Λοχεία και σεξουαλική ζωή: Προβλήματα που προκύπτουν μετά τον τοκετό

Αν και μετά την εγκυμοσύνη υποτίθεται πως το ζευγάρι ξαναγυρίζει στις "παλιές" σεξουαλικές του συνήθειες, παρόλα αυτά, δεν το βλέπουμε να συμβαίνει συχνά καθώς προκύπτουν διάφορα προβλήματα, μερικά από τα οποία αναγράφονται παρακάτω:

Λοχεία και σεξουαλική ζωή: Προβλήματα που προκύπτουν μετά τον τοκετό

1. Ο σύντροφός σας είναι έτοιμος να ξεκινήσετε τη σεξουαλική σας ζωή, αλλά όχι και εσείς: Τι και αν πέρασε ο καιρός και ο γυναικολόγος σας έδωσε το πράσινο φως για σεξουαλική συνεύρεση, το σώμα σας μπορεί να έχει άλλη γνώμη, καθώς οι ορμόνες σας αλλάζουν δραματικά, η μήτρα σας προσπαθεί να επανέλθει, η περινεοτομή επουλώνεται και ο ψυχισμός σας έχει δοθεί στη φροντίδα του μικρού σας, που πέρα από το άγχος για το πώς θα το μεγαλώσετε και πως θα είστε καλή μητέρα, έρχονται να προστεθούν και οι ορμόνες που εμπλέκονται στον θηλασμού και που μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντό σας. Τι να κάνετε: Φροντίστε να είστε καλά πρώτα από όλα εσείς. Με τον σύντροφό σας μπορεί να μην έχετε διάθεση για σεξουαλική συνεύρεση, μπορείτε όμως να κάνετε σεξουαλικά παιγνίδια και να ενισχύσετε την εγγύτητα με άλλους τρόπους: αγκαλιά, φιλί ή απλά να παίξετε μαζί με το μωρό σας. Καθώς το σώμα σας επανέρχεται μετά τη γέννα και όταν σταματήσετε τον θηλασμό, η ερωτική επιθυμία θα επιστρέψει...

sexualiki zoi meta ton toketo 1

2. Η επαφή μπορεί να είναι επώδυνη: Οι ορμονικές αλλαγές μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του κόλπου, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τη λίπανση του κόλπου, όπως και ένας επώδυνος τοκετός... Τι να κάνετε: Πρώτα από όλα, καλό είναι να είναι και ο σύντροφός σας ενήμερος για όλες αυτές τις σωματικές αλλαγές. Χρησιμοποιήστε λιπαντικό για τη ξηρότητα. Αν πονάτε στην επαφή, ίσως χρειάζεστε λίγο καιρό ακόμη για επούλωση. Αν αισθάνεστε πόνο ή /και πίεση, ακόμη και όταν δεν κάνετε σεξ, ελέγξτε με το γιατρό σας τη πιθανότητα μόλυνσης.

3. Το στήθος σας τρέχει γάλα: Μπορεί να νιώθετε το στήθος σας βαρύ και γεμάτο γάλα, καθόλου ερωτικό και μάλιστα να νιώθετε ότι την ώρα που θέλετε να βρεθείτε σεξουαλικά με το σύντροφό σας τρέχει και γάλα! Τι να κάνετε: Δοκιμάστε να κάνετε σεξ ενώ φοράτε το στηθόδεσμό σας, έτσι ώστε να νιώθετε πιο άνετα και να μην ανησυχείτε για διαρροές γάλακτος! Μπορείτε επίσης να βγάλετε λίγο γάλα με το θήλαστρο, αλλά δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος καθώς το σεξ αρχίζει και γίνεται με ...προϋποθέσεις!

sexualiki zoi meta ton toketo 3

4. Δεν μπορείτε να περιμένετε έξι εβδομάδες για να κάνετε σεξ, όπως σας σύστησε ο γιατρός σας: Αν και πιο σπάνιο, υπάρχουν ζευγάρια που θέλουν σχεδόν αμέσως μετά την γέννα να επιστρέψουν στη φυσιολογική τους σεξουαλική ζωή. Τι να κάνετε: Μιλήστε με το γιατρό σας, έτσι ώστε να δείτε αν υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να περιμένετε ή αν όλα είναι καλά. Σίγουρα το σώμα σας χρειάζεται λίγο χρόνο για να "συνέλθει", παίξτε μαζί, κάντε σεξουαλικά παιγνίδια μέχρι να περάσει αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα.

5. Δεν αισθάνεστε τον κόλπο σας το ίδιο όπως πριν τη γέννα: Είναι αλήθεια πως μετά τον ερχομό του μωρού μέσα από τον κόλπο σας, μπορεί να νιώθετε λίγο διαφορετική από ό, τι πριν στο σεξ. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε συνήθως, καθώς το σώμα θα επανέλθει. Τι να κάνετε: Μπορείτε να δοκιμάσετε ασκήσεις Kegel, για να δυναμώσετε την πύελο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

sexualiki zoi meta ton toketo 4

6. Σωματικές αλλαγές και "μητρική περηφάνια": Χρειάζονται αρκετός καιρός για να επανέλθει το σώμα γενικότερα και να χάσετε και το βάρος της εγκυμοσύνης. Τι να κάνετε: Μην ξεχνάτε πως μεγαλώσατε ένα μωρό στη κοιλίτσα σας. Αναπνέει γιατί εσείς του δώσατε ζωή, μέσα από το σώμα σας, αυτό το σώμα που τώρα μπορεί να σας δυσκολεύει ή και να ντρέπεστε που δεν είναι τόσο καλλίγραμμο όπως πριν την εγκυμοσύνη...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved