Ακμή στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι τα αίτια της ακμής στην εγκυμοσύνη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ακμή στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, το γυναίκειο σώμα αλλάζει ποικιλοτρόπως. Εκτός από την ολοένα και πιο φουσκωμένη κοιλιά, το πρησμένο στήθος και πόδια, η μέλλουσα μαμά είναι πιθανό να παρατηρήσει αλλαγές στην επιδερμίδα της, ακόμα και στα μαλλιά της.

Την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής σας, η επιδερμίδα σας ενδέχεται να είναι ακόμα πιο «καθαρή» και ενυδατωμένη από ότι πριν ή να γίνει πιο ευαίσθητη και να εμφανίσει σπυράκια. Αυτή είναι η λεγόμενη ακμή της εγκυμοσύνης.

Αίτια της ακμής στην εγκυμοσύνη

Οι όποιες αλλαγές στην επιδερμίδα τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές. Τα επίπεδα οιστρογόνων που σώματος, των ορμονών δηλαδή που δίνουν στο δέρμα την απαλότητα, την υγρασία και την ελαστικότητα που χρειάζεται, ανεβαίνει στα ύψη. Αυτό έχει ως συνέπεια, είτε η επιδερμίδα σας να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, να γίνει πιο απαλή και να εξαφανιστούν οιδήματα και κηλίδες, είτε να γίνει ακόμα πιο ευαίσθητη.

Σε αυτήν την περίπτωση, την εμφάνισή τους κάνουν σπυράκια και κοκκινίλες, ακόμα κι αν ποτέ πριν δεν είχατε αντιμετωπίσει πρόβλημα με ακμή αν και οι πιθανότητες σε αυτήν την περίπτωση, είναι περισσότερες.

Αντιμετώπιση

Η ακμή στην εγκυμοσύνη είναι πιο συνήθης το πρώτο τρίμηνο της κύησης και σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζεται από μόνη της στο δεύτερο τρίμηνο. Επίσης, δεδομένου ότι είναι μία φυσική κατάσταση, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η επιδερμίδα σας θα «καθαρίσει» και πάλι όταν οι ορμόνες σας επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η χρήση φαρμάκων δεν συνίσταται καθώς ιδιαίτερα φάρμακα με χημικά συστατικά μπορεί να βλάψουν το μωρό. Αυτό ωστόσο που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίζετε καθημερινά την επιδερμίδα σας με απλά υλικά. Πλένετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ με άφθονο νερό. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστές κομπρέσες που θα κάνουν καλό στην επιδερμίδα σας και θα απομακρύνουν τα βακτήρια. Ειδικά το καλοκαίρι, φροντίστε να καθαρίζετε το πρόσωπό σας συχνά, γιατί λόγω της ζέστης και του ιδρώτα, το πρόσωπό σας μπορεί να μαζέψει ρύπους, σμήγματα και βακτήρια πολύ πιο εύκολα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved