Το κυνήγι του πασχαλινού αβγού - Τι είναι και πώς θα το οργανώσετε

Πώς να διοργανώσετε ένα Πασχαλινό Κυνήγι Αυγών.

Μαργαρίτα Νικολάου
Το κυνήγι του πασχαλινού αβγού - Τι είναι και πώς θα το οργανώσετε
Bigstock

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό στη χώρα μας και τα παιδιά το λατρεύουν.

Κάθε Πάσχα, τα παιδιά στο εξωτερικό ψάχνουν μέσα και έξω από το σπίτι τους για σοκολατένια αβγουλάκια και δώρα. Για πολλές οικογένειες, το κυνήγι του πασχαλινού αβγού είναι κάτι παραπάνω από ένα έθιμο.

Το έθιμο του κυνηγιού, θυμίζει λίγο το δικό μας «κυνήγι θησαυρού» μόνο που αντί για «θησαυρό», τα παιδιά ψάχνουν σοκολατένιες πασχαλινές λιχουδιές.

Αλλά γιατί όμως, έχει συσχετιστεί ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού με το Πάσχα;

Σε πολλές προχριστιανικές κοινωνίες, τα αβγά συνδέονταν με την άνοιξη και τη νέα ζωή. Οι πρώτοι Χριστιανοί προσάρμοσαν αυτές τις πεποιθήσεις, κάνοντας το αβγό σύμβολο της Ανάστασης.

Στη μεσαιωνική περίοδο η κατανάλωση αβγών ήταν απαγορευμένη κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, την περίοδο των 40 ημερών δηλαδή πριν από το Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα η νηστεία τελείωνε με γλέντι και κέφι και τα αβγά θεωρούνταν σημαντικό μέρος αυτών των γιορτών. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τους φτωχότερους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αγοράσουν κρέας. Τα αβγά τα έδιναν επίσης στην εκκλησία ως προσφορές της Μεγάλης Παρασκευής και ως δώρα στον «αφέντη» του σπιτιού για το Πάσχα. Μέχρι και οι βασιλείς εμπλέχτηκαν επίσης με αυτήν την παράδοση - το 1290 ο Εδουάρδος I αγόρασε 450 αυγά για να τα διακοσμήσει με χρώματα ή φύλλα χρυσού και στη συνέχεια να τα μοιράσει στους ανθρώπους του παλατιού του.

Το κυνήγι του πασχαλινού αβγού

Το έθιμο του κυνηγιού του πασχαλινού αβγού, όμως, προέρχεται από τη Γερμανία. Κάποιοι αναφέρουν ότι η προέλευσή του χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα, όταν ο προτεστάντης μεταρρυθμιστής Μάρτιν Λούθηρος οργάνωσε κυνήγι αυγών για την εκκλησία του. Οι άντρες έκρυβαν τα αυγά για να τα βρουν οι γυναίκες και τα παιδιά.

Στη γερμανική λουθηρανική παράδοση το κυνήγι των πασχαλινών αυγών συνδέεται με το λαγουδάκι του Πάσχα - ή τον λαγό του Πάσχα όπως ήταν αρχικά γνωστός. Η πρώτη γραπτή αναφορά στον λαγό του Πάσχα έγινε το 1682 στο δοκίμιο του Georg Franck von Franckenau, De ovis paschalibus («Σχετικά με τα Πασχαλινά αυγά»). Ωστόσο, οι δεσμοί μεταξύ λαγών και κουνελιών και του Πάσχα χρονολογούνται νωρίτερα στην κεντρική Ευρώπη. Οι λαγοί συνδέονταν με τη γονιμότητα και με την Παναγία και μερικές φορές εμφανίζονται σε πίνακες της Παναγίας και του Χριστού, καθώς και σε φωτισμένα χειρόγραφα. Το έθιμο όριζε ότι ο λαγός έφερνε ένα καλάθι με ζωηρά βαμμένα αυγά που έκρυβε γύρω από το σπίτι και τον κήπο για να τα βρουν τα παιδιά που ήταν καλά.

Ως παιδί, η βασίλισσα Βικτώρια απολάμβανε το κυνήγι αυγών στο Παλάτι του Κένσινγκτον. Έθιμο που έφερε η γερμανικής καταγωγής, μητέρα της, Δούκισσα του Κεντ. Την Κυριακή 7 Απριλίου 1833, η 14χρονη πριγκίπισσα Βικτώρια έγραψε στο ημερολόγιό της: «Η μαμά έφτιαξε μερικά όμορφα βαμμένα και διακοσμημένα αυγά και τα ψάξαμε».

Η Victoria και ο Albert συνέχισαν αυτή τη γερμανική παράδοση, κρύβοντας αυγά για να βρουν τα δικά τους παιδιά τη Μεγάλη Πέμπτη.

Πώς θα οργανώσετε το κυνήγι του πασχαλινού αβγού για τα παιδιά σας

Αγοράστε μικρά και μεγάλα σοκολατένια αυγουλάκια και κουνελάκια. Έπειτα κρύψτε τα σε εμφανή σημεία και όχι κάτω ή μέσα σε άλλα αντικείμενα.

Μπορείτε να φτιάξετε μερικά βέλη που θα βάλετε σε γλάστρες ή άλλα σημεία του σπιτιού ή του κήπου.

Εκτός από σοκολατένιες λιχουδιές μπορείτε να κρύψετε μικροπαιχνίδια και άλλα δωράκια που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά.

Ιδέες διακόσμησης για να κάνετε το κυνήγι του πασχαλινού αυγού ακόμη πιο ενδιαφέρον

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved