Τα πάντα για τον θηλασμό

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού (ΠΕΘ) είναι μια παγκόσμια εκστρατεία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν τον θηλασμό. Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού εορτάζεται 1 με 7 Νοεμβρίου.

Τα πάντα για τον θηλασμό
Bigstock

Όλοι ξέρουμε πόσο ευεργετικός είναι ο μητρικός θηλασμός για το νεογέννητο βρέφος. Αλλά ο μητρικός θηλασμός είναι εξίσου ευεργετικός και για τη μητέρα. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει κατά καιρούς ότι οι μητέρες που θηλάζουν μειώνουν τον κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση. Μελέτες έχουν δείξει επίσης, ότι μακρύτερος χρόνος θηλασμού έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερο όφελος.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τον θηλασμό; Στο άρθρο που ακολουθεί καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος γύρω από τις ερωτήσεις που σχετίζονται με τον θηλασμό. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά.

Παραγωγή μητρικού γάλακτος

Μόλις το μωρό μπει στο στήθος σας, οι κινήσεις που κάνει με το στόμα του στέλνουν στον εγκέφαλό σας το μήνυμα να εκκρίνει ορμόνες που κατεβάζουν γάλα και κυρίως ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης. Αυτές οι ορμόνες βγαίνουν από την υπόφυση στο αίμα, φτάνουν σε όλο το σώμα χαλαρώνοντάς το και δίνουν στο στήθος σας εντολή να αρχίσει στιγμιαία να φιλτράρει το αίμα σας και από αυτό να παράγει γάλα.

Το γάλα αυτό μεταφέρεται στη θηλή σας κι από εκεί στο στόμα του μωρού, λόγω συσπάσεων των μυικών ινών του στήθους και ρουφήγματος από το στόμα του μωρού. Το στήθος δεν περιέχει γάλα, δρα ως εργοστάσιο στιγμιαίας παραγωγής γάλακτος.

autofrontida thilasmos

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για τα μωρά;

Προσφέρει στο μωρό ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται

Το μητρικό γάλα, για τους πρώτους έξι μήνες, μπορεί να προσφέρει στο μωρό ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του και στις ακριβής ποσότητες. Μάλιστα, η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του μωρού, ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα μετά τη γέννησή του.

Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, το στήθος παράγει ένα πηκτό, κιτρινωπό υγρό, γνωστό ως πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι ιδανική πρώτη τροφή για ένα νεογέννητο, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, έχει λίγη ζάχαρη και ενισχύει το ανοσοποιητικό του μωρού.

  • Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα

Το μητρικό γάλα είναι γεμάτο με αντισώματα που βοηθούν το μωρό σας να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το πρωτόγαλα, καθώς παρέχει υψηλές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) και πολλά άλλα αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά τα παράγει η ίδια η μαμά όταν εκτίθεται σε ιούς ή βακτήρια και στη συνέχεια πηγαίνουν στο μητρικό γάλα γάλα.

  • Το μωρό έχει λιγότερες πιθανότητες να ασθενήσει

Ο θηλασμός κρατά μακριά από τα μωρά συγκεκριμένες ασθένειες όπως:

  1. Ωτίτιδες και άλλες παθήσεις των αυτιών
  2. Κρυολογήματα και ιώσεις
  3. Αλλεργίες
  4. Διαβήτη
  5. Παιδική λευχαιμία
  6. Γαστρεντερικές παθήσεις
  7. Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου
  • Το μητρικό γάλα συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του μωρού

Σύμφωνα με μία έρευνα, ο θηλασμός για πάνω από τέσσερις μήνες μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη διαφόρων βακτηρίων του εντέρου. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερες ποσότητες βακτηρίων του εντέρου, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την αποθήκευση λίπους.

  • Ο θηλασμός συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών

Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών που θήλασαν κατά τη βρεφική του ηλικία και αυτών που τρέφονταν από ξένο γάλα. Αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στην σωματική επαφή που συνεπάγεται ο θηλασμός, στην επαφή με τα μάτια, καθώς και στην περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά.

Διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερες βαθμολογίες νοημοσύνης και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες μεγαλώνοντας.

mithoi thilasmou 1

Πότε μπορείτε να αρχίσετε να θηλάζετε

Ο θηλασμός δεν είναι πάντα εύκολος, ιδιαίτερα στην αρχή - και η δημιουργία αρκετού μητρικού γάλακτος μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση. Είναι πολύ συνηθισμένο για τη μητέρα να ανησυχεί ότι δεν παράγει αρκετό μητρικό γάλα—ακόμα κι αν το κάνει. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο μητρικό γάλα παράγει μια μητέρα και πόσο παίρνει το μωρό σε κάθε γεύμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει το μωρό να θηλάζει σε διάστημα μίας ώρας μετά τη γέννησή του. Επίσης, συστήνεται ο αποκλειστικός θηλασμός για τουλάχιστον έξι μήνες.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι να ελέγξουμε ότι το μωρό καταπίνει κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, ότι φαίνεται χορτάτο , κουρασμένο ή ικανοποιημένο μετά το τάισμα και ότι αλλάζονται 6-8 πάνες το 24ωρο . Επιπλέον, ο παιδίατρος του μωρού θα επιβεβαιώσει την ανάπτυξή του σε κάθε έλεγχο. Ένα μωρό που θηλάζει αποτελεσματικά θα ανακτήσει το βάρος της γέννησης του σε δεκαπέντε ημέρες μετά τον τοκετό και το βάρος του πρέπει να αυξάνεται σταθερά 150-200 γρ, ελέγχοντάς το μια φορά την εβδομάδα.

Ωστόσο, μερικές φορές η επάρκεια του μητρικού γάλακτος δεν συνάδει με τις παραπάνω προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αυξηθεί η παραγωγή του γάλακτος όπως:

  • Συχνή διέγερση του μαστού

Η συχνή διέγερση είναι ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος. Ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί με τις αρχές της ζήτησης και της προσφοράς. Όσο συχνότεροι οι θηλασμοί τόσο περισσότερο γάλα παράγεται από το μαστό. Ιδανικά το μωρό θα πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον οκτώ φορές το 24ωρο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό για διάφορους λόγους, το στήθος μπορεί να διεγερθεί με μηχανική ή ηλεκτρική αντλία (θήλαστρο) είτε με άμελξη, δίνοντας σήμα στο σώμα να παράγει επιπλέον γάλα.

  • Σωστή Πρόσφυση στο μαστό

Ο τρόπος που το βρέφος προσκολλάται στο μαστό είναι σημαντικός καθώς η λανθασμένη προσκόλληση συχνά οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη γάλακτος ή σε πληγωμένες θηλές, με αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή.

Πόση ώρα διαρκεί ο θηλασμός;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η μητέρα να θηλάζει όποτε το παιδί το ζητάει, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και επίσης να αποφεύγεται η χρήση μπιμπερό και πιπίλας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τη διάρκεια του θηλασμού θα την καθορίσει το μωρό. Με λίγα λόγια θα σας δώσει να καταλάβετε ότι πεινάει ξυπνώντας και κοιτάζοντας με τα μάτια ορθάνοιχτα γύρω του, βάζοντας τις γροθιές στο στόμα, κάνοντας με τα χείλια του θηλαστικές κινήσεις, κλαψουρίζοντας , κάμπτοντας τα χέρια και τα πόδια, εκδηλώνοντας περισσότερη ενεργητικότητα ή τρίβοντας τη μύτη του πάνω στο στήθος σας.

Τις πρώτες μέρες είναι πιθανόν το νεογέννητο να θηλάζει κάθε δύο ώρες, άσχετα αν είναι μέρα ή νύχτα. Στο τέλος του πρώτου μήνα θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα διαστήματα, πιθανόν από τις 10.00 μ.μ. μέχρι τις 2.00 π.μ. χωρίς γεύμα και μετά μέχρι τις 6.00 π.μ. Μπορείτε να το ενθαρρύνετε σε αυτή τη συνήθεια κρατώντας το ξύπνιο τις πρώτες απογευματινές ώρες, δίνοντας του ένα καλό γεύμα στις 10.00 μ.μ. και διατηρώντας το δωμάτιο που κοιμάται σκοτεινό, ζεστό και ήσυχο. Μην ανάβετε το φως για το γεύμα των 2.00 π.μ. Αλλάξτε του πάνα πριν το ταΐσετε γρήγορα και χωρίς πολλές φασαρίες και βάλτο να κοιμηθεί αμέσως αφού φάει. Στους τέσσερις περίπου μήνες, θα πρέπει να κοιμάται έξι ώρες συνεχόμενα, χωρίς να ξυπνάει μέσα στη νύχτα.

mithoi thilasmou 3

Προετοιμάστε το στήθος σας για τον θηλασμό

Αν και το σώμα μιας εγκύου προετοιμάζεται ήδη για το θηλασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν έρχεται η στιγμή του θηλασμού πολλά μωράκια δυσκολεύονται. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν σύμφωνα με τους ειδικούς:

  • Να κάνετε μασάζ στο στήθος σας με χλιαρό νερό ενώ κάνετε ντουζ.
  • Να χρησιμοποιείτε κρέμα στις θηλές σας
  • Κάποιοι γιατροί προτείνουν οινόπνευμα για να σκληρύνουν οι θηλές, όμως η καλύτερη και πιο φυσική τεχνική για να σκληρύνουν οι θηλές είναι να τις εκθέτετε για λίγη ώρα (και όσο αυτό είναι εφικτό) στον ήλιο και τον αέρα.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό έχει χορτάσει;

Πώς θα καταλάβετε λοιπόν, πότε το μωρό είναι χορτάτο; Τα παρακάτω απλά tips θα σας βοηθήσουν.

  • Απομακρύνει το στόμα του από τη θηλή
  • Αποσυντονίζεται εύκολα
  • Κλαίει με το που αρχίζετε να το θηλάζετε
  • Πιπιλίζει τη θηλή πολύ αργά
  • Το παίρνει ο ύπνος ενώ θηλάζει
  • Οι παλάμες του είναι ανοιχτές
  • Έχει λόξιγκα
  • Τρέξει λίγο γάλα από το στόμα (λεγόμενες γουλιές)

Μύθοι γύρω από τον θηλασμό

Αυτοί οι μύθοι θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα πράγματα γύρω από τον θηλασμό και θα τον κάνουν περισσότερο απολαυστικό.

  • Πλύνετε τις θηλές σας πριν θηλάσετε

ΟΧΙ! Δεν χρειάζεται να πλύνετε τις θηλές σας πριν θηλάσετε. Τα βακτήρια από την επιφάνεια του στήθους σας μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν να αναπτυχθεί το μικροβίωμα - τα «καλά» βακτήρια, και όσο πιο πολλά έχουμε, τόσο πιο καλά θα είμαστε.

  • Φάτε λιπαρά για να έχετε λιπαρό γάλα

Το γάλα που παράγετε είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ για το παιδί σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα λιπαρά που περιέχονται σε αυτό. Π.χ. η ώρα της μέρας, πόσο πίνει το παιδί σε κάθε γεύμα, η διατροφή και πολλά άλλα.

  • Θηλάστε για να χάσετε κιλά γρηγορότερα

Και ναι και όχι! Δεν χάνουν όλες οι γυναίκες κιλά την περίοδο του θηλασμού. Για την ακρίβεια υπάρχουν πολλές μαμάδες που δεν χάνουν κιλά κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

  • Πιείτε γάλα για να παράγετε περισσότερο γάλα

Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει το παραπάνω.

  • Μην τρώτε πικάντικες τροφές

Δεν υπάρχουν έρευνες που να συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν τα πικάντικα φαγητά κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εκτός και αν το μωρό αντιμετωπίζει προβλήματα και ο γιατρός σας το απαγορεύσει από μόνος του.

  • Μην θηλάζετε αν είστε άρρωστοι

Μπορείτε με ασφάλεια να θηλάζετε αν είστε άρρωστη. Το μωρό σας δεν θα "κολλήσει". Για την ακρίβεια μπορεί να πάρει κάποια αντισώματα.

  • Τα παιδιά που θηλάζουν είναι προσκολημένα στη μαμά

Όχι! Όλα τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στη μαμά τους, είτε θηλάζουν είτε τρώνε με το μπιμπερό.

  • Πλούσιο στήθος σημαίνει πολύ γάλα

Για την ακρίβεια σημαίνει το εντελώς αντίθετο. Τα "άδεια" στήθη παράγουν περισσότερο γάλα.

  • Απαγορεύεται το αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν δείχνει να επηρεάζει το μωρό ή να του κάνει κακό. Όπως αναφέρει και ο Dr. Jack Newman "Η λογική πρόσληψη αλκοόλ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται. Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα φάρμακα, πολύ λίγο αλκοόλ περνάει στο γάλα. Η μητέρα μπορεί να πιει λίγο αλκοόλ και να συνεχίσει να θηλάζει όπως συνήθως".

Θηλές που πληγώνονται, ραγίζουν ή αιμορραγούν κατά τον θηλασμό

Οι ραγισμένες ή αιμορραγικές θηλές είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις μητέρες που θηλάζουν. Στην πραγματικότητα, περίπου το 80 με 90 τοις εκατό των γυναικών που θηλάζουν εμφανίζουν ρωγμές στη θηλή.

Μερικές φορές μια απλή αλλαγή στη θέση ή στη μέθοδο θηλασμού είναι το μόνο που χρειάζεστε για να αποτρέψετε την επιδείνωση των ρωγμών της θηλής. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλές προσαρμογές που πρέπει να κάνετε.

  • Πώς μοιάζει μια ραγισμένη θηλή;
  1. Κρούστα, με ξεφλουδισμένο δέρμα ή ψώρα πάνω ή γύρω από τη θηλή σας.
  2. Κόκκινο και ξηρό, μερικές φορές με πιο έντονη ερυθρότητα στην άκρη.

Γιατί πετρώνει το γάλα στο στήθος;

Κατά τη δεύτερη και τρίτη μέρα μετά τον τοκετό, το ορμονικό ισοζύγιο της μητέρας προκαλεί μεγάλη κατακράτηση νερού και ηλεκτρολυτών, με άλλα λόγια πρήξιμο.

Το πρήξιμο αυτό στο στήθος κυρίως, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα της μητέρας, είναι γνωστό ως «πέτρωμα» και θα το εμφανίσετε πιο έντονα αν γεννήσατε το πρώτο σας μωρό. Εκτός από το πρήξιμο, σε μερικές μητέρες εμφανίζεται ευαισθησία στο στήθος μαζί με κόπωση και συναισθηματική αστάθεια. Υπομονή, περνά μόνο του σε λίγες ώρες και μπορεί να είστε από εκείνες που η τρίτη μέρα μετά τη γέννα σας δε θα είναι καθόλου τρομερή.

Το ώριμο στάδιο του μητρικού γάλακτος

Στη αρχή το στήθος παράγει το πρωτόγαλα. Έπειτα, τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, το μητρικό γάλα αλλάζει σταδιακά και καταλήγει στην ώριμη φάση του, στην δεύτερη περίπου εβδομάδα μετά τη γέννα.

Το ενδιάμεσο στάδιο, γνωστό και ως μεταβατικό, το στήθος γίνεται μεγαλύτερο και πιο βαρύ. Είναι πιο ευαίσθητο και γεμίζει με μητρικό γάλα.

Το ώριμο μητρικό γάλα είναι συνήθως λευκό ή ελαφρώς κιτρινωπό και διάφανο. Ωστόσο, οι αποχρώσεις του διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα. Τυχόν πληγές στις θηλές ενδέχεται επίσης να δώσουν στο μητρικό γάλα μία ελαφριά ροζ απόχρωση.

Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει η νέα μητέρα, εξαρτάται από τη σχέση προσφοράς-ζήτησης και την ηλικία του μωρού. Όσο περισσότερο γάλα καταναλώνει το βρέφος ή αντλεί η θηλάζουσα με το θήλαστρο, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Μαστίτιδα και θηλασμός - Τι να γνωρίζετε

Η μαστίτιδα είναι μία μικροβιακή λοίμωξη της μητέρας, που οφείλεται συνήθως στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Δε χρειάζεται να θηλάζετε για να την πάθετε-σπανίως την παθαίνουν ακόμη και άνδρες- αλλά ο θηλασμός αυξάνει την πιθανότητα να την εμφανίσετε.

Οι ερεθισμένες θηλές και η εμφάνιση ραγάδων αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία εισόδου και αποικισμού του μαστού από μικρόβια, με συνέπεια την πρόκληση μαστίτιδας. Το συνηθέστερο παθογόνο που προκαλεί μαστίτιδα είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και λιγότερο συχνά είναι το κολοβακτηρίδιο και ο στρεπτόκοκκος.

Παρακάτω είναι μερικά κοινά συμπτώματα της μαστίτιδας:

  • Πρησμένοι ή διευρυμένοι μαστοί
  • Κόκκινο, ζεστό και τρυφερό στήθος
  • Τρυφερότητα στις μασχάλες
  • Σκληρό ή παχύ εξόγκωμα στο στήθος
  • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός, ρίγη ή ναυτία
  • Εξάντληση
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά τον θηλασμό

Η φαρμακευτική θεραπεία της μαστίτιδας περιλαμβάνει τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αντιβιοτικών κατόπιν ιατρικής εντολής.

Σε περίπτωση υποτροπιάζουσας, άτυπης και σοβαρής μαστίτιδας λαμβάνεται δείγμα μητρικού γάλακτος για καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα.

Η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας

Η ισορροπημένη διατροφή στον θηλασμό σημαίνει κατανάλωση ποικιλίας τροφών. Η ποικιλία αυτή αλλάζει συχνά τη γεύση και τη μυρωδιά του μητρικού γάλακτος, με αποτέλεσμα να εκθέτει το μωρό σε νέες γεύσεις και υφές από την πολλή μικρή του ακόμα ηλικία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, αυτό ίσως κάνει το παιδί λιγότερο επιλεκτικό με το φαγητό του όταν εισάγετε τις στερεές τροφές στη διατροφή του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις ποσότητες από τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνετε καθημερινά:

  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη: 3 μερίδες
  • Τροφές πλούσιε σε ασβέστιο: 5 μερίδες
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρος: 1 ή και παραπάνω μερίδες
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: 2 μερίδες
  • Πράσινα φρούτα ή λαχανικά: 3-4 μερίδες
  • Άλλα φρούτα και λααχανικά: 1 ή και παραπάνω μερίδες
  • Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά: 2-3 μερίδες ανά εβδομάδα

Διατροφή στον θηλασμό - Τι να αποφεύγετε

Υπάρχουν τροφές που είτε επειδή είναι ανθυγιεινές, είτε επειδή προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, όπως φούσκωμα κλπ), πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Αυτές είναι:

  • Τα βαριά και πικάντικα φαγητά με μπαχαρικά όπως το σκόρδο, το μπούκοβο και οι καυτερές πιπεριές που αλλοιώνουν την γεύση του γάλακτος και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας στο μωρό.
  • Τα πολλά όσπρια και σταυροειδή λαχανικά (μπρόκολο και κουνουπίδι), προκειμένου να μην έχει το μωρό κολικούς.
  • Τα αλκοολούχα ποτά που εντείνουν τους ρυθμούς αφυδάτωσης του σώματος και επιβαρύνουν την ηπατική λειτουργία.
  • Τα ροφήματα που περιέχουν διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η τεΐνη, δηλαδή ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα οποία διευκολύνουν την αφυδάτωση του οργανισμού.
  • Τα αναψυκτικά και τα κοκτέιλ ή νέκταρ φρούτων που έχουν υψηλή θερμιδική αξία λόγω της έξτρα ζάχαρης που περιέχουν.
  • Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και φτωχή θρεπτική αξία όπως τα τηγανητά, τα αλλαντικά, οι πάστες ζαχαροπλαστείου και τα ντόνατς, τα οποία αφενός παχαίνουν και αφετέρου επιβραδύνουν την πεπτική λειτουργία.
thilasmos-kai-diatrofi.jpg

Θηλασμός και σεξουαλικότητα

Σεξουαλικότητα υπάρχει στη γυναίκα που θηλάζει. Ανάλογα το ταμπεραμέντο της, τη σχέση της με το σύντροφό της και το πόσο απαιτητικό είναι το μωρό, αργά ή γρήγορα εμφανίζεται επιθυμία για ερωτικές επαφές.

Φαίνεται ότι οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν ερωτική επιθυμία μετά τη γέννα τους, αλλά όχι τόσο συχνά και τόσο γρήγορα όσο οι γυναίκες που δε θηλάζουν. Πολλές γυναίκες αναφέρουν όχι δεν έχουν ερωτική διάθεση για αρκετούς μήνες αφότου γεννήσουν. Μπορεί για όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού η μητέρα να μην έχει καθόλου διάθεση για ερωτικές επαφές.

Κάποιες γυναίκες έχουν ερωτική επιθυμία κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών που θηλάζουν, κατά τις οποίες ο ερεθισμός στις θηλές τούς είναι πρωτόγνωρος και συνεχής. Άλλες μητέρες, μετά τον 6ο ή 10ο μήνα της ζωής του παιδιού, ειδικά αν έχουν αρχίσει να έχουν περίοδο, μπορεί να εμφανίσουν ερωτική επιθυμία (για τον άντρα τους, όχι για το μωρό!) κατά τη διάρκεια των νυχτερινών θηλασμών.

Πολλές γυναίκες που θηλάζουν εμφανίζουν αυξημένο ενδιαφέρον για ερωτική επαφή -οι περισσότερες αφότου επιστρέψει η περίοδος τους. Συνήθως βέβαια δεν υπάρχει χρόνος και, εκτός απ' την κούραση, μπορεί να απουσιάζει κι ο χώρος για ερωτική επαφή. Αν τα δωμάτια, ία κρεβάτια και οι καναπέδες είναι πιασμένα από τα παιδιά, το ζευγάρι περνά δύσκολες εποχές. Κατά τα άλλα όμως, τα περισσότερα ζευγάρια περνούν ένα δεύτερο μήνα του μέλιτος όταν ξεπεταχτεί λίγο το μωρό.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

evdomada-mitrikou-thilasmou.jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved