Απώλεια κιλών: Επηρεάζει η ώρα ύπνου το σωματικό βάρος;

Η ποιότητα και η ποσότητα ύπνου, καθώς επίσης και η ύπαρξη ή μη μίας βραδινής ρουτίνας ύπνου, μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος.

Απώλεια κιλών: Επηρεάζει η ώρα ύπνου το σωματικό βάρος;

Γυναίκα κοιμάται στο κρεβάτι.

Bigstock

Η διατροφή και η άσκηση επηρεάζουν την απώλεια κιλών, δεν είναι όμως οι μόνοι παράγοντες. Έρευνες δείχνουν ότι το άγχος, καθώς επίσης και η ποσότητα και ποσότητα του ύπνου παίζει ρόλο στην διαχείριση του σωματικού βάρους.

Ύπνος και απώλεια βάρους

Σύμφωνα με έρευνες η χρόνια στέρηση ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα.

Οι ορμόνες αυτές είναι η λεπτίνη και η γκρελίνη οι οποίες και ρυθμίζουν τα συναισθήματα πείνας και πληρότητας. Από τη μία η λεπτίνη απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα και δρα για να καταστέλλει την όρεξη, ενώ από την άλλη η γκρελίνη απελευθερώνεται από το στομάχι και είναι αυτή που προκαλεί το αίσθημα της πείνας.

Κανονικά η λεπτίνη και η γκρελίνη δρουν συνεργατικά και βοηθούν να καταλάβεις πότε νιώθουμε πεινασμένοι και πότε χρειαζόμαστε ενέργεια. Η στέρηση ύπνου, ωστόσο, μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες αυτές. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν δώδεκα υγιείς άντρες έδειξε ότι η στέρηση ύπνου είχε σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή λεπτίνης κατά 18% και την αυξημένη παραγωγή της γκρελίνης κατά 28%.

Η σημασία της βραδινής ρουτίνας ύπνου

Έρευνα του Brigham Young University που δημοσιεύτηκε το 2013 έδειξε ότι μεγάλη σημασία στην απώλεια βάρους παίζει και η καθιέρωση μία βραδινής ρουτίνας ύπνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εκείνοι που κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ και έχουν σταθερές ώρες ύπνου έχουν μικρότερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους σε σχέση με εκείνους που δεν κοιμούνται σταθερές ώρες ύπνου, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Health Promotion.

Από την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 300 γυναίκες ηλικίας 19 έως 26 ετών προέκυψαν τα εξής:

  • Ο ύπνος λιγότερο από 6,5 ώρες ύπνου την ημέρα και περισσότερο από 8,5 ώρες συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά λίπους.
  • Η καλή ποιότητα ύπνου έχει συνδέεται με μειωμένο σωματικό βάρος, ενώ η κακή ποιότητα ύπνου με το αντίθετο.
  • Το περπάτημα και ο ύπνος την ίδια ώρα κάθε βράδυ συνδέεται με τα μειωμένα ποσοστά λίπους.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες των οποίων ο ύπνος διέφερε κατά 90 λεπτά κατά μέσο όρο είχαν υψηλότερα ποσοστά λίπους από εκείνες των οποίων ο ύπνος διέφερε κατά μέσο όρο 60 λεπτά ή λιγότερο. Το σωματικό βάρος επίσης παρουσίασε διαφορές σε σχέση με την ποσότητα ύπνου. Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν από 8 έως 8,5 ώρες τη νύχτα είχαν το χαμηλότερο σωματικό βάρος και ποσοστά λίπους. Το καλύτερο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε γυναίκες που ξυπνούσαν την ίδια ώρα κάθε πρωί επτά ημέρες την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από forbes.com, healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved