Συμβουλές για να κοιμάστε περισσότερο με ένα νεογέννητο στο σπίτι

Πέντε τρόποι για καλύτερο και περισσότερο ύπνο τους πρώτους μήνες με το μωρό.

Συμβουλές για να κοιμάστε περισσότερο με ένα νεογέννητο στο σπίτι

Τι να κάνετε για να κοιμάστε περισσότερο το βράδυ εάν έχετε νεογέννητο.

Bigstock

Για έναν νέο γονιό, μοιάζει ακατόρθωτο να κοιμηθεί επτά ώρες το βράδυ, όπως προτείνουν οι ειδικοί. Έρευνα έδειξε ότι οι μαμάδες και οι μπαμπάδες δεν κοιμούνται καθόλου καλά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συγκέντρωσης, κακή διάθεση και αυξημένο κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν;

Δοκιμάστε το θήλαστρο

Τους πρώτους μήνες το μωρό τρώει κάθε δύο με τέσσερις ώρες. Εάν θηλάζετε αποκλειστικά, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να ξυπνάτε κάθε δύο με τέσσερις ώρες και τις βραδινές ώρες.

Για να κοιμηθείτε λιγάκι παραπάνω, μπορεί να δοκιμάσετε τη χρήση θήλαστρου. Θα πρέπει δηλαδή να έχετε ήδη αντλήσει γάλα με το θήλαστρο, να το έχετε αποθηκεύσει σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, και όταν έρθει η ώρα του ύπνου το βράδυ, ο μπαμπάς να ξυπνήσει και να ταΐσει εκείνος το μωρό με το μητρικό γάλα και το μπιμπερό.

Έχετε το μωρό μαζί σας το βράδυ

Μόλις εδραιωθεί ο θηλασμός, γίνεται πιο εύκολος και διαρκεί λιγότερο. Επίσης το μητρικό γάλα περιέχει μία ουσία, την τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά το μωρό να αποκοιμηθεί γρήγορα αφού φάει. Επειδή, στο στάδιο αυτό κάθε λεπτό ύπνου μετράει προσπαθείτε να έχετε το μωρό δίπλα σας τις βραδινές ώρες, σε ασφαλές μέρος για να μην χρειάζεται να σηκώνεστε σε κάθε τάισμα.

Εάν ταΐζετε με το μπιμπερό, προετοιμάστε τα εργαλεία που χρειάζεστε πριν τον ύπνο. Τέλος, κρατήστε τον χαμηλό φωτισμό όσο ταΐζετε το μωρό σας.

Βρείτε ένα ελεύθερο βράδυ στην εβδομάδα

Το τάισμα με το θήλαστρο εάν θηλάζετε αποκλειστικά θα σας δώσει τη δυνατότητα να αποφορτιστείτε και να ξεκουραστείτε. Εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δοκιμάστε να καθιερώσετε το ελεύθερο βράδυ μία φορά την εβδομάδα.

apwleia-varous-upnos.jpg

Κάντε προτεραιότητα τον ύπνο

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί άλλες δουλειές όπως οι δουλειές του σπιτιού ή κοινωνικές συναναστροφές να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Στη παρούσα φάση η ψυχική σας υγεία είναι το πιο σημαντικό μίας και επηρεάζει την υγεία του νεογέννητου. Εάν, λοιπόν, νιώθετε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε, βάλτε το προτεραιότητα και κάντε ό,τι χρειάζεται για να το πετύχετε.

Ζητήστε βοήθεια

Δεν είναι κακό, αν και εξακολουθεί να υπάρχει στις μέρες μας αυτό το ταμπού. Ζητήστε βοήθεια στις δουλειές στο σπίτι, στην φροντίδα του μωρού και μιλήστε ανοιχτά στα δικά σας πρόσωπα.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved