Ανδρική γονιμότητα: Οι ξηροί καρποί βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος - Μύθος ή αλήθεια;

Τι δείχνει έρευνα για την κατανάλωση ξηρών καρπών και τη γονιμότητα.

Ανδρική γονιμότητα: Οι ξηροί καρποί βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος - Μύθος ή αλήθεια;
Bigstock

Σύμφωνα με έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 52% . Οι ειδικοί θεωρούν ότι σε αυτό έχουν συμβάλλει διάφοροι παράγοντες όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας συγκέντρωσαν 119 άντρες ηλικίας από 18 έως 35 ετών και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα δεν άλλαξε καθόλου τις διατροφικές της συνήθειες, ενώ η δεύτερη πρόσθεσε 60 γραμμάρια ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους την ημέρα.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και σπέρματος πριν και μετά την έρευνα για να εξετάσουν την επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών. Από τα αποτελέσματα προέκυψαν τα εξής: Στους άντρες που ένταξαν 60 γραμμάρια αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς στην καθημερινή τους διατροφή παρατηρήθηκε 16% αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και αξιοσημείωτη βελτίωση στην ζωτικότητα, την κινητικότητα και την μορφολογία του σπέρματος.

andriki-gonimotita-esorouxa.jpg

Γιατί είναι ωφέλιμοι οι ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχουν συσχετιστεί με το υγιές σπέρμα, όπως είναι τας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά όπως είναι η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Τα θρεπτικά αυτά συστατικά προστατεύουν το σπέρμα από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες και διατηρούν τη δομική ακεραιότητα του σπέρματος. Επίσης, βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη δυνατού και υγιούς σπέρματος.

Συνεπώς, η κατανάλωση ξηρών καρπών φαίνεται ενισχύει τη γονιμότητα βελτιώνοντας την ποιότητα του σπέρματος, ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες για να εξακριβωθεί πώς η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.

Σε κάθε περίπτωση, η ειδικοί αναφέρουν ότι είναι σημαντικό ο άντρας, όπως ακριβώς και η γυναίκα να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος περιλαμβάνει και την ισορροπημένη διατροφή.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved