Πόνος ψηλά στην πλάτη την περίοδο της εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πότε εμφανίζεται ο πόνος ψηλά στην πλάτη; Τι τον προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε.

Πόνος ψηλά στην πλάτη την περίοδο της εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Από τι προκαλείται ο πόνος ψηλά στην πλάτη στην εγκυμοσύνη;

Bigstock

Σύμφωνα με έρευνες το 50-80% των εγκύων νιώθουν πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. Και στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αυτός εντοπίζεται χαμηλά στην πλάτη, αρκετές γυναίκες αναφέρουν ότι πονάνε στο πάνω μέρος του λαιμού, της πλάτης και στους ώμους.

Πότε ξεκινά ο πόνος ψηλά στην πλάτη στην εγκυμοσύνη;

Ενώ οι γυναίκες έχουν πόνους καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, συγκεκριμένα ο πόνος ψηλά στην πλάτη είναι πιο συνηθισμένος το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο. Στο πρώτο τρίμηνο ο βασικότερος λόγος είναι οι αλλαγές στις ορμόνες. Η γυναικόλόφος dr Kecia Gaither αναφέρει στο Parents:

«Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση των συνδέσμων, αναγκάζοντάς έτσι τους μύες να δουλεύουν πιο σκληρά και να προκαλούν επιπλέον πόνο».

Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ο πόνος ψηλά στην πλάτη προκαλείται κυρίως από το αυξημένο μέγεθος του στήθους και της κοιλιάς. Το κέντρο ισορροπίας του σώματος αλλάζει το ίδιο και η στάση σώματος γενικότερα με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνο στα πιο ευαίσθητα σημεία όπως τα πόδια, η μέση και η πλάτη.

egkymosyni-omorfia.jpg

Αντιμετώπιση

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η γυμναστική έχει πολλά οφέλη την περίοδο της εγκυμοσύνης και αξίζει να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας, αρκεί πρώτα να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Μεταξύ άλλων η συστηματική άσκηση προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη και τα πόδια και δυναμώνει τους μύες σε όλο το σώμα.

Επιλέξτε άνετα εσώρουχα και παπούτσια

Ένας στηθόδεσμος που παρέχει επαρκή στήριξη και ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο περπάτημα και τη στάση του σώματός σας.

Προγεννητικό μασάζ

Κάποιοι ειδικοί προτείνουν το προγεννητικό μασάζ για την ανακούφιση από πόνους στα πόδια, τη μέση την πλάτη. Το προγεννητικό μασάζ είναι μασάζ κατάλληλο για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Με πηγή από Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved