Το απαραίτητο check up που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν επιστρέψουν σχολείο

Ποιες είναι οι ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν την επιστροφή στα θρανία;

Το απαραίτητο check up που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν επιστρέψουν σχολείο

Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν ξεκινήσουν τα σχολεία;

Bigstock

Και φέτος, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα πρέπει κάνουν το καθιερωμένο ιατρικό check up.

Οι ιατρικές εξετάσεις που περιλαμβάνει είναι σημαντικό να γίνονται στα παιδιά από τη νηπιακή μέχρι και την εφηβική τους ηλικία μίας και τα χρόνια αυτά η ανάπτυξή τους είναι γρήγορη και εντυπωσιακή. Επιπλέον, στα περισσότερα σχολεία ο προληπτικός έλεγχος είναι προαπαιτούμενο για την εγγραφή ή την παρακολούθηση αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Συνήθως υπάρχει η σχετική καθοδήγηση από το σχολείο για τις ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν, σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας που γνωρίζει ακριβώς το ιατρικό ιστορικό του παιδιού.

Τι περιλαμβάνει το ιατρικό check up πριν αρχίζουν τα σχολεία

Εξετάσεις αίματος

Οι εξετάσεις αίματος δίνουν τη δυνατότητα στον γιατρό να αποκτήσει μία συνολική εικόνα για την κατάσταση υγείας του παιδιού. Μέσω αυτών μπορεί να διαπιστωθεί εάν το παιδί έχει αναιμία, υπερχοληστερολαιμία ή υπερτριγλυκεριδαιμία ή ακόμα και χοληστερίνη.

Καρδιολογικός έλεγχος

Οι καρδιολογικές εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες και σε υγιή παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ιδιαίτερα αυτά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης καλό είναι να γίνεται συχνά μετά την ηλικία των 3 ετών και αυτό σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ασυμπτωματική υπέρταση, για την οποία είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα.

Εξέταση δέρματος

«Ο έλεγχος του δέρματος αποσκοπεί στον εντοπισμό πιθανών σημείων από μυκητιάσεις, αλλεργίες ή τσιμπήματα» αναφέρει η γιατρός και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Αγγελική Ρέβελα.

Οδοντιατρικός έλεγχος

Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα προβλήματα όπως η τερηδόνα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε αποστήματα, πόνο, σπασίματα δοντιών κ.τ.λ. Ο έλεγχος της οδοντικής υγείας συνεπώς είναι απαραίτητος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ιδανικά θα πρέπει να πραγμαοτποιείται κάθε εξάμηνο.

Οφθαλμολογικός έλεγχος

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος έχει μεγάλη σημασία στην προσχολική ηλικία προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα διαθλαστικές διαταραχές της όρασης, όπως η μυωπία ή ο αστιγματισμός.

Έλεγχος ακοής

Η έγκαιρη διάγνωση διαταραχών της ακοής συμβάλλει σημαντικά στη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Σε υγιή παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ο επαναληπτικός έλεγχος ακοής συνιστάται να γίνεται μεταξύ 4 και 6 ετών.

Σκελετικός έλεγχος

Μέσω αυτού θα εντοπιστούν σκελετικά προβλήματα όπως η σκολίωση ή η στροφή και η πλάγια κλίση των σπονδύλων. Πολλά παιδιά την εμφανίζουν στη σχολική τους ηλικία και καλό είναι να γίνεται τακτικός έλεγχος τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο σε έναν ορθοπεδικό.

Εμβολιασμοί

Η Αγγελική Ρέβελα αναφέρει:

«Είναι σημαντικό να διαπιστωθεί ποια εμβόλια πρέπει να γίνουν για πρώτη φορά ή και επαναληπτικά. Οι εμβολιασμοί που δίνονται μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • το εμβόλιο για τέτανο, διφθερίτιδα, κοκκύτη(Tdap)
  • το πρώτο εμβόλιο HPV
  • το πρώτο μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο

Συνιστάται επίσης το εμβόλιο της γρίπης το οποίο χορηγείται κάθε χρόνο πριν από την εποχή της γρίπης.»

Αναπτυξιακή αξιολόγηση

Τέλος, καλό είναι κάθε χρόνο να πραγματοποιείται και μία αναπτυξιακή αξιολόγηση από τον παιδίατρο. Η αναπτυξιακή αξιολόγηση είναι μέρος της φυσικής εξέτασης μέχρι την ηλικία των 5 ετών και αξιολογείται η σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό βοηθά επίσης στον καθορισμό της σχολικής ετοιμότητας του παιδιού σας και αν οι δεξιότητες, η στάση και οι γνώσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχία στο σχολείο είναι παρούσες.

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved