Εφηβεία: Ο χρόνος κοντά σε πράσινους χώρους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία

Μπορεί να μην μπορείτε να περάσετε μια ολόκληρη ημέρα στο δάσος, αλλά όπως και να ‘χει πλησιάστε το πράσινο.

Εφηβεία: Ο χρόνος κοντά σε πράσινους χώρους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία
Bigstock

Οι έφηβοι, σε μεγάλο βαθμό, παλεύουν με την ψυχική τους υγεία από την εποχή της πανδημίας , αλλά υπάρχει ένας νέος τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν.

Το να βρισκόμαστε έξω ανάμεσα στη φύση ενώ αναπνέουμε βαθιά και βιώνοντας την ηρεμία που μας συνοδεύει, είναι γνωστό ότι μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή μας. Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι τόσο εύκολα «προσβάσιμα» εάν ζούμε σε αστική περιοχή.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι έφηβοι είχαν μειωμένο άγχος όταν περνούσαν χρόνο σε πράσινους χώρους. Με άλλα λόγια, κατευθυνθείτε παρέα με το έφηβο παιδί σας σε κάποιο γειτονικό πάρκο, εάν ζείτε σε μια πόλη ή απολαύστε το μεσημεριανό σας γεύμα σε μια αυλή με πράσινο

«Αν και τα ευρήματα μπορεί να μην εκπλήσσουν τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά, μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα πόσο πολύ μειώνεται το άγχος όταν τα παιδιά βρίσκονται σε ένα πάρκο σε αντίθεση με το κέντρο της πόλης». είπε η Leia Minaker, PhD, καθηγήτρια και διευθύντρια της «Πρωτοβουλίας Μελλοντικών Πόλεων» στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο του Καναδά.

Η μελέτη ήταν η πρώτη του είδους της που αξιολόγησε δεδομένα έρευνας σε πραγματικό χρόνο από εφήβους σχετικά με τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις σε διάφορα αστικά περιβάλλοντα. Η ομάδα κατέγραψε τι είχαν να πουν τα παιδιά σχετικά με το ότι βρίσκονται σε συγκοινωνιακούς κόμβους, δρόμους, σε μονοπάτια, σε πάρκα και κοντά σε πλωτές οδούς.

Οι φυσικοί αστικοί χώροι συσχετίστηκαν σταθερά με σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες σε θετικά αποτελέσματα . Στην πραγματικότητα, όταν κοιτούσαν μια λίμνη σε μια αστική περιοχή για δύο έως τρία λεπτά, τα ποσοστά σε κλίμακα άγχους μειώθηκαν κατά 9%. Αντίστοιχα, αυξήθηκαν κατά 13% όταν στέκονταν στο κέντρο της πόλης την ίδια χρονική περίοδο.

Οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα για να λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα , την κοινωνική τάξη και αν το άτομο είχε ή όχι διαγνωσμένη διαταραχή ψυχικής υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν ,σε μεγάλο βαθμό, τα ίδια.

Τα αστικά χαρακτηριστικά είναι μοναδικά για τους εφήβους, γιατί τα ερμηνεύουν διαφορετικά σε σύγκριση με τους ενήλικες. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας μπορεί να είναι πιο πιθανό να κάνει τζόκινγκ ή να περπατήσει σε έναν χώρο πρασίνου, αλλά οι νέοι περνούν περισσότερο χρόνο σε κάποιο αστικό καφέ.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι πολεοδόμοι και οι κατασκευαστές πόλεων θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα τους για να υποστηρίξουν τα φυσικά χαρακτηριστικά αστικού σχεδιασμού, ακόμη και όταν το έργο δεν αφορά το σχεδιασμό ή τον επανασχεδιασμό ενός πάρκου.

«Οι έφηβοι συχνά αποκλείονται από κάθε είδους απόφαση σχετικά με τις πόλεις στις οποίες ζουν», είπε η Δρ Minaker. «Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν τις σκέψεις τους και να ποσοτικοποιούμε τις εμπειρίες τους, επειδή οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την υγεία και τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών».

Οι ερευνητές δεν έχουν ολοκληρώσει την μελέτη που αφορά στην συσχέτιση της εφηβικής ψυχικής υγείας με το περιβάλλον.

Θέλουν να δώσουν βάση στις μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και να αξιολογήσουν την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών που ζουν σε πολυώροφες πολυκατοικίες.

Το συμπέρασμα

Ενθαρρύνετε τον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη σας να βρει έναν χώρο πρασίνου κοντά στο σπίτι όπου μπορεί να επισκεφθεί και όχι μόνο την θερινή περίοδο.

Περνώντας χρόνο εκεί μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται και να τον/την βοηθήσει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ψυχολογική πρόκληση. Και αν καταφέρετε να περάσετε αυτόν τον ποιοτικό χρόνο μαζί τους, ακόμα καλύτερα.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved