Αίμα στα κόπρανα του μωρού: Οι πιθανές αιτίες

Τις περισσότερες φορές δεν είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μίας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης

Άλκηστις Κοϊνάκη
Αίμα στα κόπρανα του μωρού: Οι πιθανές αιτίες
Bigstock

«Τους πρώτους μήνες τα κόπρανα του μωρού μπορεί να είναι πράσινα, καφέ, κίτρινα, χρώματα που θεωρούνται φυσιολογικά, τόσο για τα μωρά που θηλάζουν, όσο και για εκείνα που τρέφονται με ξένο γάλα» αναφέρει η παιδίατρος-γαστρεντερολόγος Nanci Pittman, στο Parents. Δεν αποκλείεται, επίσης, να παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα του βρέφους. Τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητικό, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να είναι σύμπτωμα για μία πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση.

Αίμα στα κόπρανα του μωρού – Πιθανά αίτια

Δυσκοιλιότητα

Πολλά μωρά έχουν δυσκοιλιότητα, συνήθως λόγω αλλεργίας σε κάποια πρωτεΐνη του γάλακτος, έναρξης των στερεών τροφών ή επειδή δεν καταναλώνει αρκετά υγρά. Τα πιο κλασικά συμπτώματα είναι μη τακτικές κενώσεις, τα σκληρά κόπρανα, και σε επίπεδο συμπεριφοράς η γκρίνια και η ανησυχία.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει μικρές πληγές στον πρωκτό του μωρού με αποτέλεσμα να παρατηρήσετε λίγο αίμα στα κόπρανα του βρέφους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, η δυσκοιλιότητα και οι πληγές στον πρωκτό του μωρού είναι η πιο συνήθης αιτία για το αίμα στα κόπρανα του μωρού. Οι πληγές «κλείνουν» από μόνες τους και τα συμπτώματα υποχωρούν σε διάστημα τεσσάρων με έξι εβδομάδων. Η Jenelle Ferry, νεογνολόγος, συμβουλεύει στο Parents «Το ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει, όπως επίσης και η χρήση μία αλοιφής για το άλλαγμα πάνας».

Bigstock

Λοιμώξεις

Το αίμα στις κενώσεις του μωρού μπορεί επίσης να ένδειξη κάποια βακτηριακής λοίμωξης όπως είναι η γαστρεντερίτιδα, η σαλμονέλα, η σιγκέλλωσης και η σταφυλοκοκκική λοίμωξη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι λοιμώξεις συχνά προκαλούν φλεγμονές στο έντερο, οι οποίες προκαλούν μικρή αιμορραγία.

Τροφική αλλεργία

Αντίστοιχα, φλεγμονή στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν και οι τροφικές αλλεργίες. Η πιο κοινή τροφική ευαισθησία στα μωρά είναι στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. «Δεν είναι το ίδιο με τη δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά κανονική αλλεργία σε μία πρωτεΐνη γάλακτος, την οποία τα μωρά στη συνέχεια ξεπερνούν» αναφέρει η dr Ferry.

Το μωρό μπορεί επίσης να είναι αλλεργικό σε άλλα τρόφιμα όπως στο αυγό, τα ψάρια ή τους ξηρούς καρπούς. Εάν ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές και θηλάζει, μπορεί να εμφανίσει αλλεργικές αντιδράσεις και σε τρόφιμα που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα.

Τραυματισμός θηλής

Σε κάποιες περιπτώσεις το αίμα στα κόπρανα του μωρού μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατάποσης αίματος από μία τραυματισμένη θηλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Αιμορραγία γαστρεντερικού σωλήνα

Σε σπάνιες περιπτώσεις το αίμα στα κόπρανα του μωρού αποτελεί σύμπτωμα της αιμορραγίας του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα. Η γαστρεντερική αιμορραγία προέρχεται συνήθως από κάποιον τραυματισμό ή μία σοβαρή ασθένεια για αυτό και εάν παρατηρήσετε σκούρο κόκκινο ή μαύρο αίμα στα κόπρανα του βρέφους, ειδοποιήστε τον γιατρό σας αμέσως.

Άλλες αιτίες, αλλά εξαιρετικά σπάνιες, είναι και οι παρακάτω:

  • Στρεπτόκοκκος. Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου μπορεί να μολύνουν το δέρμα γύρω από τον πρωκτό και να προκαλέσουν φλεγμονή.
  • Κολίτιδα (φλεγμονή του παχέος εντέρου)
  • Νόσος του Crohn
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved