Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Πώς να προετοιμάσετε ψυχολογικά το παιδί

Η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού στον οδοντίατρο μπορεί να είναι είτε συναρπαστική είτε να καταλήξει νευρική.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Πώς να προετοιμάσετε ψυχολογικά το παιδί
Bigstock

Εάν αρχίζετε να σκέφτεστε την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας στον οδοντίατρο, το πιθανότερο είναι ότι έχετε πολλές ερωτήσεις, και δικαίως. Από το πότε τα παιδιά πρέπει να κάνουν το πρώτο τους οδοντιατρικό ραντεβού μέχρι τι να περιμένουν κατά την επίσκεψη.

Πρώτα γενέθλια - Πρώτη επίσκεψη

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (AAPD) συνιστά στα παιδιά να επισκέπτονται έναν παιδοδοντίατρο εντός έξι μηνών από το κλείσιμο του πρώτου τους.

Η πρώιμη έκθεση σε αυτό μπορεί να βοηθήσει στην θεμελίωση μιας θετικής σχέσης με την οδοντιατρική φροντίδα και να δημιουργήσει στα παιδιά μια θετική στάση όσον αφορά την οδοντιατρική.

Επιπλέον, πιθανώς να προλάβετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας όταν είναι ήδη μικρό. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά εμφανίζουν τερηδόνα ήδη από την ηλικία των 2!

Προετοιμασία

Roll Play

Η ενσωμάτωση της οδοντιατρικής στον χρόνο παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί άνετα όταν βρεθεί στο οδοντιατρείο. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας, προσποιηθείτε ότι είστε οδοντίατρος και μετρήστε τα δόντια του παιδιού σας ενώ εξηγείτε τι κάνετε. Στη συνέχεια, αλλάξτε ρόλους και αφήστε τους να μετρήσουν τα δικά σας. Μπορείτε, ακόμα, να χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι ή λούτρινο ζωάκι και να αφήσετε το παιδί σας να εξασκηθεί στο βούρτσισμα και το νήμα.

Θετική ενέργεια

Ακόμα κι αν είχατε αρνητικές εμπειρίες σε ένα οδοντιατρείο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί σας θετικά για τις οδοντιατρικές επισκέψεις. Εξάλλου, τα παιδιά απορροφούν συμπεριφορές και πληροφορίες από τους γονείς, οπότε ακόμα κι αν δεν είστε λάτρης του οδοντιάτρου, μην το δείχνετε μπροστά στο παιδί σας. Εάν το παιδί σας είναι νευρικό, ενημερώστε το ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται άβολα για πράγματα που δεν έχει κάνει ξανά, ενώ παράλληλα δώστε του άφθονη θετική ενίσχυση.

Μετά την επίσκεψη

Λογικά, ο ειδικός θα σας συστήσει ένα πρόγραμμα για το πόσο συχνά πρέπει να κλείνετε ραντεβού για τακτικές εξετάσεις . Το πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. Συνήθως, οι παιδοδοντίατροι συνιστούν επισκέψεις κάθε έξι μήνες.

Πηγή: pediatricdentistlongislandny.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved