Αίμα στα κόπρανα στην εγκυμοσύνη – Πρέπει να ανησυχήσετε;

Γιατί μπορεί να δείτε αίμα στα κόπρανα την περίοδο της εγκυμοσύνης και τι μπορείτε να κάνετε.

Αίμα στα κόπρανα στην εγκυμοσύνη – Πρέπει να ανησυχήσετε;

Τι προκαλεί το αίμα στα κόπρανα την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Bigstock

Στην εγκυμοσύνη το σώμα αλλάζει και όχι πάντα με ευχάριστο τρόπο. Οι αιμοοροΐδες και η ραγάδα πρωκτού την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι συχνά φαινόμενα και μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στην περιοχή.

Τι προκαλεί το αίμα στα κόπρανα την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η πρωκτική αιμορραγία προκαλείται συνήθως από τις αιμορροΐδες, τα διογκωμένα δηλαδή αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του ορθού. Οι αιμορροΐδες είναι συχνές την περίοδο της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο και τις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης που προκαλούν χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και από το αυξημένο βάρους του εμβρύου που ασκεί πίεση στα αγγεία αυτά. Επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δυσκοιλιότητας που ταλαιπωρεί αρκετές έγκυες από την αρχή ακόμα της εγκυμοσύνης.

Άλλη αιτία, πιο σπάνια, για το αίμα στα κόπρανα είναι η ραγάδα πρωκτού. Ραγάδα πρωκτού (ή δακτυλίου) είναι ουσιαστικά μία πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής στον πρωκτικό δακτύλιο. Προκαλείται από κάποιον τραυματισμό ή την επίμονη δυσκοιλιότητα.

Πρόληψη

Δεδομένου ότι οι αιμορροΐδες που προκαλούνται συνήθως από τη δυσκοιλιότητα είναι η πιο συνήθης αιτία για το αίμα στα κόπρανα, καλό είναι να δράσετε προληπτικά και σε ό, τι αφορά το κομμάτι της δυσκοιλιότητας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τρώτε τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα. Προσπαθήστε να εντάσσετε τρόφιμα με φυτικές ίνες σε όλα τα γεύματά σας. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Πίνετε πολύ νερό. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική και την περίοδο της εγκυμοσύνης. Στόχος είναι τα ούρα σας να είναι πάντα διαυγή και το χρώμα τους διάφανο μέχρι ανοιχτό κίτρινο.
  • Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ακόμα και λίγα λεπτά περπάτημα κάθε μέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν αλλαγή που πρέπει να γίνει στις προγεννητικές σας βιταμίνες.

Είναι ανησυχητικό το αίμα στα κόπρανα στην εγκυμοσύνη;

Όχι αν και για να ανακουφιστείτε καλό είναι να δράσετε άμεσα.

Για να αντιμετωπίσετε τις αιμορροΐδες δοκιμάστε τα εξής:

  • Κάντε μπάνιο με ζεστό νερό ιδανικά δύο φορές την ημέρα. Πλύνετε με άφθονο νερό την περιοχή. Ειδικά μετά από την κάθε κένωση. Το ζεστό νερό μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο.
  • Αποφύγετε την ορθοστασία. Η ορθοστασία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, ωστόσο η συστηματική άσκηση μπορεί να σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα.
  • Προσπαθήστε να μην σφίγγεστε κατά τη διάρκεια των κενώσεων.
  • Κοιμηθείτε στο πλάι για να μην ερεθίσετε την περιοχή.

Εάν έχετε αίμα στα κόπρανα λόγω ραγάδας πρωκτού, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κάποια αναλγητική κρέμα που μπορεί να σας ανακουφίσει. Επίσης, ιδανικά αποφεύγετε τη χρήση του χαρτιού υγείας και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα πλυθείτε με κρύο νερό και σκουπιστείτε με μωρομάντηλα.

Με πληλροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved