3 βασικά σημάδια της πρώιμης παιδικής τερηδόνας

Μην αμελήσετε το ραντεβού με τον παιδοδοντίατρο, εάν δείτε μία τρύπα στο δόντι του παιδιού σας.

3 βασικά σημάδια της πρώιμης παιδικής τερηδόνας
Bigstock

Περισσότερα από τα μισά παιδιά μεταξύ έξι και οκτώ είχαν τερηδόνα στα νεογιλά τουςδόντια και σχεδόν το 60% των εφήβων μεταξύ 12 και 19 ετών στα μόνιμα δόντια τους, σύμφωνα με το CDC.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν ειδικοί παιδοδοντίατροι οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν το πρόβλημα της τερηδόνας πριν γίνει πολύ σοβαρό και απαιτεί πρόσθετη θεραπεία.

Υπάρχουν όμως μερικά βασικά σημάδια τερηδόνας που μπορείτε να εντοπίσετε και εσείς οι ίδιοι, πριν κλείσετε το ραντεβού .

Ευαισθησία των δοντιών

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια τερηδόνας είναι η σοβαρή ευαισθησία των δοντιών. Ενώ μπορεί να εμφανιστεί όταν το παιδί τρώει ή πίνει κάτι ζεστό ή κρύο, ο ύστερος έντονος μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Επιπλέον, μπορεί το μικρό σας παιδί να εμφανίσει ευαισθησία στα δόντια αφού φάει μια γλυκιά λιχουδιά με ζάχαρη. Γιατί; Λοιπόν, όταν το σμάλτο των δοντιών εξασθενεί λόγω της τερηδόνας, μπορεί να εκθέσει τις ρίζες των δοντιών σε πράγματα που προκαλούν πόνο - όπως ζέστη, κρύο και ζάχαρη.

Αποχρωματισμός δοντιών

Ενώ ο αποχρωματισμός μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όσον αφορά στα παιδιά μπορεί να είναι σημάδι τερηδόνας. Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε την τερηδόνα, σκεφτόμαστε μαύρες μικρές τρυπούλες, αλλά μπορεί να ξεκινήσει ως μία νέα λευκή κηλίδα.

Όπως συμβαίνει με όλα τα οδοντικά προβλήματα , η τερηδόνα μπορεί να γίνει σοβαρή γρήγορα, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα δόντια του παιδιού σας για τυχόν αλλαγές στο χρώμα και να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο.

«Τρύπα» δοντιού

Οι κοιλότητες είναι ουσιαστικά τρύπες στα δόντια όπου η τερηδόνα έχει φθείρει το σμάλτο. Ορισμένες, μάλιστα, είναι τόσο μικροσκοπικές που δεν μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι.

Στην πραγματικότητα, όσο μικρότερη είναι η κοιλότητα τόσο λιγότερο σοβαρή είναι, επομένως είναι καλό αν δεν μπορείτε να το δείτε ή εάν δεν ενοχλεί το παιδί σας.

Τώρα, εάν δείτε μια νέα τρύπα σε κάποιο δόντι, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε άμεσα ένα ραντεβού με τον παιδοδοντίατρο. Εξάλλου, η έγκαιρη πρόληψη συχνά σημαίνει ευκολότερη θεραπεία και μειώνει την πιθανότητα μελλοντικών οδοντικών προβλημάτων.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την πρώιμη τερηδόνα είναι να φροντίζετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν τακτικά νήμα αλλά και να επισκέπτεσθε τον οδοντίατρό μια φορά το εξάμηνο.

Πηγή: pediatricdentistlongislandny.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved