληρά και μου αξίζει να με πληρώνουν!».

Tia - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

prosopikes-istories-anthropon-me-sindromo-down-(6).jpg

πηγή φωτογραφίας: worlddownsyndromeday.org

«Ήθελα να πάω στο κολλέγιο, αλλά επειδή έχω νοητική αναπηρία, τα μόνα μαθήματα που ήταν διαθέσιμα για εμένα ήταν τα "Life Skills". Δεν θέλω να πάω στο κολλέγιο για να μάθω πώς να στρώνω το κρεβάτι μου!».

Carlos - Μεξικό

prosopikes-istories-anthropon-me-sindromo-down-(5).jpg

πηγή φωτογραφίας: worlddownsyndromeday.org

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το Σύνδρομο Down είναι ασθένεια. Δεν είναι. Το σύνδρομο Down είναι πάθηση. Είμαστε όπως όλοι οι άνθρωποι. Θέλω ο κόσμος να μας δει για το ποιοι πραγματικά είμαστε!».

Pearl - Ελβετία

prosopikes-istories-anthropon-me-sindromo-down-(4).jpg

πηγή φωτογραφίας: worlddownsyndromeday.org

«Κάποιοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down δεν μπορούν να έχουν μια "φυσιολογική" ζωή. Αυτό είναι λάθος. Αλλά τι είναι φυσιολογικό τελικά; Η ζωή μου είναι ίδια με των συγγενών και των φίλων μου. Πήγα στο σχολείο της γειτονιάς μου, είμαι μέλος της φιλαρμονικής της κοινότητάς μου και πρόσκοπος επίσης. Εκπαιδεύομαι για να γίνω βοηθός διδασκαλίας!».

Andrew - Αυστραλία

prosopikes-istories-anthropon-me-sindromo-down-(3).jpg

πηγή φωτογραφίας: worlddownsyndromeday.org

«Δέχομαι διακρίσεις επειδή έχω αναπηρία. Οι άνθρωποι δεν με αφήνουν να μιλήσω για τον εαυτό μου. Μα μπορώ! Μου αρέσει να μιλάω σε ανθρώπους για τη ζωή μου!».

Janet - Καναδάς

prosopikes-istories-anthropon-me-sindromo-down-(2).jpg

πηγή φωτογραφίας: worlddownsyndromeday.org

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down είναι ίδιοι. Δεν είμαστε! Το αγαπημένο μου πράγμα είναι να μαθαίνω για διαφορετικούς ανθρώπους και τι κάνουν!».

Assume That I Can - Υποθέτω ότι μπορώ / Βίντεο καμπάνια

Μέσα από το βίντεο της παγκόσμιας καμπάνιας για την Ημέρα Συνδρόμου Down, ο σύλλογος συνδρόμου Down του Καναδά, ζητά από τους υποστηρικτές όλου του κόσμου να «σπάσουν τα στερεότυπα». Στερεότυπα που οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό, κακή μεταχείριση, υποτίμηση ακόμη και κακοποίηση.

Στο βίντεο εμφανίζεται η Madison Tevlin, μοντέλο και ηθοποιός η οποία στέλνει ένα μήνυμα σε όλους εμάς με μόνο στόχο να μας μάθει ότι δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις ότι ένας άνθρωπος με Σύνδρομο Down δεν μπορεί να κάνει κάτι, αλλά υποθέσεις ότι μπορεί να κάνει πολλά.

«Hey bartender», αρχίζει να λέει η Madison στην αρχή του βίντεο δείχνοντάς τη να βρίσκεται σε ένα κλαμπ. «Υποθέτεις ότι δεν μπορώ να πιω μια μαργαρίτα. Γι' αυτό και δεν μου σερβίρεις μια μαργαρίτα. Οπότε δεν πίνω μαργαρίτα. Οι υποθέσεις σου γίνονται πραγματικότητα...», συνεχίζει να λέει καθώς αλλάζει περιβάλλον και μεταφέρεται στο σπίτι με τους γονείς της.

Εκεί απευθύνεται στους γονείς της, λίγο αργότερα στον προπονητή της και τέλος στον καθηγητή της.

«Και γονείς... υποθέτετε ότι δεν μπορώ να ζήσω μόνη μου. Οπότε δεν με ενθαρρύνετε να μείνω μόνη μου. Οπότε δεν μένω μόνη μου.

Προπονητή... υποθέτεις ότι δεν μπορώ να χτυπήσω (τον σάκο του box) πιο δυνατά. Έτσι δεν με εκπαιδεύεις να χτυπάω πιο δυνατά. Οπότε δεν χτυπάω πιο δυνατά.

Και δάσκαλε... υποθέτεις ότι δεν μπορώ να μάθω Shakespeare. Έτσι δεν μου διδάσκεις Shakespeare. Οπότε δεν μαθαίνω Shakespeare.

Αλλά κοιτάξτε... Αν όλες οι υποθέσεις σας γίνουν πραγματικότητα...

Ας υποθέσουμε ότι μπορώ να πιω μια μαργαρίτα. Μου σερβίρετε μια μαργαρίτα, οπότε πίνω μια μαργαρίτα.

Ας υποθέσουμε ότι μπορώ να μείνω μόνη μου. Έτσι ζω μόνη μου.

Ας υποθέσουμε ότι μπορώ να χτυπήσω δυνατότερα. Έτσι θα χτυπώ δυνατότερα.

Ας υποθέσουμε ότι μπορώ να μάθω Shakespeare. Έτσι μαθαίνω Shakespeare.

Υποθέτατε ότι δεν μπορώ να βρίσω, σωστά;

Υποθέστε ότι μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά. Ότι μπορώ να πάω σε πάρτι. Ότι μπορώ να κάνω σεξ. Ότι μπορώ να εμφανιστώ στη σκηνή.

Υποθέστε ότι μπορώ! Έτσι ίσως να μπορέσω!»

Ένα μήνυμα από τους ανθρώπους με Σύνδρομο Down

Με αφορμή την 21η Μαρτίου, ημέρα που είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους με Σύνδρομο Down, τα άτομα με σύνδρομο Down στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Και είναι πιο ηχηρό από ποτέ.

Δεν ενεργούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο ή δεν μας αρέσουν τα ίδια πράγματα.

Ο καθένας μας έχει την ατομική του ταυτότητα, ενδιαφέροντα, συμπάθειες και αντιπάθειες, χαρίσματα και ταλέντα, όπως όλοι οι άλλοι.

Το να έχουμε σύνδρομο Down ή διανοητική αναπηρία είναι μόνο ένα μέρος αυτού που είμαστε!

Είμαστε άνθρωποι. Να μας συμπεριφέρεστε σαν ανθρώπους.

πηγή: worlddownsyndromeday.org / adage.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved