Άντληση μητρικού γάλακτος: Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε

Πότε και πώς μπορείτε να ξεκινήσετε να αντλείτε γάλα από το θήλαστρο; 

Άντληση μητρικού γάλακτος: Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε

Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε την άντληση του μητρικού γάλακτος

Bigstock

Η άντληση μητρικού γάλακτος με θήλαστρο επιτρέπει στις μαμάδες να αντλούν μητρικό γάλα για το τάισμα του μωρού ανά πάσα στιγμή. Το πότε μπορεί να ξεκινήσει διαφέρει ανά περίπτωση και ποικίλες είναι και οι απόψεις των ειδικών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το NHS συμβουλεύει τις μαμάδες να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν το θήλαστρο μέχρι την εδραίωση του θηλασμού, δηλαδή για διάστημα 6 με 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Εξαίρεση αποτελούν, τα περιστατικά πρόωρου τοκετού ή ιατρικού προβλήματος.

Όπως και στον θηλασμό, έτσι και στην άντληση του μητρικού γάλακτος είναι πιθανό να χρειαστείτε κάποιο διάστημα προσαρμογής. Η σύμβουλος μητρικού θηλασμού Danielle Facey αναφέρει: «Συνιστώ στις μαμάδες που θέλουν να θηλάσουν να έχουν θήλαστρο, ακόμα και δεν είναι σίγουρες για το εάν και πότε θα το χρησιμοποιήσουν». Η άντληση του μητρικού γάλακτος θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση από το πρήξιμο του μαστού και να ενισχύσει τη ροή του γάλακτος.

Πόσο συχνά πρέπει να αντλείτε μητρικό γάλα;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό και πάλι διαφέρει ανά περίπτωση και εξαρτάται από τους λόγους άντλησης του μητρικού γάλακτος. Εάν αντλείτε γάλα αποκλειστικά, η συχνότητα της άντλησης θα πρέπει να είναι η ίδια με το εάν θηλάζατε κανονικά το μωρό, περίπου 8 φορές την ημέρα, ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Συμβουλές για την αρχή της άντλησης του μητρικού γάλακτος

Βήμα #1: Καθίστε κάπου άνετα και αναπαυτικά ώστε να είστε χαλαρή όση ώρα αντλείτε μητρικό γάλα.

Βήμα #2: Κάντε απαλό μασάζ στο στήθος σας ή βάλτε μία ζεστή κομπρέσα για να «μαλακώσετε» τον μαστό.

Βήμα #3: Τοποθετήστε τη θηλή στο κέντρο ακριβώς της αντλίας.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι θήλαστρο από θήλαστρο διαφέρει ως προς την ποσότητα μητρικού γάλακτος που αντλείται, αλλά και ως προς τη συχνότητα. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του θήλαστρου που έχετε επιλέξει.

Extra tip: Στην αρχή επιλέξτε χαμηλή ταχύτητα άντλησης και εάν θέλετε αυξήστε την όταν το γάλα αρχίζει να ρέει περισσότερο. Ωστόσο, πιο γρήγορη ταχύτητα άντλησης, δε σημαίνει και αυξημένη παραγωγή γάλακτος.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk, whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved