Αλλαγή σχολείου: Οκτώ tips για να γίνει ανώδυνα

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για την αλλαγή σχολείου.

Αλλαγή σχολείου: Οκτώ tips για να γίνει ανώδυνα

Συμβουλές για να διευκολύνετε την προσαρμογή του παιδιού σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον.

Bigstock

Η αλλαγή σχολείου για όποιον λόγο και αν γίνεται, είναι ένα μεγάλο γεγονός για τα παιδιά. Συχνά συνεπάγεται άγχος και άρνηση, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν την αλλαγή αυτή και να προσαρμοστούν ομαλά στο νέο περιβάλλον.

Πώς επηρεάζει το παιδί η αλλαγή σχολείου;

Η αλλαγή σχολείου έχει αναπόφευκτες επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού. Στο νέο σχολείο οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές μπορεί να ακολουθούν ένα διαφορετικό στιλ διδασκαλίας και αναμενόμενα το παιδί χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτό. Μέχρι να το επιτύχει, μπορεί να δυσκολευτεί ή ακόμα και να σημειώσει πτώση στις σχολικές επιδόσεις του, το οποίο ενδέχεται να του προκαλέσει άγχος και πίεση.

Επίσης, ένα νέο σχολικό περιβάλλον σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να αποχωριστεί τους παλιούς του φίλους και να κάνει νέους. Η όλη διαδικασία τόσο του αποχωρισμού όσο και της προσπάθειας που θα πρέπει να καταβάλει για να γίνει μέλος μίας νέας κοινότητας, μπορεί να είναι αρκετά τραυματική.

Όσον αφορά την ευρύτερη ψυχική υγεία του παιδιού, έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που άλλαξαν σχολείο τρεις ή τέσσερις φορές στην παιδική τους ηλικία, είχαν τουλάχιστον 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα ψυχωτικό σύμπτωμα.

diavitis-sxoleio-ygeia.jpg

Συμβουλές για ομαλή μετάβαση

Η αλλαγή σχολείου είναι πρόκληση για το παιδί και τον γονιό. Η προετοιμασία για ομαλή μετάβαση καλό είναι να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο νωρίς και όχι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παρακάτω μερικές συμβουλές για να διευκολύνετε την προσαρμογή του παιδιού στο νέο περιβάλλον.

Μιλήστε στο παιδί από νωρίς

Πείτε στο παιδί ότι θα αλλάξει σχολείο όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Μιλήστε του για το νέο περιβάλλον και γενικά εμπλέξτε το όσο το δυνατόν πιο νωρίς στην όλη διαδικασία. Το πώς και σε τι βαθμό, βέβαια, εξαρτάται και από την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, εάν ο λόγος για την αλλαγή σχολείου είναι μία μετακόμιση, μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τα σχολεία που υπάρχουν στην περιοχή που μετακομίζετε, να δείτε θετικά και αρνητικά και να επιλέξετε μαζί με το παιδί.

Παρακινήστε το να σας πει πώς νιώθει

Είναι σημαντικό να βρίσκεστε δίπλα στο παιδί στην σημαντική για την καθημερινότητά του αυτή αλλαγή. Μιλήστε για το νέο σχολικό περιβάλλον, ακούστε τη γνώμη του και παρακινήστε το να σας πει τα συναισθήματά του. Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε από το παιδί να καταγράψει όλα όσα το απασχολούν και να τα συζητήσετε ένα προς ένα.

Μάθετε γνωστούς που πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο

Για όποιον λόγο και αν έχει γίνει η αλλαγή σχολείου, είναι πολύ πιθανό να έχετε γνωστούς και στο νέο σχολικό περιβάλλον. Μιλήστε με άλλους γονείς, ενημερωθείτε και βρείτε άλλα παιδιά που θα είναι συμμαθητές ή θα πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με το παιδί σας. Ένα οικείο πρόσωπο στο νέο περιβάλλον θα κάνει το παιδί να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, ειδικά τις πρώτες ημέρες.

psixologia-paidiou-proti-fora-sxoleio.jpg

Επισκεφτείτε το νέο σχολείο μαζί με το παιδί

Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς καλό είναι να επισκεφτείτε το νέο σχολείο μαζί με το παιδί. Κάντε βόλτα στην αυλή ή εάν είναι ανοιχτά και στις σχολικές αίθουσες. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα εξοικειωθεί με τις νέες εγκαταστάσεις και νιώθει μικρότερη ανασφάλεια την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Δείτε το ποτήρι μισογεμάτο

Μιλήστε στο παιδί για όλα τα πλεονεκτήματα που έχει η αλλαγή αυτή στο σχολικό του περιβάλλον. Μπορεί το νέο σχολείο να είναι πιο κοντά στο σπίτι, μπορεί να είναι καλύτερο ή να έχει περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Μην μεταφέρετε το δικό σας άγχος στο παιδί

Άγχος για τη μετάβαση αυτή, είναι λογικό να έχετε κι εσείς. Προσπαθήστε να μην το μεταφέρετε στο παιδί και εστιάστε στο πώς θα είστε εποικοδομητικοί και αισιόδοξοι για να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους και τις αμφιβολίες του.

Κρατήστε επαφή με τους παλιούς φίλους του παιδιού

Η αλλαγή σχολείου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και το κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Μπορεί να διατηρήσει τις παλιές του φιλίες και ο δικός σας ρόλος σε αυτό μπορεί να είναι καθοριστικός. Εξηγήστε στο παιδί ότι θα μπορεί να μιλάει ή ακόμα και να συναντά τους παλιούς του φίλους όπως το επιθυμεί και ότι νέοι φίλοι δεν σημαίνει ότι θα χάσει τους παλιούς.

Δώστε χρόνο

Ακόμα και αν ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η προσαρμογή στο νέο σχολικό περιβάλλον θα χρειαστεί χρόνο. Η ψυχολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μαρίνα Μόσχα, αναφέρει:

«Σε κάθε περίπτωση, η σχολική προσαρμογή συνιστά μία ιδιαίτερα απαιτητική ψυχο-συναισθηματική διαδικασία για κάθε παιδί, και είναι φυσιολογικό να έχει διάρκεια έως και τρεις μήνες».

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved