Απώλεια βάρους: Τα τρία καλύτερα λάδια για μαγείρεμα και ένα που πρέπει να αποφεύγετε

Θέλετε να χάσετε κιλά; Αυτά είναι τα λάδια που θα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας. 

Απώλεια βάρους: Τα τρία καλύτερα λάδια για μαγείρεμα και ένα που πρέπει να αποφεύγετε
Bigstock

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε κυρίως ελαιόλαδο στο μαγείρεμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ακόμα επιλογές εξίσου ή ίσως και πιο υγιεινές. Κάποιες από αυτές ενδείκνυνται σε διατροφικά προγράμματα με στόχο την απώλεια βάρους, κυρίως λόγω το είδους και της ποσότητας των καλών λιπαρών που περιέχουν.

Ποια είναι, λοιπόν, τα καλύτερα λάδια για το μαγείρεμα;

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά και το extra παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά λάδια για τη μαγειρική.

Το λάδι ελιάς περιέχει κατά 73% μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία έχουν συσχετιστεί με τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Η ισορροπία μεταξύ «καλής» και «κακής» χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, τα μονοακόρεστα λιπαρά βοηθούν στην διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους και είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο και την καρδιά.

elaiolado-apwleia-varous.jpg

Κραμβέλαιο ή αλλιώς λάδι Canola

Όπως το ελαιόλαδο, έτσι και το κραμβέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονακόρεστα λιπαρά. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα.

Έρευνα σχετικά με την κατανάλωσή και την απώλεια βάρους σε δείγμα 100 ανδρών και γυναικών, έδειξε ότι εντάσσοντας το κραμβέλαιο σε μία ισορροπημένη διατροφή ενισχύεται η καύση κοιλιακού λίπους.

Σε σχέση με το ελαιόλαδο το κραμβέλαιο έχει πιο ήπια γεύση.

Λινέλαιο

Το λινέλαιο είναι το έλαιο που προκύπτει από τον λιναρόσπορο και έχει πολλά από τα οφέλη που έχουν και οι σπόροι λιναριού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά ωμέγα-3 και καλά λιπαρά οξέα. Μάλιστα, το λινέλαιο έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα λάδια για μαγείρεμα.

Ιδανικά το λινέλαιο καλό είναι χρησιμοποιείται σε σαλάτες, για γαρνίρισμα ή σε smoothies καθώς είναι ευαίσθητο σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Έρευνα του 2012 έδειξε ότι η κατανάλωση λινέλαιου παρατείνει την αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες που είχαν βάλει το λινέλαιο στην καθημερινή τους διατροφή να τρώνε και λιγότερο, άρα να προσλαμβάνουν και λιγότερες θερμίδες.

Ποιο λάδι να αποφεύγετε στο μαγείρεμα;

Το λάδι καρύδας. Οι γνώμες των ειδικών για τις επιπτώσεις του λαδιού καρύδας στην απώλεια βάρους διίστανται. Το λάδι καρύδας περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών τα οποία έχουν συσχετιστεί με την αύξηση και όχι τη μείωση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Mayo Clinic, αν χρησιμοποιείται με μέτρο, μπορεί να ενταχθεί σε μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση ή τη απώλεια κιλών.

Με πληροφορίες από livestrong.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved