Πώς θα θέσω τα σωστά όρια στο παιδί μου

Τι σημαίνει βάζω όρια στο παιδί μου και γιατί είναι σημαντικά; 

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Πώς θα θέσω τα σωστά όρια στο παιδί μου
Bigstock

Η επιβολή ορίων είναι ουσιώδης για την ανάπτυξη των παιδιών από τη στιγμή της γέννησής τους, καθώς παρέχουν προστασία και ασφάλεια και τους καλλιεργούν ένα αίσθημα ελέγχου αλλά και εμπιστοσύνης πως μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις. Επίσης, τα βοηθούν να εκπαιδευτούν σε κοινωνικές δεξιότητες και αποτελούν βασική προϋπόθεση για την υγιή τους ανάπτυξη.

Γιατί είναι σημαντικά

Από το πρώτο κιόλας έτος της ηλικίας, η θέσπιση όριων κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών δεδομένου ότι παρέχεται ένα νοητό δίχτυ προστασίας και ασφάλειας, δίνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα ελέγχου και εμπιστοσύνης.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τα όρια, αναπτύσσουν μία αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού. Επιπλέον, η αντίληψη των ορίων βοηθά τα παιδιά να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις στο μέλλον καθώς είναι μια διαδικασία που διαρκεί σε όλη μας την ζωή.

Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρχουν όρια

Εάν ένα παιδί επιτρέπεται να κάνει τα πάντα, τότε δεν μαθαίνει να συμβιβάζεται, να εκτιμά τους άλλους και να σέβεται τα όριά τους. Συνεπώς, δεν αποκτά τις ικανότητες που απαιτούνται για μια ισορροπημένη κοινωνική διάχυση.

Ένα παιδί χωρίς όρια αναπτύσσει ανασφάλεια και συχνά αντιμετωπίζει απόρριψη και αποτυχίες. Επίσης, δυσκολεύεται να δημιουργήσει αληθινές φιλίες, καθώς περιμένει από τους άλλους να ικανοποιούν τις ανάγκες του χωρίς να εκδηλώνει αμοιβαία εκτίμηση.

Όσον αφορά το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζεται η προσαρμογή του παιδιού σε άλλους κοινωνικούς χώρους, όπως είναι το σχολείο. Τέλος, όταν οι γονείς δεν θέτουν όρια, αποτρέπουν το παιδί από το να αναπτύξει ανεξαρτησία και υπευθυνότητα, και το κάνουν να νιώθει ανίσχυρο στον εξωτερικό κόσμο.

Πώς θα βάλω όρια στο παιδί μου πρακτικά

  • Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση του παιδιού: Κάθε φορά που θέτουμε ένα όριο, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε πώς θα αντιδρούσαμε αν εμείς ήμασταν στη θέση του παιδιού. Αυτή η προσέγγιση μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις αντιδράσεις του.

  • Η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας : Η επιτυχής επιβολή των ορίων απαιτεί συνέπεια στις αντιδράσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανταποκρινόμαστε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά που το παιδί εκδηλώνει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

  • Το «όχι» πρέπει να είναι «όχι»: Είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς όταν λέμε «όχι». Αν δεν το τηρούμε αυτό, το παιδί μπορεί να μάθει ότι το «όχι» μας δεν είναι σταθερό και να προσπαθήσει να μας πιέσει για να αλλάξουμε γνώμη.

  • Αντί να πούμε: «Εάν δεν τελειώσεις τα μαθήματά σου, δεν θα παίξεις.» ας πούμε «Ας τελειώσουμε με τα μαθήματα πρώτα και μετά θα παίξουμε.» Ας προσπαθήσουμε να τα ενθαρρύνουμε με θετικές φράσεις που προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς να τα απειλούμε.

  • Εμείς είμαστε το παράδειγμα: Κρατώντας εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι τα ίδια όρια που θέτουμε στα παιδιά μας, επιδεικνύουμε συνέπεια και αυθεντικότητα στις δικές μας ενέργειες και στα λόγια μας.

Πηγές: naitreetgrandir, lingokids.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved