Διαβάστε στο έμβρυο, κάνει καλό - Τι δείχνουν οι έρευνες

Γιατί πρέπει να διαβάζετε βιβλία στο μωρό την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Διαβάστε στο έμβρυο, κάνει καλό - Τι δείχνουν οι έρευνες
Bigstock

Πολλές μέλλουσες μαμάδες νιώθουν την παρόρμηση να μιλήσουν ή να τραγουδήσουν στο μωρό τους. Η επικοινωνία αυτή με το έμβρυο ενισχύει το δέσιμο μητέρας-μωρού και συμβάλει στο χτίσιμο μίας υγιούς σχέσης στο μέλλον.

Το διάβασμα ενός βιβλίο ή παραμυθιού στο μωρό την περίοδο της εγκυμοσύνης ενισχύει επίσης το δέσιμο μητέρας-εμβρύου. Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του μωρού μεγαλώνοντας, αλλά και στην ψυχολογία μαμάς και μωρού στην εγκυμοσύνη. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη.

Λιγότερο άγχος, πιο δυνατό δέσιμο

Σύμφωνα με έρευνες, όταν ένα μωρό ακούει τη μαμά του να διαβάζει ένα βιβλίο, μειώνει τους καρδιακούς του παλμούς. Το ίδιο χαλαρωτική διαδικασία είναι και για τη μέλλουσα μαμά, η οποία ηρεμεί και αποβάλει ένταση και στρες.

Επίσης, η ανάγνωση ενός βιβλίου δίνει την ευκαιρία και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να δεθούν με το έμβρυο, αλλά και το ίδιο το μωρό εξοικειώνεται με τις φωνές του μπαμπά ή του μεγαλύτερου αδερφού.

Κάνει το διάβασμα ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης το μωρό πιο έξυπνο;

Η ομιλία, το διάβασμα και το άκουσμα μουσικής μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση των αισθήσεων του μωρού και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του, αναφέρει ο dr Michael Roizen στο Green Child Magazine.

«H έκθεση σε διαφορετικούς ήχους και σκηνές είναι ουσιαστικά αυτό που βοηθά στη δημιουργία συνδέσεων από ένα σύνολο νευρώνων σε ένα άλλο. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε όλοι.»

Μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έδειξε ότι όταν οι έγκυες μητέρες έλαβαν μία ηχογράφηση με μία επινοημένη λέξη για να την ακούνες κάθε μέρα τις τελευταίες εβδομάδες τη εγκυμοσύνης τους, τα μωρά αναγνώριζαν την λέξη αυτή και τις παραλλαγές της μετά την εγκυμοσύνη. Τα μωρά που άκουσαν την ηχογράφηση της λέξης πιο συχνά είχαν πιο ισχυρή ανταπόκριση, υποδηλώνοντας έτσι ότι η εκμάθηση της γλώσσας ξεκινά ήδη από το περιβάλλον της μήτρας.

Πότε να ξεκινήσετε να διαβάζετε στο μωρό στη μήτρα;

Περίπου στους έξι μήνες. Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης το μωρό είναι ήδη αρκετά εξοικειωμένο με τους ήχους της μήτρας δηλαδή τους παλμούς της καρδιάς ή τους ήχους του στομάχου και του εντέρου. Οι εκτός μήτρας ήχοι, ακούγονται καθαρά εάν ξεπερνούν τα 10 ντεσιμπέλ.

Στην 25η εβδομάδα το μωρό μπορεί να ακούσει καθαρά την αφήγηση μίας ιστορίας, και σύμφωνα με το ιe, σημασία δεν έχουν μόνο το νόημα και οι λέξεις, αλλά και ο τόνος της φωνής και ο ρυθμός της αφήγησης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved