Tips για να κάνετε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σας πιο υγιεινούς

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται μόνο μία εβδομάδα μακριά και ήδη τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ευσταθία Παπαδά
Tips για να κάνετε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σας πιο υγιεινούς

Μικροί και μεγάλοι έχουν ήδη αρχίσει να τα καταναλώνουν με λαχτάρα. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες μεταβολές στη ζυγαριά μας αλλά και να μας «φορτώσει» με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών.

Αν ανήκετε σε εκείνους που θα προτιμήσουν να φτιάξουν τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες στο σπίτι, αντί να τα αγοράσετε έτοιμα, τότε είστε σε θέση να γνωρίζετε τα υλικά και τις ποσότητες που έχετε χρησιμοποιήσει. Έτσι λοιπόν μπορείτε να τροποποιήσετε ελαφρώς τις συνταγές προκειμένου να κάνετε τα γλυκίσματά σας λίγο πιο υγιεινά.

Μελομακάρονα
Ένα μικρό μελομακάρονο αποδίδει περίπου 120 θερμίδες, 1.2 γρ. πρωτεϊνών, 15 γρ. υδατανθράκων και 6 γρ. λιπαρών, εκ των οποίων τα 4 γρ. είναι μονοακόρεστα και τα 0.8 γρ. κορεσμένα.
Τα υλικά των μελομακάρονων περιλαμβάνουν παραδοσιακά αλεύρι, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, baking powder, σόδα, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, κανέλα, γαρύφαλλο, καρύδια, μέλι και άφθονη ζάχαρη.
Για να τα κάνετε ελαφρώς πιο υγιεινά προτιμήστε το ελαιόλαδο σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την καστανή ζάχαρη αντί για τη λευκή ζάχαρη.
Και μην ξεχνάτε πως η παρουσία του ελαιολάδου και των καρυδιών στη συνταγή κάνει τα μελομακάρονα χαμηλά σε κορεσμένο λίπος και πιο σε “καλά” μονοακόρεστα λιπαρά.

Κουραμπιέδες
Ένας μικρός κουραμπιές αποδίδει περίπου 155 θερμίδες, 2.5 γρ. πρωτεϊνών, 16 γρ. υδατανθράκων και 9 γρ. λιπαρών, εκ των οποίων τα 4 γρ. είναι κορεσμένα και τα 3 γρ. είναι μονοακόρεστα. Ωστόσο, ένας πιο μεγάλος κουραμπιές μπορεί να φτάσει και τις 250 θερμίδες.
Παραδοσιακά η συνταγή περιλαμβάνει ζωικό βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, κονιάκ, ανθόνερο, αλεύρι, σόδα, αμυγδαλόψυχα και ζάχαρη άχνη.
Το βούτυρο και το αυγό στη συνταγή είναι αυτά που αυξάνουν την περιεκτικότητα των κουραμπιέδων σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Για να κάνετε μια πιο υγιεινή εκδοχή των κουραμπιέδων μπορείτε φέτος να επιλέξετε τη νηστίσιμη συνταγή. Αντικαταστήστε το βούτυρο και τα αυγά με ελαιόλαδο για να μειώσετε σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένο λίπος. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λευκή με καστανή ζάχαρη.

Καλή σας απόλαυση!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved