Διατήρηση μητρικού γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου, ψυγείο και κατάψυξη

Συντήρηση και απόψυξη του μητρικού γάλακτος.

Διατήρηση μητρικού γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου, ψυγείο και κατάψυξη
Bigstock

Μια μητέρα που θηλάζει μπορεί να χρειαστεί να αντλήσει γάλα για πολλούς λόγους. Για αυτό όχι μόνο πρέπει να ξέρει πώς να αντλεί το γάλα της αλλά και πώς θα το συντηρεί σωστά.

Μάθετε παρακάτω σε ποιες θερμοκρασίες διατηρείται το μητρικό γάλα, κάτω από ποιες συνθήκες καθώς επίσης και ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος απόψυξης.

Το μητρικό γάλα διατηρείται εκτός ψυγείου έως και 8 ώρες. Το καλοκαίρι διατηρείται περίπου 1 ώρα, για ευνόητους λόγους.

Στο ψυγείο του σπιτιού σας (+4ο C) διατηρείται έως 8 μέρες, δεν πρέπει όμως να ανοίγει συνεχώς η πόρτα του ψυγείου και να μένει ανοιχτή για πολλά λεπτά. Σε αυτή την περίπτωση αλλάζει η θερμοκρασία του ψυγείου και το γάλα κινδυνεύει να ξινίσει, οπότε καταναλώστε το κατά προτίμηση μέσα σε 48 ώρες από την ώρα της άντλησης. Τοποθετήστε το στο ράφι κοντά στην κατάψυξη.

Αν αποθηκεύσετε το γάλα σε κατάψυξη που βρίσκεται μέσα στο ψυγείο, διατηρείται 2 εβδομάδες.

Σε κατάψυξη (-18ο C) με χωριστή πόρτα, έως 3 μήνες.

Σε καταψύκτη μπορείτε να το διατηρήσετε από 6 μήνες έως και ένα χρόνο.

Εάν αντλείτε γάλα εκτός σπιτιού (λ.χ. στη δουλειά σας), πρέπει να το αποθηκεύετε εκεί στο ψυγείο και να το μεταφέρετε στο σπίτι σε ισοθερμική σακούλα και με 2 παγοκύστες οπωσδήποτε.

Το αποψυγμένο γάλα δεν ξαναμπαίνει στην κατάψυξη.

Αν το γάλα αποψυχθεί, διατηρείται στο ψυγείο 24 ώρες.

Σε κάθε δοχείο με γάλα που μπαίνει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, πρέπει να γράφετε ημερομηνία και να χρησιμοποιείτε πάντα τα πιο παλιά γάλατα για να μην αναγκαστείτε να τα πετάξετε.

amelxi-me-to-xeri-mitriko-gala.jpg
Bigstock

Πώς θα ζεστάνετε και θα ξεπαγώσετε με ασφάλεια το γάλα που αντλήσατε και αποθηκεύσατε στο ψυγείο ή την κατάψυξη

Το μητρικό γάλα δεν είναι ομογενοποιημένο και το λίπος ξεχωρίζει και ανεβαίνει στην επιφάνεια επειδή είναι πιο ελαφρύ, οπότε κουνήστε το πριν το δώσετε στο μωρό.

Ζεσταίνετε το μητρικό γάλα σε μπεν μαρί, δηλαδή βάζετε όλο το δοχείο με το γάλα σε ζεστό νερό.

Το γάλα από την κατάψυξη είναι καλύτερα να το βάζετε στην συντήρηση του ψυγείου 12 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε, ώσπου να ξεπαγώσει και μετά να το ζεσταίνετε σε μπεν μαρί. Ωστόσο, αν δεν προλαβαίνετε, μπορείτε να το ξεπαγώσετε κατευθείαν σε μπεν μαρί.

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε μητρικό γάλα. Τα μικροκύματα καταστρέφουν πολύ σημαντικά συστατικά του μητρικού γάλακτος. Επίσης ζεσταίνουν ανομοιογενώς το γάλα, με αποτέλεσμα κάποια στοιχεία του να καίνε και κάποια άλλα να μην είναι ζεστά, κι έτσι να κινδυνεύει το μωρό σας να πάθει έγκαυμα.

Μπορείτε να διατηρείτε το γάλα σε πλαστικά (χωρίς BPA) ή γυάλινα μπιμπερό που έχετε πλύνει και ξεβγάλει καλά, ή σε αποστειρωμένα σακουλάκια για μητρικό γάλα, που πωλούνται σε ειδικά μαγαζιά με βρεφικά είδη. Μπορείτε επίσης να τα παραγγείλετε από εκεί που αγοράσατε την αντλία γάλακτος.

Τα αποστειρωμένα σακουλάκια μπορούν να συνδεθούν απευθείας με την αντλία. Στη συνέχεια να κλείνετε και σημειώνετε επάνω τους την ημερομηνία άντλησης.

Για επιπλέον ασφάλεια βάλτε τα ειδικά σακουλάκια σφραγισμένα και μέσα σε απλό σακουλάκι φαγητού (τύπου πολυμπάγκ). Εάν ακουμπήσουν σε πάγο ή σε κάτι αιχμηρό και σκιστεί το πλαστικό, το γάλα θα πρέπει να πεταχτεί, οπότε, εάν υπάρχει εξωτερικά και ένα δεύτερο σακουλάκι θα σκιστεί εκείνο και το γάλα θα μείνει ανέπαφο. Τα σακουλάκια τύπου πολυμπάγκ και οι ουροσυλλέκτες δεν συνιστώνται σε καμία περίπτωση για να βάλετε κατευθείαν σε αυτά το μητρικό γάλα, καθώς δεν μπορούν να αποστειρωθούν πριν από τη χρήση τους και το γάλα σας θα μολυνθεί. Επίσης, το πλαστικό τους περιέχει BPA, τοξικό για τα μωρά.

Εάν αντλείτε για πρόωρο (ώσπου να γίνει 2.5 κιλά) ή για άρρωστο μωρό (ώσπου να γίνει καλά) τα μπιμπερό στα οποία διατηρείτε το μητρικό γάλα θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε αποστειρωμένα. Για υγιή τελειόμηνα μωρά, τα μπιμπερό δεν είναι απαραίτητο να είναι αποστειρωμένα.

Για υγιή τελειόμηνα ή μεγαλύτερα μωρά, μπορείτε να προσθέσετε γάλα στο ήδη κατεψυγμένο γάλα ή στο γάλα της ίδιας μέρας ή και άλλης που έχετε στο ψυγείο, εάν το βάλετε πρώτα στο ψυγείο να κρυώσει για 2 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει η ώρα και η ημερομηνία του πρώτου γάλακτος που υπήρχε στο μπιμπερό ή το σακουλάκι.

περισσότερες πληροφορίες: bfmed.org

Δρ. 'Αννα Πατσούρου, παιδίατρος, πιστοποιημένη σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού ( βιβλίο «Θηλασμός , μια υπέροχη εμπειρία»)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved