Ακμή στην εγκυμοσύνη - Αίτια και θεραπεία

  • Τι είναι η ακμή στην εγκυμοσύνη
  • Αιτίες της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Ακμή στην εγκυμοσύνη - Θεραπεία
  • Ακμή στην εγκυμοσύνη: Μη ασφαλείς θεραπείες
  • Πρόληψη ακμής στην εγκυμοσύνη
Ακμή στην εγκυμοσύνη  - Αίτια και θεραπεία
Bigstock

Τι είναι η ακμή στην εγκυμοσύνη

Η ακμή της εγκυμοσύνης είναι ένα "ξέσπασμα" του δέρματος σε εγκύους, που πιθανώς προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές. Η ακμή είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, περισσότερες από τις μισές εγκύους αναμένουν να αναπτύξουν ακμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακμή μπορεί να είναι σοβαρή.

Αιτίες της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κύρια αιτία της ακμής όταν είστε έγκυος είναι τα αυξημένα επίπεδα ορμονών κατά το πρώτο τρίμηνο. Το υψηλότερο επίπεδο ενισχύει την παραγωγή φυσικών ελαίων στο δέρμα σας. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποια γυναίκα θα αναπτύξει ακμή εγκυμοσύνης. Έχετε υψηλότερο κίνδυνο, ωστόσο, εάν έχετε ιστορικό ακμής ή έχετε εξάρσεις ακμής στην αρχή του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Εάν δεν εμφανίσετε ακμή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, είναι απίθανο να έχετε ξεσπάσματα που δεν είναι συνηθισμένα κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο.

Η διαχείριση της ακμής όταν είστε έγκυος μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές συνταγογραφούμενες θεραπείες και θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγετε οποιοδήποτε φάρμακο που έχει έστω και ελάχιστη πιθανότητα να βλάψει το μωρό σας.

akmi stin egkimosini 1

Photo by Matthew Tkocz on Unsplash

Ακμή στην εγκυμοσύνη - Θεραπεία

Η ακμή της εγκυμοσύνης είναι μια φυσική κατάσταση. Συνήθως υποχωρεί όταν τα επίπεδα των ορμονών σας επανέλθουν στο φυσιολογικό. Το πιο ασφαλές πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ακμή ή μη συνταγογραφούμενες χημικές θεραπείες κηλίδων. Αντίθετα, μπορείτε να βασιστείτε σε σπιτικές θεραπείες χωρίς φάρμακα. Αλλά πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία ακμής όταν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας για το τι είναι καλύτερο - και ασφαλέστερο- για εσάς.

Ακμή στην εγκυμοσύνη: Μη ασφαλείς θεραπείες

Η ισοτρετινοΐνη είναι ένα από του στόματος φάρμακο που έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης της σοβαρής ακμής. Αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν είστε έγκυος. Αυτό συμβαίνει επειδή το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Άλλες συνταγογραφούμενες θεραπείες ακμής που μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες περιλαμβάνουν:

  • ορμονική θεραπεία
  • στοματική τετρακυκλίνη
  • ρετινοειδή

Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν επίσης να μην χρησιμοποιείτε τοπικές θεραπείες που περιέχουν σαλικυλικό οξύ. Αυτό είναι ένα συστατικό που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα χωρίς συνταγή.

Πρόληψη ακμής στην εγκυμοσύνη

akmi stin egkimosini 3

Photo by Anna Civolani on Unsplash

Η ακμή της εγκυμοσύνης είναι μια φυσική κατάσταση που συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Έτσι, η καλύτερη πρόληψη είναι η φροντίδα του δέρματος. Ακολουθούν μερικοί τρόποι θεραπείας της ακμής εγκυμοσύνης χωρίς φάρμακα:

  1. Περιορίστε το πλύσιμο του προσώπου σε δύο φορές την ημέρα και μετά από έντονη εφίδρωση.
  2. Όταν πλένετε, χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό, χωρίς λάδι, χωρίς οινόπνευμα και μη λειαντικό.
  3. Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι ή ένα πανί για να πλύνετε ελαφρά το πρόσωπό σας (αλλά αλλάξτε και χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί κάθε φορά).
  4. Μετά το πλύσιμο, ξεπλύνετε το δέρμα σας με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε απαλά και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα.
  5. Αποφύγετε τον υπερβολικό καθαρισμό. Μπορεί να υπερδιεγείρει τους αδένες λιπαρότητας του δέρματος.
  6. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, είναι καλύτερο να λούζεστε καθημερινά.
  7. Αλλάζετε συχνά τις μαξιλαροθήκες σας.
  8. Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας γιατί υπάρχουν βακτήρια στα δάχτυλα.
  9. Χρησιμοποιήστε ακουστικά. Μην κρατάτε το κινητό στο πρόσωπό σας.

Πάνω από όλα, αποφύγετε τον πειρασμό να σφίξετε ή να σκάσετε τα σπυράκια σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές ακμής. Εάν έχετε φραγμένους πόρους, κάντε μια επαγγελματική περιποίηση προσώπου.

πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved