Δύσπνοια στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δύσπνοια στα παιδιά; Η ειδικός Αγγελική Ρέβελα συμβουλεύει.

Aγγελική Ρέβελα
Δύσπνοια στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η δύσπνοια είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να υποδεικνύει σοβαρά ή και όχι προβλήματα υγείας. 

Bigstock

Μερικά παιδιά παρουσιάζουν ήπια δύσπνοια κατά την άσκηση. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ενός σοβαρού προβλήματος, όπως άσθμα, πνευμονική νόσο, καρδιακά προβλήματα και πνευμονία. Αν η δύσπνοια του παιδιού σας συνεχιστεί, μπορεί να χρειαστεί εξετάσεις και θεραπεία.

Αιτίες δυσκολίας στην αναπνοή

Αναφυλαξία (σοβαρή αλλεργική αντίδραση). Υποψιάζεστε όταν υπάρχει ξαφνική έναρξη δυσκολίας στην αναπνοή και εκτεταμένης κνίδωσης. Συνήθεις αιτίες είναι τα τσιμπήματα μελισσών ή οι τροφικές αλλεργίες όπως τα φιστίκια.

Άσθμα. Τα συμπτώματα μιας κρίσης άσθματος είναι συριγμός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή.

Βρογχιολίτιδα. Μια ιογενής λοίμωξη των μικρότερων αεραγωγών στους πνεύμονες. Ο συριγμός κατά τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής προκαλείται συχνά από βρογχιολίτιδα. Τα κύρια συμπτώματα είναι η γρήγορη αναπνοή και ο συριγμός.

Oξεία λαρυγγίτιδα. Μια ιογενής λοίμωξη των φωνητικών χορδών και της τραχείας. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο γαύγιος βήχας και η βραχνή φωνή. Μερικά παιδιά με σοβαρό κρουπ έχουν έναν σκληρό, σφιχτό ήχο ενώ εισπνέουν. Αυτό ονομάζεται στρίντορ.

Ξένο αντικείμενο στον αεραγωγό. Υποψιάζεστε όταν υπάρχει ξαφνική έναρξη βήχα και πνιγμού. Κοινά αντικείμενα είναι τα φιστίκια και οι σπόροι. Η ηλικία αιχμής είναι 1 έως 4 ετών.

Γρίπη. Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός με καταρροή, πονόλαιμος και κακός βήχας. Ο ιός της γρίπης μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές όπως η πνευμονία. Το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια.

Πνευμονία. Λοίμωξη του τμήματος των πνευμόνων που παρέχει οξυγόνο στο αίμα. Η πνευμονία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Πολλά βακτηριακά αίτια μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.

Κοκκύτης. Μια βακτηριακή λοίμωξη των αεραγωγών. Τα κύρια συμπτώματα είναι τα μακρά περίοδο βήχα και ο πνιγμός. Πολύ σοβαρό στα βρέφη. Μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο.

Άλλες αιτίες δυσκολίας στην αναπνοή στα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Αναπνοή στον καπνό του τσιγάρου.
  • Μακροχρόνιες καταστάσεις που επηρεάζουν την αναπνευστική οδό, όπως η κυστική ίνωση.
  • Απόφραξη του αεραγωγού από ένα εισπνεόμενο αντικείμενο , όπως ένα μικρό κομμάτι τροφής ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.
  • Εάν το παιδί έχει εισπνεύσει κάτι που τώρα φράζει τον αεραγωγό - αυτό είναι επείγουσα ανάγκη.

Μπορεί ξαφνικά να αναστατωθούν ή να αρχίσουν να πνίγονται ή μπορεί να καταρρεύσουν. Εάν το παιδί μπορεί να βήχει, ενθαρρύνετέ το να καθαρίσει μόνο του το μπλοκάρισμα. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και γνωρίζετε πώς να κάνετε βασική υποστήριξη ζωής σε καταστάσεις πνιγμού, θα πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως και να ζητήσετε από κάποιον άλλο (αν είναι δυνατόν) να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσκολίας στην αναπνοή στα παιδιά;

Τα κοινά συμπτώματα που προκαλούνται από αναπνευστικές δυσκολίες στα παιδιά περιλαμβάνουν:

Καταρροή, βουλωμένη μύτη, βουλωμένη μύτη και φτάρνισμα

Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται συχνά από κρυολόγημα αλλά μπορεί επίσης να προκληθούν από αλλεργία.

Βήχας

Ο βήχας συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 2-3 εβδομάδες και προκαλείται από ιογενή λοίμωξη. Μερικές φορές ο βήχας μπορεί να συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες μετά την εξάλειψη της λοίμωξης, αλλά δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα και αυτό είναι επίσης αβλαβές.

Εκτός από τις κοινές ιογενείς λοιμώξεις, ο βήχας μπορεί να προκληθεί και από άλλες παθήσεις, όπως η οξεία λαρυγγίτιδα , η βρογχιολίτιδα ή ο κοκκύτης . Αυτά συχνά προκαλούν συγκεκριμένους ήχους ή τύπους βήχα.

Ένας βήχας που δεν θα υποχωρήσει μπορεί να οφείλεται σε άσθμα ή σε άλλη μακροχρόνια πάθηση όπως η κυστική ίνωση .

Έγχρωμη βλέννα

Η κίτρινη, πράσινη ή καφέ βλέννα συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει λοίμωξη της αναπνευστικής οδού.

Υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης. Μια υψηλή θερμοκρασία μπορεί να κάνει το παιδί σας ευερέθιστο ή νυσταγμένο. Συχνά η πτώση της θερμοκρασίας τους θα τους κάνει να αισθάνονται πολύ καλύτερα.

Συριγμός

Αυτός είναι ένας υψηλός ήχος που προέρχεται από το στήθος όταν το παιδί σας εκπνέει. Αυτό προκαλείται συχνότερα από λοιμώξεις του αναπνευστικού ή άσθμα.

Πόνοι

Τα παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού συχνά παραπονούνται για πόνους στα χέρια και τα πόδια και συχνά έχουν πονοκέφαλο.

efiveia-ponokefalos.jpg

Πώς μπορώ να ξέρω πότε το παιδί μου δεν είναι πραγματικά καλά;

Ρυθμός αναπνοής

Η αύξηση του ρυθμού αναπνοής μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα δυσκολίας στην αναπνοή.

Μετρήστε τον αριθμό των αναπνοών (μέσα και έξοδος είναι μία αναπνοή) σε ένα λεπτό. Ο ρυθμός αναπνοής είναι πολύ γρήγορος εάν είναι μεγαλύτερος από:

  • 60 αναπνοές ανά λεπτό για μωρό 0-5 μηνών.
  • 50 αναπνοές ανά λεπτό για βρέφος ηλικίας 6-12 μηνών.
  • 40 αναπνοές ανά λεπτό για παιδί ηλικίας 1-5 ετών.

20-30 αναπνοές ανά λεπτό για παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο κανονικός ρυθμός αναπνοής σταδιακά μειώνεται καθώς μεγαλώνει το παιδί. Έτσι, για παράδειγμα, ένας ρυθμός αναπνοής άνω των 30 θα ήταν πολύ υψηλός για ένα παιδί ηλικίας 6 ετών, αλλά ένας ρυθμός αναπνοής άνω των 20 θα ήταν πολύ υψηλός για έναν έφηβο ηλικίας 16 ετών.

Αυξημένη προσπάθεια αναπνοής

Αυτό περιλαμβάνει το βύθισμα του θώρακα κάτω από το λαιμό και κάτω από το στέρνο. Τα πλευρά μπορεί επίσης να φαίνονται σαν να ξεχωρίζουν όταν το παιδί εισπνέει, επειδή οι μύες ανάμεσά τους τραβούν δυνατά.

Φούσκωμα των ρουθουνιών

Τα ρουθούνια διευρύνονται κατά την αναπνοή. Αυτό δείχνει επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την αναπνοή.

Γρύλισμα

Ένας ήχος γρυλίσματος ακούγεται όταν εκπνέει. Αυτό είναι το σώμα που προσπαθεί να εισφέρει περισσότερο αέρα στους πνεύμονες.

Χρώμα

Το δέρμα μπορεί να φαίνεται χλωμό ή γαλαζωπό χρώμα. Τα χείλη και η γλώσσα μπορεί επίσης να φαίνονται μπλε. Αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι το παιδί σας δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο από την αναπνοή.

Υπνηλία

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορεί να κάνουν το παιδί σας πολύ κουρασμένο και δύσκολο να κρατηθεί ξύπνιο.

Στρίντορ

Αυτός είναι ένας υψηλός θόρυβος όταν το παιδί σας εισπνέει. Προκαλείται από παρεμπόδιση της ροής του αέρα στον ανώτερο αεραγωγό. Οι αιτίες για αυτό περιλαμβάνουν κρούπα ή επιγλωττίτιδα.

Καλέστε γιατρό ή αναζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως αν παρατηρήσετε τα εξής:

  • Απαλός συριγμός (σφιχτός ήχος με εκπνοή)
  • Η αναπνοή είναι πολύ πιο γρήγορη από το κανονικό
  • Τα χείλη ή το πρόσωπο γίνονται μπλε όταν βήχει
  • Βήχει ασταμάτητα και δεν μπορείς να κοιμηθεί ή να κάνει κανονική δραστηριότητα
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ άρρωστο
  • Έχει προβλήματα με τη σίτιση και την κατάποση υγρών
  • Έχει σημάδια αφυδάτωσης όπως πολύ ξηρή γλώσσα.
  • Βήχα με βλέννα που είναι σκούρα καφέ ή αιματηρή.
  • Έχετε ήδη μια διαγνωσμένη πνευμονική πάθηση όπως το άσθμα .
  • Έχουν οποιαδήποτε πάθηση που μειώνει την άμυνά τους έναντι της μόλυνσης (αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα).
  • Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να αδιαθετούν πολύ γρήγορα, επομένως είναι ακόμη πιο σημαντικό να τα παρακολουθείτε στενά και να λαμβάνετε ιατρική συμβουλή εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει αναπνευστική δυσχέρεια

  • Μείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε το παιδί σας
  • Τοποθετήστε το παιδί σας σε μια άνετη θέση, συνήθως όρθια.
  • Εάν νομίζετε ότι το παιδί σας έχει πυρετό, μετρήστε τη θερμοκρασία του:
  • Στο κάτω μέρος του μωρού (από το ορθό) εάν είναι κάτω των 4 μηνών
  • Κάτω από το χέρι (μασχαλιαία) αν είναι μεγαλύτερος των 4 μηνών

Ποιες είναι οι θεραπείες για τις αναπνευστικές δυσκολίες στα παιδιά;

Πάντα να ενεργείτε γρήγορα και να ζητάτε ιατρική βοήθεια εάν ανησυχείτε για το παιδί σας, ειδικά εάν αντιμετωπίζει προβλήματα αναπνοής, φαίνεται να επιδεινώνεται ή δεν βελτιώνεται.

Οι περισσότερες λοιμώξεις θα εξαφανιστούν από μόνες τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι πιο άνετα και να το βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα πιο γρήγορα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ενθαρρύνετε τα να πίνουν όσο περισσότερο μπορούν
  • Αυτό συχνά σημαίνει να πίνουν λίγο και συχνά. Το δροσερό νερό είναι το καλύτερο. Η κατανάλωση πολλών υγρών θα βοηθήσει:
  • Αποτρέψτε το σώμα τους να γίνει πολύ ξηρό (αφυδατωμένο).
  • Διατηρήστε τα δροσερά.
  • Διατηρήστε τη βλέννα υγρή και πιο εύκολο να βήξει.
  • Σταματήστε τον λαιμό τους να μην αισθάνεται πραγματικά ξηρός και επώδυνος.
  • Παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη
  • Δώστε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη μόνο εάν το παιδί σας έχει υψηλή θερμοκρασία Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί εάν χρειάζεται.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας βρίσκεται σε ένα άνετο και ήρεμο περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή καθησυχασμού, τη διατήρησή τους δροσερά και μακριά από τον καπνό του τσιγάρου.

Πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης σε άλλους ανθρώπους

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν έχετε άλλα παιδιά. Σημαντικά μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • Βεβαιωθείτε ότι όλοι πλένουν τα χέρια τους τακτικά.
  • Χρησιμοποιήστε καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσης για να αφαιρέσετε τυχόν μολυσμένη βλέννα όταν το παιδί σας φτερνίζεται ή βήχει. Στη συνέχεια, βάλτε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο σε έναν κάδο και πλύνετε καλά τα χέρια σας.

Πώς να αποτρέψετε τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Δεν μπορούν να αποφευχθούν όλα τα αναπνευστικά προβλήματα. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη πολλών αναπνευστικών λοιμώξεων ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  • Μην καπνίζετε γύρω από το παιδί σας ή σε μέρη που πηγαίνει, ακόμα κι όταν δεν είναι εκεί. Τα παιδιά που βρίσκονται κοντά σε καπνιστές παθαίνουν διπλάσιες λοιμώξεις του αναπνευστικού και κρυολογήματα από εκείνα που δεν ζουν με καπνιστές. Τα υπολείμματα καπνού μπορούν να συσσωρευτούν σε επιφάνειες στα δωμάτια και στα αυτοκίνητα.
  • Διατηρήστε καθαρό το σπίτι για το παιδί σας χωρίς σκόνη.
  • Μην χρησιμοποιείτε βρεφική σκόνη ή άμυλο καλαμποκιού στο παιδί σας. Αυτά τα πράγματα μπορεί να ερεθίσουν τους πνεύμονες ενός μωρού.
  • Όλοι πρέπει να κάνουν καλό πλύσιμο των χεριών για την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων.
  • Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε το παιδί σας μακριά από άτομα που είναι άρρωστα.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved