Μαμά και διατροφή: Μύθος ή αλήθεια τα οκτώ ποτήρια την ημέρα;

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε τελικά κάθε μέρα;

Μαμά και διατροφή: Μύθος ή αλήθεια τα οκτώ ποτήρια την ημέρα;

Πρέπει όλοι να πίνουμε δύο λίτρα νερό την ημέρα ή όχι;

Bigstock

Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για την ενυδάτωση του οργανισμού. Πιθανά κι εσείς έχετε ακούσει ότι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, δηλαδή κατά προσέγγιση 2 λίτρα νερό. Είναι, όμως, αυτό αλήθεια;

Όπως διαβάζουμε και στο healthline.com, δύσκολα μπορούμε να εντοπίσουμε πότε και πώς καθιερώθηκαν τα οκτώ ποτήρια νερό ως την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνει ένας ενήλικας. Μία θεωρία είναι ότι βασίζεται στην κατανάλωση 1 ml νερού για κάθε θερμίδα σε μία δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Έρευνες των τελευταίων ετών, ωστόσο, δείχνουν ότι η ποσότητα αυτή μπορεί να είναι υπεραρκετή για κάποιους και ανεπαρκής για κάποιους άλλους. Σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις οι ανάγκες για νερό αυξάνονται, ωστόσο για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι υπεραρκετά. Από την άλλη, βέβαια, η ανεπαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει ήπια αφυδάτωση η οποία προκαλεί κούραση, πονοκέφαλο και μειωμένη διάθεση.

Ο διατροφικός αυτός μύθος, σύμφωνα με δημοσίευσμα του New York Times, φαίνεται να βασίζεται σε σύσταση που έκανε το Συμβούλιο Διατροφής και Τροφίμων το 1945, η οποία έλεγε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 2,5 λίτρα νερό την ημέρα. Ωστόσο, αγνοήθηκε η πρόταση που ακολουθούσε αμέσως μετά: «το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας περιέχεται σε παρασκευασμένα τρόφιμα».

Νερό περιέχουν ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί φρούτων, ακόμα και τα ήπια αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα. Επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχουν και τρόφιμα όπως το καρπούζι, το αυγό και πολλά ακόμα φρούτα και λαχανικά.

nero-fagito.jpg

Γιατί είναι σημαντική η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό όπως την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, τη μείωση των πονοκεφάλων και την καλύτερη σωματική απόδοση.

Νερό πριν ή μετά το γεύμα;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση νερού πριν το φαγητό μπορεί να περιορίσει την πείνα και να μειώσει την όρεξη για φαγητό. Αν και τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι αρκετά για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο, αρκετοί συμμετέχοντες σε σχετικές έρευνες είχαν σημειώσει απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να σας κάνει να νιώθετε φουσκωμένοι, όχι όμως χορτασμένοι. Η αίσθηση αυτή διαρκεί λίγο και σε σύντομο χρονικό διάστημα, το στομάχι θα στείλει σήμα πείνας στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να νιώθετε ακόμα πιο πεινασμένοι από πριν.

Η πολύωρη αναμονή για να φάτε ενώ νιώθετε πεινασμένοι, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να την υπερφαγία, άρα και υπερκατανάλωση τροφής που με τη σειρά της εύκολα οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved