Ακμή στην εγκυμοσύνη: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η ακμή της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτοφροντίδα και φαρμακευτική αγωγή.

Ακμή στην εγκυμοσύνη: Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Bigstock

Μερικές μέλλουσες μαμάδες φαίνεται πως εμφανίζουν ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πιο πιθανός λόγος είναι η υπερβολική παραγωγή σμήγματος, η οποία συμβαίνει καθώς το σώμα παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων ορμονών .

Για να αντιμετωπίσετε την ακμή της εγκυμοσύνης, ξεκινήστε με την αυτοφροντίδα :

Συμβουλές αυτοφροντίδας

  • Πλύνετε καλά τις προβληματικές περιοχές με ένα απαλό καθαριστικό προσώπου δύο φορές την ημέρα και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό .
  • Αποφύγετε ορισμένα προϊόντα, όπως απολεπιστικά προσώπου, καθώς έχουν την τάση να ερεθίζουν το δέρμα, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
  • Το υπερβολικό πλύσιμο και τρίψιμο μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα .
  • Να λούζεστε τακτικά ειδικά εάν έχετε ακμή γύρω από το «στεφάνι» του τριχωτού της κεφαλής.
  • Μην σκαλίζετε ή πιέζετε τους πόρους και τα σπυράκια. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ή μόνιμες ουλές.
  • Μη χρησιμοποιείτε λιπαρά καλλυντικά, αντηλιακά , προϊόντα χτενίσματος ή καλυπτικά ακμής. Χρησιμοποιήστε προϊόντα με την ένδειξη water-based ή noncomedogenic, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ακμή.
  • Προσέξτε τι αγγίζει το δέρμα σας. Κρατήστε τα μαλλιά σας καθαρά και μακριά από το πρόσωπό σας.
  • Τα στενά ρούχα ή τα καπέλα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πρόβλημα, ειδικά αν ιδρώνετε αρκετά.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να βελτιώσει την ακμή της εγκυμοσύνης.

Φαρμακευτική αγωγή

Ωστόσο, φάρμακα όπως κάψουλες που καταπίνονται μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να επηρεάσουν το έμβρυο. Βέβαια τα περισσότερα συστατικά που βρίσκονται σε κρέμες για τοπική θεραπεία ακμής και διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή συνήθως απλά απορροφώνται από το δέρμα .

Γενικά, οι κρέμες που περιέχουν ερυθρομυκίνη και κλινδαμυκίνη θεωρούνται ασφαλείς. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και αζελαϊκό οξύ.

Ορισμένα φάρμακα για την ακμή είναι γνωστό ότι προκαλούν γενετικές ανωμαλίες και πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως είναι εκείνα που έχουν ως βασική δραστική ουσία την ισοτρετινοΐνη. Τα ρετινοειδή φάρμακα διατίθενται με και χωρίς ιατρική συνταγή, γι' αυτό διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των φαρμάκων.

Εάν ανησυχείτε για την ακμή της εγκυμοσύνης, συμβουλευτείτε τον/ την γιατρό σας. Μαζί θα σταθμίσετε τα οφέλη και τους κινδύνους των διαφόρων θεραπευτικών επιλογών.

Πηγή: mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved