Στρεπτόκοκκος και ιλαρά: Προσοχή στα συμπτώματα, λένε οι ειδικοί

Παραμένει σε έξαρση στρεπτόκοκκος και ιλαρά στα παιδιά.

 

Νίκη Παπανικολάου
Στρεπτόκοκκος και ιλαρά: Προσοχή στα συμπτώματα, λένε οι ειδικοί
Bigstock

Τη σημασία της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης των συμπτωμάτων του στρεπτόκοκκου αλλά και της ιλαράς τονίζουν για ακόμα μια φορά οι ειδικοί.

Τα κρούσματα στρεπτόκοκκου είναι πάρα πολλά, γεγονός που επιβεβαίωσε και η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega».

«Με τον στρεπτόκοκκο γίνεται πανικός, είναι πάρα πολλά τα κρούσματα, αυτό είναι η αλήθεια. Μας είχαν ανησυχήσει γιατί είχαμε και για έναν χρόνο 23 θανάτους, 11 παιδιά, οι υπόλοιποι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε πει ότι οι εκδηλώσεις, μόλις υπάρχουν, η μητέρα επικοινωνεί με τον παιδίατρο, δεν υπάρχει άλλη λύση, τον γιατρό δεν μπορεί να τον κάνει κανένας».

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει η κ. Παγώνη, στις 16 Φεβρουαρίου, έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να απευθύνονται αμέσως στον παιδίατρο.

«Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες, κάνει το strep test και ξεκινάει αμέσως, τα πρώτα 24ωρα, θεραπεία, για να μην έχουμε τις επιπλοκές που τις φοβόμαστε. Με το που δούμε πονόλαιμο στο παιδί και πει “δεν μπορώ να καταπιώ” επικοινωνούμε με τον παιδίατρο. Αυτός θα δώσει τις οδηγίες και θα προχωρήσει. Έχει σημασία αυτό», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Όμως, και από πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας καθιστά σαφές ότι « μόνο ο ιατρός είναι εκπαιδευμένος μετά την κλινική εξέταση να χορηγήσει αγωγή ή να διενεργήσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Ο γονείς πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο όταν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, εμετούς, διάρροιες, βήχα, εξάνθημα κλπ. Για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικού για την στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο από την επιτροπή λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, το οποίο περιγράφει σαφώς πότε πρέπει να γίνεται το στρεπ-τεστ μετά από κλινική εξέταση. Κάθε άλλη τακτική μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών».

gripi-metadosi-paidia.jpg

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη του λαιμού που προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό ως στρεπτόκοκκος της ομάδας Α. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι πιο ευαίσθητα σε αυτή τη μόλυνση, καθώς έρχονται γενικά σε στενή επαφή με άλλους που μπορεί να έχουν μολυνθεί από αυτή τη μεταδοτική ασθένεια. Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου είναι η πιο κοινή αιτία βακτηριακού πονόλαιμου σε παιδιά και εφήβους.

Ο στρεπτόκοκκος του λαιμού συνήθως χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικά. Με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα - και άφθονη ανάπαυση και υγρά - τα περισσότερα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και παίζουν μέσα σε λίγες μέρες.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του λαιμού από στρεπτόκοκκο;

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου περιλαμβάνουν:

  • πονόλαιμος
  • πυρετός
  • κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές
  • επώδυνοι ή πρησμένοι αδένες του λαιμού

Δεν είναι όλοι οι πονόλαιμοι στρεπτόκοκκοι. Συχνά, τα παιδιά έχουν πονόλαιμο εξαιτίας ενός ιού , η οποία συνήθως υποχωρεί χωρίς ιατρική θεραπεία.

Τα παιδιά που έχουν στρεπτόκοκκο μπορεί να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα εντός περίπου 3 ημερών, όπως:

  • δυσκολία στην κατάποση
  • πονοκέφαλος
  • πόνος στομάχου
  • γενική δυσφορία, ανησυχία ή αδιαθεσία
  • απώλεια της όρεξης
  • ναυτία
  • εξάνθημα

Τα παιδιά συχνά εμφανίζουν πονόλαιμο λόγω του ιού του κοινού κρυολογήματος. Αν και τα συμπτώματα μιας ιογενούς λοίμωξης μπορεί να μιμούνται εκείνα του στρεπτόκοκκου, κάθε ερεθισμένος λαιμός δεν οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Ο πονόλαιμος λόγω κρυολογήματος και γρίπης μπορεί να μην χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, καθώς τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στις βακτηριακές λοιμώξεις.

Ωστόσο, εάν το παιδί σας έχει πράγματι στρεπτόκοκκο στο λαιμό, ο παιδίατρός του πιθανότατα θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά αφού μια εργαστηριακή εξέταση σε κλινική θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

ilara-sta-paidia.jpg

Ιλαρά

Τα κρούσματα ιλαράς που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας, έθεσε σε επαγρύπνηση τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράςπαρωτίτιδας (εμβόλιo MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Τρόποι προστασίας των παιδιών στην έξαρση ιλαράς

Εμβολιασμός παιδιών

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων συστήνονται 2 δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24– 36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4εβδομάδες μετά την πρώτη δόση).

Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το 12ο μήνα ζωής. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με τη 2η δόση πρέπει να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR μετά την ηλικία των 12 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μια (1) δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.

paidia-gripi.jpg

Επιμένει η γρίπη

Ακόμα 8 θανάτους από γρίπη ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που καλύπτει το επταήμερο 5-11 Φεβρουαρίου, η οποία καταγράφει επίσης 40 θανάτους από Covid.

Συνολικά 45 ασθενείς έχουν πεθάνει από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη στη διάρκεια της φετινής εποχικής επιδημίας, η οποία σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συνεχίζεται.

Η έκθεση καταγράφει ακόμα 10 κρούσματα γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Το θετικό είναι ότι οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, συνολικά 446 στο επταήμερο της έκθεσης, παρουσιάζουν μείωση 40% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Μείωση καταγράφεται και στις νέες διασωληνώσεις, οι οποίες περιορίστηκαν σε 7. Συνολικά 34 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις 11 Φεβρουαρίου.

Σε 8 από τις 9 περιοχές που ελέγχονται καταγράφηκε μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα.

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved