Οι ξηροί καρποί ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα – Πληθαίνουν οι έρευνες που το υποστηρίζουν

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Munish αναφέρει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα του άντρα.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Οι ξηροί καρποί ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα – Πληθαίνουν οι έρευνες που το υποστηρίζουν
Bigstock

Η διατροφή είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα ενός ζευγαριού και η κατανάλωση ξηρών καρπώνμ συγκεκριμένα, έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για τους ειδικούς. Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής εστιάζουν στην ανδρική γονιμότητα και πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Monash, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: Οι ξηροί καρποί ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Νοέμβρη στο περιοδικό Advances in Nutrition και έλαβε υπόψη τα ευρήματα παλαιότερων σχετικών ερευνών. Στην έρευνα συμμετείχαν 223 υγιείς άντρες, ηλικίας 15-35 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Στην πρώτη οι συμμετέχοντες έτρωγαν 60 γραμμάρια ξηρούς καρπούς κάθε μέρα. Στη δεύτερη ομάδα έτρωγαν 75 γραμμάρια καρύδια για 12 εβδομάδες, και στην τρίτη 30 γραμμάρια καρύδια, 15 γραμμάρια αμύγδαλα και 15 γραμμάρια φουντούκια κάθε μέρα για 14 εβδομάδες. Τέλος, η τέταρτη ομάδα ακολουθούσε παρόμοια διατροφή, αλλά χωρίς τους ξηρούς καρπούς.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι στους άντρες που συμμετείχαν στις τρεις πρώτες ομάδες παρατηρήθηκε βελτίωση στην ποιότητα, αλλά όχι τόσο τη συγκέντρωση του σπέρματος.

Η dr Barbara Cardoso, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Monash αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε μεταξύ άλλων ότι οι ξηροί καρποί βελτιώνουν τη συνολική υγεία του οργανισμού.

«Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια δυτικού τύπου διατροφή, η οποία δεν ήταν απαραίτητα υγιεινή. Αυτό σημαίνει ότι η προσθήκη ξηρών καρπών στη διατροφή τους, είχε θετικό αντίκτυπο χωρίς την ανάγκη περαιτέρω διαιτητικών αλλαγών.»

Για τις θετικές επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα η dr Caroso, αναφέρει:

«Τα ευρήματα έχουν μεγάλη αξία για τους ανθρώπους που προσπαθούν να συλλάβουν, αλλά πρέπει να γίνουν μελέτες για να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις των ξηρών καρπών στη γυναικεία γονιμότητα.»

Η νέα μελέτη αναφέρει επίσης, ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βελτιώσουν την αναπαραγωγική υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά, πολυφαινόλες, βιταμίνες και μέταλλα.

«Αναφερόμαστε είτε σε ωμούς είτε σε καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς», δήλωσε η ειδικός. «Θα απέφευγα τους αλατισμένους ή τους ξηρούς καρπούς με ζάχαρη, καθώς το αλάτι και η ζάχαρη μπορούν να συσχετιστούν με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση και η αντίσταση στην ινσουλίνη».

Αντίστοιχη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί παλιότερα και από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας. Σε αυτήν συμμετείχαν 119 άντρες ηλικίας από 18 έως 35 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα δεν άλλαξε καθόλου τις διατροφικές της συνήθειες, ενώ η δεύτερη πρόσθεσε 60 γραμμάρια ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους την ημέρα.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και σπέρματος πριν και μετά την έρευνα για να εξετάσουν την επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών. Από τα αποτελέσματα προέκυψαν τα εξής: Στους άντρες που ένταξαν 60 γραμμάρια αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς στην καθημερινή τους διατροφή παρατηρήθηκε 16% αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και αξιοσημείωτη βελτίωση στην ζωτικότητα, την κινητικότητα και την μορφολογία του σπέρματος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved