Μπαμπάς με κόρη στην εφηβεία: 5 χρήσιμες συμβουλές

Καθώς τα μικρά κορίτσια μεγαλώνουν σε νεαρές γυναίκες, μπορεί να είναι δύσκολο για τους μπαμπάδες να καταλάβουν πού και πώς ταιριάζουν.

Μπαμπάς με κόρη στην εφηβεία: 5 χρήσιμες συμβουλές
Bigstock

«Ως γονείς, οι ρόλοι μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Jerry Bubrick , PhD, κλινικός ψυχολόγος στο Child Mind Institute. «Όταν οι κόρες μας είναι μικρές, η δουλειά μας είναι να τις προστατεύουμε σωματικά και συναισθηματικά, αλλά καθώς μεγαλώνουν πρέπει να αναλαμβάνουμε περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο.»

Η περίοδος της εφηβείας είναι μια σημαντική μετάβαση και για τους δύο γονείς, αλλά ιδιαίτερα προκλητική για τους μπαμπάδες, οι οποίοι συχνά λαμβάνουν το μήνυμα ότι ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι να είναι υπερπροστατευτικοί.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, 5 συμβουλές για να βοηθήσουμε τους μπαμπάδες να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες αυτές αλλαγές της εφηβείας και να παραμείνουν κοντά στις κόρες τους σε αυτή την συχνά ταραχώδη περίοδο.

  1. Να είστε καλός ακροατής

Αντί να παραδίδετε έτοιμες λύσεις και να κάνετε διαλέξεις για το τι να προσέχουν, εξασκηθείτε στο να ακούτε. Συζητήστε, μην υπαγορεύετε απλώς κανόνες.

  1. Να είστε γενναιόδωροι με τον έπαινο

Η εφηβεία είναι ναρκοπέδιο όσον αφορά στην αυτοπεποίθηση . Καθώς τα κορίτσια μεγαλώνουν, οι μητέρες τείνουν να αναλαμβάνουν το προβάδισμα στις προσωπικές συζητήσεις ενώ οι μπαμπάδες συχνά καταλήγουν να μένουν σε δεύτερη μοίρα. Μην είστε αυτός ο τύπος μπαμπά.

Δώστε στην κόρη σας να καταλάβει ότι είστε περήφανοι γι’ αυτήν και όχι μόνο λέγοντάς της ότι είναι όμορφη.

  1. Να είστε σύμμαχος της

Ρεαλιστικά, υπάρχουν κάποια πράγματα που ως μπαμπάδες δεν μπορείτε να κατανοήσετε όπως η αγάπη για ένα boy band, η περίοδος ή και πιο σύνθετα όπως ο καθημερινός σεξισμός

Αν, λοιπόν, η κόρη σας βιώνει κάτι που δεν εμπίπτει στις δικές σας γνώσεις και εμπειρίες, μην πανικοβάλλεστε.

Αντίθετα, δείξτε την υποστήριξή σας κάνοντας ό,τι μπορείτε. Για παράδειγμα, αν ντρέπεται να αγοράσει σερβιέτες, πείτε της ότι εσείς δεν ντρέπεστε και θα χαρείτε να της τις αγοράσετε.

  1. Δείξτε την αγάπη σας

Όταν τα κορίτσια είναι μικρά, οι περισσότεροι μπαμπάδες δεν σκέφτονται ποτέ δύο φορές τις αγκαλιές πριν τον ύπνο. Αλλά με την έναρξη της εφηβείας μπορεί να αισθάνεστε άβολα.

Όταν οι αγκαλιές ξαφνικά μετατρέπονται σε χτυπήματα στην πλάτη, τα κορίτσια μπορεί να ανησυχούν ότι οι μπαμπάδες ντρέπονται για το σώμα τους που αλλάζει ή, στις πιο δραματικές στιγμές της εφηβείας, ότι πλέον δεν τις αγαπούν.

  1. Εστιάστε σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό

Το να είσαι μπαμπάς απαιτεί σκληρή δουλειά αλλά αξίζει τον κόπο. Το να είστε κοντά με την κόρη σας ενώ εκείνη βιώνει μια κατάσταση κρίσης ταυτότητας και σκαμπανεβάσματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης είναι πολύ σημαντικό.

Πηγή: childmind.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved