Περπάτημα: Βοηθά στην απώλεια κιλών και την καύση κοιλιακού λίπους – Τι δείχνουν οι έρευνες

Βάλτε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, κάνει καλό.

Περπάτημα: Βοηθά στην απώλεια κιλών και την καύση κοιλιακού λίπους – Τι δείχνουν οι έρευνες

Το περπάτημα έχει πολλά οφέλη για την υγεία και ένα από αυτά είναι η διαχείριση του σωματικού βάρους. 

Bigstock

Η τακτική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και το γενικό «ευ ζειν» και αυτό γιατί μέσω της γυμναστικής μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο. Επιπλέον, η άσκηση βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους και είναι ένας πολύτιμος «σύμμαχος» στην απώλεια κιλών.

Η πιο ήπια μορφή γυμναστικής που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας, όπου και εάν είναι, χωρίς κόστος; Το περπάτημα.

Το περπάτημα καίει θερμίδες

Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να μπορεί να κάνει όλες αυτές τις περίπλοκες χημικές αντιδράσεις που του επιτρέπουν να αναπνέει, να κινείται, να σκέφτεται και γενικά να λειτουργεί, και όπου ενέργεια ίσον θερμίδες.

Ωστόσο, οι καθημερινές ανάγκες σε θερμίδες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθορίζονται από ποικίλους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο, τα γονίδια και ο βαθμός σωματικής δραστηριότητας.

Για την απώλεια βάρους, οι θερμίδες που καίτε μέσα στη μέρα θα πρέπει να είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνετε. Εκτός από τη διατροφή σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει και η σωματική άσκηση, ακόμα και το περπάτημα. Το περπάτημα μίας απόστασης 1,6 χιλιομέτρου καίει περίπου 100 θερμίδες. Ακόμα περισσότερες θερμίδες μπορείτε να κάψετε εάν ακολουθήσετε μία διαδρομή με ανηφόρες, κατηφόρες, σε ανώμαλο έδαφος.

perpatima.jpg

Το περπάτημα βοηθά στη διατήρηση της άπαχης μυϊκής μάζας

Η απώλεια βάρους σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύεται από απώλεια μυϊκής μάζας εκτός από τη μύωση του λίπους. Αυτό ωστόσο, δεν είναι και το επιθυμητό. Μικρότερη μυϊκή μάζα σημαίνει και λιγότερο παραγωγή καύση του λίπους μέσα στη μέρα.

Το περπάτημα ως μορφής άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους άπαχους μύες σας και να είστε σε φόρμα.

Το περπάτημα βοηθά στην καύση του κοιλιακού λίπους

Το κοιλιακό λίπος θεωρείται το χειρότερο για την υγεία λίγος καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές ασθένειες.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε το κοιλιακό λίπους είναι η αερόβια γυμναστική στην οποία ανήκει και το περπάτημα.

Μικρή έρευνα στην οποία συμμετείχαν γυναίκες με παχυσαρκία οι οποίες περπατούσαν για 50-70 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, έδειξε ότι μείωσαν σημαντικά την περιφέρεια της μέσης τους και το κοιλιακό τους λίπους.

Επίσης, άλλη έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μία ελεγχόμενη διατροφή και περπατούσαν επί μία ώρα, πέντε φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, έδειξε ότι έχασαν περισσότερους πόνους και κοιλιακό λίπος σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν μόνο μία συγκεκριμένη διατροφή.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved