Οδηγός θηλασμού για την περίοδο των Χριστουγέννων

Τα πάντα για τον μητρικό θηλασμό μέσα στις γιορτές.

Μαργαρίτα Νικολάου
Οδηγός θηλασμού για την περίοδο των Χριστουγέννων
Bigstock

Συγχαρητήρια για το μωράκι σας. Για να βρίσκεστε σε αυτό το άρθρο σίγουρα είστε μαμά, θηλάζετε και θέλετε να μάθετε tips και συμβουλές για την περίοδο των γιορτών.

Αυτά είναι τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό σας και συνάμα μια αγχωτική περίοδος, που σας γεμίζει στρες μιας και δεν ξέρετε τι είναι καλύτερο για εσάς και το μικρό σας. Μην αγχώνεστε όμως. Παρακάτω υπάρχουν συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περάσετε όμορφες και ξέγνοιαστε γιορτές.

Η προετοιμασία είναι το κλειδί

Το μυστικό πάντα βρίσκεται στην προετοιμασία. Είτε μείνετε στο σπίτι σας τις μέρες των γιορτών, είτε ταξιδέψετε, είτε περάσετε το ρεβεγιόν σε φιλικό σπίτι, θα πρέπει να αντλήσετε γάλα και να το φυλάξετε σωστά ώστε να έχετε γάλα για το μικρό σας, ό,τι και αν γίνει. Αυτό θα σας βοηθήσει και θα σας ξεκουράσει, ειδικά αν αποφασίσετε να είστε η οικοδέσποινα. Πώς; Μα φυσικά, θα μπορείτε να δώσετε σε κάποιο συγγενή ή φίλο να ταΐσει το μικρό σας με το γάλα που θα έχετε ήδη αντλήσει.

Συμβουλή: Αν είστε από τις μαμάδες που ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα καθημερινά θα σας συμβουλέψουμε να την αφήσετε στην άκρη. Για λίγες μέρες το μωρό σας δεν θα ξεβολευτεί και εσείς θα είστε πιο ήρεμη. Ένα μικρό διάλειμμα είναι καλό.

Θηλασμός και λίγο κρασάκι

Κάνει να πιείτε ένα ποτηράκι κρασί ή όχι; Επιτρέπεται το αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού; Όσο και αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε διαφορετικές απόψεις ειδικών όπου κάποιοι λένε «ναι» και κάποιοι λένε «όχι». Όμως κανένας από αυτούς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς, τι είναι καλό και τι όχι για εσάς και το μωρό σας.

Κάποιοι ειδικοί συνιστούν να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ έως ότου το μωρό σας γίνει τριών μηνών, ενώ κάποιοι άλλοι συμφωνούν ότι μπορείτε να απολαύσετε ένα ή δύο ποτήρια κρασί, ειδικά εάν καταναλώνετε μικρές ποσότητες αλκοόλ (ένα ποτήρι των 125 ml είναι 1,5 μονάδες) με ένα γεύμα. Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να πίνετε αλκοόλ αμέσως μετά το τάισμα του μωρού, καθώς θα υπάρχει αρκετός χρόνος μεταξύ των θηλασμών το σώμα σας να διασπάσει το αλκοόλ.

Ορισμένες μητέρες που θηλάζουν επιλέγουν την τεχνική «άντλησης και απομάκρυνσης», όπου μπορείτε να αφαιρέσετε με το θήλαστρο το γάλα μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Εάν θέλετε να πίνετε χωρίς να ανησυχείτε, η εξαγωγή γάλακτος εκ των προτέρων είναι ένας ασφαλής τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας δεν θα πιει γάλα ακόμη και με ελάχιστη περιεκτικότητα αλκοόλης.

Τέλος, μπορείτε να πιείτε αντί για αλκοολούχα ποτά, ποτά χωρίς αλκοόλ.

Διατροφή τα Χριστούγεννα εάν θηλάζετε

Η Clare Byam-Cook, ειδικός θηλασμού και συγγραφέας του Top Tips for Breastfeeding, αναφέρει τι πρέπει να τρώτε και όχι τα Χριστούγεννα ενώ θηλάζετε.

Καλό είναι να τρώτε όλα τα τρόφιμα που μπορεί να αποφεύγατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα περισσότερα μωρά δεν επηρεάζονται αρνητικά από τα καθημερινά τρόφιμα, επομένως, αν και είναι απίθανο το μωρό σας να αντιδράσει άσχημα σε οτιδήποτε τρώτε, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αποκλείσετε προσωρινά κάποια τρόφιμα εάν παρατηρήσετε αντιδράσεις με αέρια ή κολικούς στο μωρό σας.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεϊνης, καθώς είναι διεγερτική και μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό σας, με αποτέλεσμα να το κάνει να έχει υπερένταση.

Οι ξηροί καρποί, και τα βούτυρα αυτών, είναι ασφαλή προς κατανάλωση. Το μικρό σας δεν κινδυνεύει από αλλεργία.

Τι να φορέσετε στο γιορτινό τραπέζι αν θηλάζετε

Προτιμήστε σουτιέν θηλασμού που ανοίγουν και κλείνουν εύκολα. Όσο για ρούχα; Προτιμήστε πουκάμισα, μπλούζες με ανοιχτή λαιμόκοψη, κρουαζέ βελουτέ ή σατέν φορέματα ή κρουαζέ ολόσωμες βελουτέ φόρμες, βελουτέ ή σατέν κοστούμια.

Δείτε μερικές προτάσεις παρακάτω:

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7


πηγή: baby-magazine.co.uk

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved