Πρέπει να παραμείνω ξαπλωμένη μετά την επαφή για να αυξήσω τις πιθανότητες να συλλάβω;

Αυτή είναι μια συχνή ερώτηση των γυναικών που θέλουν να μείνουν έγκυες.

Νίκη Παπανικολάου
Πρέπει να παραμείνω ξαπλωμένη μετά την επαφή για να αυξήσω τις πιθανότητες να συλλάβω;
Bigstock

«Καλό είναι να ξαπλώσεις 30 λεπτά μετά την επαφή», «Πρέπει να έχεις τα πόδια στον αέρα», «Αγκάλιασε τα πόδια σου και μείνε ξαπλωμένη για λίγο μετά το σεξ ».

Αυτές κι άλλες αντίστοιχες συμβουλές – παραινέσεις είναι πιθανόν να ακούσετε αλλά και να διαβάσετε στο διαδίκτυο.

Ισχύουν όμως ή όχι;

Επειδή το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στο σώμα για περίπου πέντε ημέρες, αυτό σημαίνει ότι η σύλληψη ενδέχεται να συμβεί αρκετές ημέρες μετά το σεξ.

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρέμειναν ξαπλωμένες για 15 λεπτά μετά την εξωσωματική αύξησαν το ποσοστό εγκυμοσύνης στο 27% έναντι 18% για εκείνες που σηκώθηκαν αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Όμως, δεδομένου ότι η μία ομάδα γυναικών βρισκόταν σε θεραπεία και η άλλη όχι, τα αποτελέσματά της δεν είναι συγκρίσιμα.

Μια άλλη μελέτη στη Φινλανδία στην οποία συμμετείχαν γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε σπερματέγχυση, διαπίστωσε ότι όσες σηκώθηκαν αμέσως μετά το σεξ παρουσίασαν ποσοστό σύλληψης 40,3% σε σύγκριση με 32,2% σε όσες έμειναν ξαπλωμένες για 15 λεπτά. Η διαφορά μεταξύ των ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Upset Young Couple Having Problems With Sex.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο Δρ John Rapisarda, ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής, εξήγησε ότι στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το να παραμένει η γυναίκα ξαπλωμένη μετά το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος.

«Η βλέννα του τραχήλου της μήτρας λειτουργεί ως μια εξαιρετική δεξαμενή για το σπέρμα το οποίο στη συνέχεια κολυμπά για να φτάσει στη σάλπιγγα. Το να σηκωθείτε ή να πάτε στο μπάνιο θα οδηγήσει σε απώλεια κάποιου σπέρματος από τον κόλπο αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης. Το να ξαπλώνετε μετά το σεξ μπορεί να είναι ικανοποιητικό και θεωρητικά, να σας βοηθήσει να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο σπέρμα σε επαφή με τον τράχηλο της μήτρας, αλλά αν χρειαστεί να σηκωθείτε για οποιονδήποτε λόγο, δεν πρόκειται να μειώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης», τονίζει.

Την ίδια άποψη έχει και η Δρ Jennifer Hirshfeld-Cytron, ενδοκρινολόγος η οποία συνιστά στις γυναίκες να μη διστάζουν να σηκωθούν μετά τη σεξουαλική επαφή υπό το φόβο μήπως μειώσουν τις πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

Κατηγορηματική εμφανίζεται και η επίσης ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής Dr. Allison Rodgers: « Στην πραγματικότητα μια μελέτη έδειξε ότι ακόμη και 15 λεπτά ανάπαυσης στο κρεβάτι μετά από εμβρυομεταφορά μείωσαν τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Θυμηθείτε ότι μόνο το 1% του σπέρματος εισέρχεται στη μήτρα με την επαφή, επομένως η παραμονή στο κρεβάτι δεν βελτιώνει τις πιθανότητες. Τα σπερματοζωάρια κολυμπούν εκεί που πρέπει να πάνε. Το όξινο υγρό στον κόλπο σκοτώνει το μεγαλύτερο μέρος του σπέρματος μέσα σε λίγες ώρες. Επομένως, κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε και μην ανησυχείτε».

Πηγή: fcionline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved