Πόνος στην πλάτη στην εγκυμοσύνη: Τρόποι να ανακουφιστείτε

Πώς μπορείτε να μιεώσετε τον πόνο στην πλάτη και τη μέση;

Πόνος στην πλάτη στην εγκυμοσύνη: Τρόποι να ανακουφιστείτε

Έγκυος κάθεται στο κρεβάτι και κρατάει τη μέση της.

Bigstock

Ο πόνος στην πλάτη στην εγκυμοσύνη είναι σύνηθες φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνα του University of Utah School of Medicine, το 94% των γυναικών νιώθουν πόνο στην πλάτη την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ το 75% εξακολουθεί να έχει σχετικά συμπτώματα έως και τρείς μήνες μετά τον τοκετό.

Ο πόνος στην πλάτη διαφοροποιείται ανά περίπτωση. Κάποιες γυναίκες πονάνε χαμηλά στη μέση, άλλες πιο ψηλά. Ωστόσο, η πλειοψηφία αναφέρει ότι νιώθουν πόνο σε περισσότερα από ένα σ ημεία.

Τι προκαλεί τον πόνο στην πλάτη στην εγκυμοσύνη;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας αλλάζει με πολλούς τρόπους. Οι αλλαγές αυτές γίνονται πιο αισθητές και έντονες στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο όσο το έμβρυο μεγαλώνει.

Τότε αλλάζει το κέντρο βαρύτητας του σώματος, ενώ οι μύες και τα οστά καταπονούνται περισσότερο. Αυτή είναι μία από τις βασικές αιτίες που προκαλούν τον πόνο στην πλάτη. Μία δεύτερη είναι οι ορμονικές αλλαγές. Όσο το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό, αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης ρελαξίνης. Η ορμόνη αυτή αυξάνει την ελαστικότητα των μυών και των συνδέσμων κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη.

Τρόποι να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην πλάτη στην εγκυμοσύνης

Καλή στάση σώματος

Είναι σημαντικό να μην επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο το σώμα σας. Η καλή στάση σώματος όταν περπατάτε, στέκεστε ή κάθεστε μπορεί να κάνει τη διαφορά όχι μόνο στον πόνο στην πλάτη, αλλά ακόμα και στον τρόπο που αναπνέετε.

Τι σημαίνει καλή στάση σώματος; Η πλάτη σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σε πιο κάθετη θέση. Κρατήστε το στήθος ψηλά και τους ώμους κάτω. Όταν κάθεστε φροντίστε να ακουμπάτε την πλάτη σας στην πλάτη της καρέκλας ή του καναπέ και εάν δυσκολεύεστε να βολευτείτε χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι για να στηρίξετε τη μέση σας.

Φορέστε άνετα παπούτσια

Προτιμήστε παπούτσια ίσια και άνετα που δεν θα πιέζουν τα πόδια σας.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης

Το μαξιλάρι εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας αλλά και την στάση του σώματός σας όταν κάθεστε ή είστε ξαπλωμένες.

Κάντε ήπια γυμναστική

Εφόσον έχετε την έγκριση του γυναικολόγου σας εντάξτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας. Η γυμναστική την περίοδο της εγκυμοσύνης όχι μόνο θα μειώσει τον πόνο στην πλάτη, αλλά θα σας βοηθήσει παράλληλα να χαλαρώσετε και να δυναμώσετε το σώμα σας για τον τοκετό.

Μασάζ εγκυμοσύνης

Το μασάζ στην πλάτη μπορεί να μαλακώσει τους πιασμένους μύες και να σας ανακουφίσει από τον πόνο στην πλάτη και τη μέση.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved