Έξι μύθοι για τη γονιμότητα του ζευγαριού

Ορισμένοι μύθοι περί γονιμότητας είναι αρκετά διαδεδομένοι.

Νίκη Παπανικολάου
Έξι μύθοι για τη γονιμότητα του ζευγαριού
Bigstock

Η επίτευξη εγκυμοσύνης δεν είναι «το πιο απλό πράγμα στον κόσμο» για όλα τα ζευγάρια. Συχνά απαιτείται χρόνος, υπομονή και κυρίως σωστή ενημέρωση για την υπογονιμότητα καθώς επικρατούν διάφοροι μύθοι.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μύθους και παρανοήσεις σχετικά με τη γονιμότητα είναι οι εξής:

Μύθος: Η ηλικία της γυναίκας δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έχετε ακούσει ή πόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη, η ηλικία έχει οπωσδήποτε αντίκτυπο στη γονιμότητα μιας γυναίκας, στην πραγματικότητα, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων μειώνονται καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 36 ετών. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος αποβολής και χρωμοσωμικών ανωμαλιών λόγω της ηλικίας – οπότε αξίζει να το γνωρίζετε.

Sad Couple Family Problems And Divorce. Woman Ignoring Man

Μύθος: Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο αν η γυναίκα είναι υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση

Αυτή είναι ακόμα μια κοινή παρανόηση. Δυστυχώς, ακόμη και οι πιο υγιείς γυναίκες που ασκούνται τακτικά και τρέφονται σωστά θα διαπιστώσουν ότι ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων τους μειώνεται καθώς μεγαλώνουν. Ο τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της γονιμότητάς τους, ωστόσο, ο νούμερο ένα παράγοντας που καθορίζει τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων είναι η ηλικία.

Μύθος: Η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος σε οποιοδήποτε στιγμή του κύκλου της

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες έχουν μόνο 20% πιθανότητες να συλλάβουν κάθε μήνα. Η μόνη φορά που μπορούν να μείνουν έγκυες είναι τις ημέρες πριν από την ωορρηξία.

Μύθος: Τα προβλήματα γονιμότητας οφείλονται συνήθως στη γυναίκα

Τα αίτια της υπογονιμότητας οφείλονται στη γυναίκα σε ποσοστό 35% των περιπτώσεων, στον άνδρα κατά 35% και σε συνδυασμό και των δύο σε ποσοστό 20%. Το υπόλοιπο 10% των περιπτώσεων τα αίτια παραμένουν ανεξήγητα.

diatrofi-xoris-glouteni-kai-gonimotita.jpg

Μύθος: Οι άνδρες παραμένουν γόνιμοι μέχρι τα βαθιά γεράματα

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι άνδρες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν παιδιά μέχρι τα 60, τα 70 και ακόμη και τα 80 τους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ηλικία ενός άνδρα συμβάλλει στην υπογονιμότητα. Η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με την ηλικία και η πιθανότητα βλάβης στο DNA του σπέρματος αυξάνεται.

Μύθος : Η συχνή εκσπερμάτωση αποδυναμώνει το σπέρμα

Η τακτική εκσπερμάτιση, κάθε δύο έως τρεις ημέρες βοηθάει την υγεία του σπέρματος και αυξάνει την κινητικότητά του. Επιστήμονες που ασχολούνται με την υπογονιμότητα, ανακάλυψαν πως το καθημερινό σεξ για μια περίοδο επτά ημερών βελτιώνει τη γενετική ποιότητα του σπέρματος, χωρίς να μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τόσο ώστε να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα.

Πηγή:ivf.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved