Επηρεάζεται ή όχι η σεξουαλική διάθεση του μπαμπά μετά τη γέννηση του παιδιού;

Συνηθίζουμε να αναφερόμαστε πολύ περισσότερο στις μαμάδες και πολύ λιγότερο – ίσως και καθόλου στους μπαμπάδες και στο πως νιώθουν, τι βιώνουν και τι περνούν, όσο η γυναίκα τους είναι έγκυος αλλά και μετά τον ερχομό του μικρού τους.

Θάνος Ασκητής
Επηρεάζεται ή όχι η σεξουαλική διάθεση του μπαμπά μετά τη γέννηση του παιδιού;

Μιλάμε αρκετά για τις γυναικείες ορμονικές και ψυχοσωματικές αλλαγές, ώρα λοιπόν να δούμε τι γίνεται και με την ερωτική διάθεση του μπαμπά. Επηρεάζεται και αν ναι, πως;

Ίσως βέβαια σκεφτείτε, πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για αλλαγές που συμβαίνουν στον μπαμπά, πέρα από την ψυχοσύνθεσή του όσον αφορά τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Και όμως, είναι γεγονός, πως και οι μπαμπάδες βιώνουν σεξουαλικές αλλαγές. Μάλιστα σύμφωνα με τελευταία έρευνα από το Michigan University, φαίνεται να ισχυροποιείται και επιστημονικά αυτό που γνωρίζαμε από τις μαρτυρίες μπαμπάδων με νέο μέλος στην οικογένεια. Μαρτυρίες που έδειχναν πως η ερωτική επιθυμία για κάποιο χρονικό διάστημα τείνει να πέφτει, φυσικά, όχι λόγω ορμονικών αλλαγών, όπως συμβαίνει στις γυναίκες, αλλά λόγω …υποχρεώσεων και άγχους!

Αισθάνομαι ότι ο σύντροφός μου δεν έχει όρεξη για σεξ

Ναι, οι νέες υποχρεώσεις, η κούραση, το στρες, η αγωνία και ο φόβος για το τι θα επακολουθήσει, για το αν ο μπαμπάς θα μπορέσει να στηρίξει και να είναι εκεί για την οικογένειά του, εκπληρώνοντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες της, για το αν θα είναι «ο καλός κουβαλητής» είναι λόγοι που μπορούν να κάνουν έναν άνδρα να παρουσιάσει μία σεξουαλική δυσλειτουργία.

Φανταστείτε, πως είναι τα πράγματα στη χώρα μας και με τη μάστιγα της οικονομικής κρίσης, τους φόρους που όλο και αυξάνονται, την ανεργία να απειλεί το ζευγάρι, το φόβο για την διατήρηση ή ακόμα και την ανεύρεση μίας δουλειάς… Πόσο μάλλον όταν αρκετά ζευγάρια έχουν …μεταναστεύσει στους γονείς τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά… Καταστάσεις που επηρεάζουν τον ανδρικό ψυχισμό, που ακόμα και στις μέρες μας, όσο και αν έχουν αλλάξει οι καταστάσεις, τα κοινωνικά στερεότυπα του στυλοβάτη της οικογένειας και της «κολώνας του σπιτιού», εξακολουθούν και υπάρχουν.

zeugari sexoualiki zoi

Γνωρίζοντας λοιπόν πως η σεξουαλική μας λειτουργία επηρεάζεται άμεσα από την ψυχική, τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι πρώτα η μείωση της ερωτικής επιθυμίας και κατά δεύτερον η στυτική διαταραχή, ενώ οι διαταραχές της εκσπερμάτισης, φαίνεται να μην είναι και τόσο έντονες…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

Δέκα συμβουλές για την ανανέωση της ερωτικής ζωής μετά την εγκυμοσύνη

Μύθοι και αλήθειες για το σεξ μετά τον τοκετό

Λοχεία και σεξουαλική ζωή: Προβλήματα που προκύπτουν μετά τον τοκετό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved