Πέντε μυστικά για να σου πετύχουν τα μελομακάρονα

Θα φτιάξεις, φέτος, τα Χριστούγεννα μελομακάρονα; Σου έχουμε 5 μυστικά για να σου πετύχουν!

Πέντε μυστικά για να σου πετύχουν τα μελομακάρονα

Τα Χριστούγεννα είναι τραγούδια, χρώματα και αρώματα. Και όταν λέμε, «αρώματα», τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό, είναι τα μελομακάρονα! Το κλασικό γλυκό των Χριστουγέννων, που τα λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Που σημάδεψαν τα παιδικά μας χρόνια, αλλά, φευ, μας παιδεύουν ως μεγάλες.
Γιατί εδώ, που τα λέμε, δεν μας πετυχαίνουν πάντα. Μπορεί να μας βγουν περισσότερο μελωμένα ή πολύ σφιχτά. Μπορεί να μας πάρουν στο ψήσιμο ή να μας διαλυθούν κατά το μέλωμα. Κι αν τα προλάβουν οι γιορτές (συνήθως τα τρώμε πριν έρθουν τα Χριστούγεννα και φτιάχνουμε και άλλη δόση), μας ξεραίνονται.

Μην αγχώνεσαι. Όπως όλα τα φαγητά και γλυκά, έτσι και τα μελομακάρονα έχουν τα μικρά τους μυστικά, για να βγουν πετυχημένα. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

• Για να μη γίνουν σκληρά, μην τα ζυμώσεις πολύ. Ζύμωσε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και άρχισε να τα πλάθεις.

• Κοσκίνισε καλά τα αλεύρι που θα ρίξεις

• Φρόντισε να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος, ώστε να ψηθούν σωστά. Για να πετύχεις το μέγεθος, πάρε μέρος από μείγμα με ένα κουτάλι

• Όταν τα πλάσεις, πέρασε το πάνω μέρος, πιέζοντας το ελαφρά στον τρίφτη ή στο κόσκινο ή χαράκωσέ το με ένα πιρούνι. Δεν πρόκειται για αισθητικούς λόγους, αλλά για να απορροφήσουν, έτσι, καλύτερα το σιρόπι.

• Και πάμε στο σιρόπι. Το μυστικό είναι ο άγραφος μαγειρικός νόμος του "ζεστού vs κρύου". Κάποιες συνταγές θέλουν τα μελομακάρονα να σιροπιάζονται ζεστά σε κρύο σιρόπι κι άλλες να έχουν κρυώσει πρώτα και να είναι ζεστό το σιρόπι. Θα πρέπει, λοιπόν, να ακολουθήσετε, είτε το ένα είτε το άλλο, διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, όπως να σας διαλυθούν.

Διαβάστε επίσης

Συνταγή για τα πιο τέλεια μελομακάρονα

Μία πιο «υγιεινή» πρόταση για τα παραδοσιακά μελομακάρονα

Tips για να κάνετε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σας πιο υγιεινούς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved