Χαμομήλι στην εγκυμοσύνη: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες - Τι δείχνουν οι έρευνες

Πόσο χαμομήλι μπορείτε να πίνετε στην εγκυμοσύνη;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Χαμομήλι στην εγκυμοσύνη: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες - Τι δείχνουν οι έρευνες
Bigstock

Το χαμομήλι περιέχει αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ενώ είναι γνωστό κυρίως για τις χαλαρωτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Το ρόφημα χαμομηλιού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα ανά το κόσμο. Είναι, όμως, ασφαλές και για την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Χαμομήλι και εγκυμοσύνη

Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα για την επίδραση του χαμομηλιού στην υγεία της εγκύου και του εμβρύου.

Ωστόσο, το χαμομήλι περιλαμβάνεται στην κατηγορία «γενικά ασφαλές» (GRAS) από τον αμερικανικό FDA των ΗΠΑ και η κατανάλωσή του θεωρείται σε γενικές γραμμές ασφαλής με την προϋπόθεση ότι τηρείται το μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να μην πίνετε πάνω από ένα φλιτζάνι την ημέρα και αυτό αφού πρώτα έχετε πάρει την έγκριση του γιατρού σας.

Τα οφέλη

Το χαμομήλι έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεμονώδη και χαλαρωτική δράση και το ρόφημα χαμομηλιού ενισχύει με πολλούς τρόπους την υγεία του οργανισμού.

Καλύτερος ύπνος. Το χαμομήλι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Βοηθά στην ανακούφιση από στομαχικές διαταραχές και ναυτίες. Το αφέψημα χαμομηλιού συγκαταλλέγεται στα ροφήματα που προτείνονται για την ανακούφιση από τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της καούρες και της δυσπεψίας.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό.

Προσφέρει χαλάρωση σε μύες και νεύρα. Το χαμομήλι αυξάνει τα επίπεδα της γλυκίνης στο αίμα και ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους.

Πιθανές παρενέργειες

Παρότι οι έρευνες για την κατανάλωση χαμομηλιού στην εγκυμοσύνη είναι λίγες, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ρόφημα χαμομηλιού μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή και αποβολή.

Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσετε αλλεργία στο άνθος χαμομηλιού, συνεπώς παρακολουθήστε το σώμα σας για τυχόν δερματικά εξανθήματα και άλλες παρενέργειες.

Με πληροφορίες από momjunction.com, verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved