Άντληση μητρικού γάλακτος με το θήλαστρο: Ποια τα οφέλη

Ποια τα οφέλη της άντλησης μητρικού γάλακτος με το θήλαστρο και πώς θα ενισχύσετε την παραγωγή του μητρικού γάλακτος;

Άντληση μητρικού γάλακτος με το θήλαστρο: Ποια τα οφέλη
Bigstock

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει αντισώματα και θεωρείται πιο εύπεπτο σε σχέση με το γάλα σε σκόνη. Επιπλέον, η σύστασή του αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη, εγκεφαλική και σωματική, του βρέφους.

Η άντληση του μητρικού γάλακτος με το θήλαστρο δίνει τη δυνατότητα σε μαμάδες που επιστρέφουν στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας ή που για τον οποιοδήποτε λόγο χρειάζονται να λείψουν κάποιες ώρες από το σπίτι, να συνεχίσουν να δίνουν μητρικό γάλα στο μωρό τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε την άντληση ακόμα και αμέσως μετά τον τοκετό και ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπως όταν το μωρό γεννηθεί πρόωρα.

Τα οφέλη της άντλησης του μητρικού γάλακτος με το θήλαστρο

Mία μαμά αντλεί μητρικό γάλα με το θήλαστρο για διάφορους λόγους, από το να ανακουφιστεί από τον πόνο που προκαλεί το ερεθισμένο στήθος μέχρι να εξασφαλίσει τα γεύματα του μωρού τις ώρες που λείπει εκτός σπιτιού.

Με την άντληση του μητρικού γάλακτος, το μωρό μπορεί να συνεχίσει να πίνει μητρικό γάλα εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα πάρει όλα τα οφέλη ακόμα και μετά το τέλος του θηλασμού. Επίσης, οι μαμάδες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να θηλάσουν, μέσω της άντλησης του μητρικού γάλακτος έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν το μητρικό γάλα στο μωρό τους.

Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο αντλείτε μητρικό γάλα με το θήλαστρο, τα οφέλη είναι πολλά:

  • Μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας και να προσφέρετε στο μωρό σας μητρικό γάλα
  • Δεν χρειάζεται να είστε η μόνη υπεύθυνη για το τάισμα του μωρού
  • Μπορείτε να έχετε απόθεμα μητρικού γάλακτός ακόμα και όταν οι ανάγκες του μωρού δεν είναι αυξημένες.
  • Μπορείτε να δωρίσετε το μητρικό γάλα
thilastro-nea-mama-2.jpg

Πώς θα ενισχύσετε την παραγωγή του μητρικού γάλακτος ενώ αντλείτε γάλα με το θήλαστρο

Είναι βασικό να θυμάστε τον βασικό κανόνα προσφοράς και ζήτησης του θηλασμού: Όσο αυξημένη είναι η ζήτηση, τόσο θα αυξάνεται και η παραγωγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να παράγετε επαρκή ποσότητα μητρικού γάλακτος κατά την άντληση, θα πρέπει να αντλείτε τόσο συχνά όσο θα ταΐζατε και το μωρό σας εάν συνεχίζατε κανονικά τον θηλασμό.

Παρακάτω μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

Χαλαρώστε. Όταν είστε χαλαρή και χαρούμενη το σώμα παράγει οξυτοκίνη την ορμόνη που σχετίζεται και αυξάνει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Έρευνες δείχνουν ότι οι μαμάδες που άκουγαν χαλαρωτική μουσική ενώ αντλούσαν μητρικό γάλα με το θήλαστρο είχαν αυξημένη παραγωγή. Το ίδιο ισχύει και για εκείνες που κοίταζαν φωτογραφίες των μωρών τους ενώ θήλαζαν.

Χρησιμοποιήστε τα χέρια. Καθώς αντλείτε γάλα από το θήλαστρο, πιέστε και κάντε απαλό μασάζ και στα δύο στήθη. Συνεχίστε μέχρι να παρατηρήσετε ότι η παραγωγή γάλακτος αυξάνεται ελαφρώς. Όταν τελειώσετε με την άντληση του γάλακτος, κάντε και πάλι για μερικά δευτερόλεπτα ελαφρύ μασάζ στο στήθος για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άλλο απόθεμα μητρικού γάλακτος στο στήθος.

Προσοχή στη φαρμακευτική αγωγή. Κάποια φάρμακα μειώνουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος για αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την οποιαδήποτε αγωγή.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

Μάθετε περισσότερα για την άντληση μητρικού γάλακτος στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για εσάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άντλησης Μητρικού Γάλακτος παρακάτω.

pagkosmia-imera-antlisi-mitrikou-galaktos.jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved