Η σημασία της πρωτεΐνης στην εγκυμοσύνη

Γιατί είναι σημαντική η πρωτεΐνη στην εγκυμοσύνη και ποιες τροές είναι οι καλύτερες πηγές;

Η σημασία της πρωτεΐνης στην εγκυμοσύνη

Πώς βοηθά η πρόσληψη πρωτεΐνης στην ανάπτυξη του εμβρύου;

Bigstock

Η πρωτεΐνη παρέχει τα δομικά στοιχεία για τα κύτταρα του εμβρύου και βοηθά το μωρό να αναπτύξει το δέρμα, τα μαλλιά και τους μύες του. Την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεστε περίπου από 60 έως 100 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα, ανάλογα με το βάρος, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και το τρίμηνο. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι τα πουλερικά, το αυγό, το τυρί, τα ψάρια.

Γιατί είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης στην εγκυμοσύνη;

Τα αμινοξέα που συνθέτουν την πρωτεΐνη είναι τα δομικά στοιχεία των κυττάρων. Η πρωτεΐνη συνεπώς είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του δέρματος, των νυχιών, των μυών και των μαλλιών του μωρού. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ισορροπία τω υγρών του σώματος, κάτι που μπορεί να ανακουφίσει από τα πρηξίματα.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο, την περίοδο που η ανάπτυξη του εμβρύου είναι ταχύτατη.

giaourti.jpg
Bigstock

Πόση πρωτεΐνη χρειάζονται οι έγκυες γυναίκες;

Οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη κυμαίνονται από 60 σε 100 γραμμάρια την ημέρα, ανάλογα με το βάρος, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και το τρίμηνο. Εάν δεν τρώτε κρέας, μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη από τα όσπρια. Η απώλεια βάρους, οι συχνές λοιμώξεις η μυϊκή κόπωση και η κατακράτηση υγρών είναι συμπτώματα ότι δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας.

Ποιες τροφές είναι καλή πηγή πρωτεΐνης

Το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και το αυγό είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης. Τα ζωϊκά προϊόντα περιέχουν πλήρεις πρωτεΐνες, δηλαδή πρωτεΐνες που περιέχουν και τα εννέα αμινοξέα. Εάν ακολουθείτε μία χορτοφαγική διατροφή και δεν τρώτε κανένα τρόφιμο ζωϊκής προέλευσης, μπορείτε να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης αλλά με καλύτερο προγραμματισμό στην καθημερινή σας διατροφή.

Συνολικά οι τροφές που θεωρούνται καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι οι φακές, τα φασόλια, το φυστικοβούτυρο, τα φυστίκια, το ρικότα, το γιαούρτι, το κοτόπουλο στήθος, ο σολομός, το αυγό, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι άπαχο.

fistikovouturo.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Corleto Peanut butter

Ροφήματα πρωτεΐνης και εγκυμοσύνη

Τα ροφήματα πρωτεΐνης φτιάχνονται κατά κύριο λόγο με σκόνη. Κάποιες σκόνες θεωρούνται ασφαλείς την περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο, καλό είναι σε κάθε περίπτωση πριν πάρετε το οτιδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Γενικά τα ροφήματα και οι σκόνες θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής, επομένως δεν ελέγχονται στον βαθμό που ελέγχονται τα φάρμακα και δύσκολα μπορεί να εγγυηθεί κανείς για την ασφαλή κατανάλωσή τους στην εγκυμοσύνη.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved