Συχνοουρία και παιδί: Πότε να ανησυχήσουμε;

Συχνουρία στα βρέφη, παιδιά, έφηβοι - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Συχνοουρία και παιδί: Πότε να ανησυχήσουμε;
Bigstock

Εκεί που το μικρό σας παίζει, ξαφνικά το βλέπετε να κουνιέται, να σταυρώνει τα πόδια του, να δαγκώνεται, να χορεύει και τελικά να τρέχει στην τουαλέτα. Επιστρέφει ανακουφισμένο και μέσα σε ένα τέταρτο κάνει ξανά το ίδιο. Σίγουρα πρόκειται για συχνοουρία από τη στιγμή που τρέχει κάθε λίγο και λιγάκι στην τουαλέτα, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι τα συμπτώματα είναι τα ίδια τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά. Αν λοιπόν μια συχνοουρία είναι ενοχλητική για εμάς τους ενήλικες, φανταστείτε για τα παιδιά. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συχνοουρία και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας.

Τι είναι η συχνοουρία;

Συχνοουρία είναι η ανάγκη να πηγαίνουμε στην τουαλέτα περισσότερες φορές από το φυσιολογικό, δεδομένης της ηλικίας και της υγείας του παιδιού σας.

Συμπτώματα της συχνοούριας στο παιδί

Η συχνοουρία εμφανίζεται γενικά σε παιδιά ηλικίας 4 έως 5 ετών που έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό. Συνήθως θεωρείται ως μια αισθητηριακή επείγουσα ανάγκη - τα παιδιά νιώθουν ότι πρέπει να πάνε στην τουαλέτα όταν δεν υπάρχει πραγματική φυσική ανάγκη να το κάνουν. Αυτά τα παιδιά χρησιμοποιούν το μπάνιο αρκετά συχνά. Κάθε 10 έως 30 λεπτά ή 30 έως 40 φορές την ημέρα - αποβάλλοντας μόνο μικρές ποσότητες ούρων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνήθως μπορούν να κοιμηθούν χωρίς να ξυπνήσουν για να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο.

Ο φυσιολογικός αριθμός ουρήσεων ανά ηλικία

  • 3-6 μηνών: 20 φορές
  • 6-12 μηνών: 16 φορές
  • 1-2 χρονών: 12 φορές
  • 2-3 χρονών: 10 φορές
  • 3-4 χρονών: 9 φορές
  • 4-12 χρονών: 7 φορές
  • από 12 χρονών και πάνω: 4-5 φορές

Τι προκαλεί τη συχνοουρία στα παιδιά

Η συχνοουρία μπορεί να είναι σύμπτωμα ουρολοίμωξης. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι υπερδραστήριας κύστης. Τα παιδιά με υπερδραστήρια κύστη πρέπει να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα, επειδή οι κύστεις τους είναι υπερβολικά ευαίσθητες στην παρουσία ούρων. Για αυτό το λόγο δημιουργείται μια ξαφνική και επείγουσα ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα να ουρήσουν ακόμη και όταν η κύστη τους δεν είναι γεμάτη.

Διάγνωση της συχνοουρίας στο παιδί

Εάν το παιδί όπως αναφέραμε κάνει ασυνήθιστες και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, τότε ο παιδίατρός σας θα πρέπει να ελέγξει για να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού. Επιπλέον μπορεί να βεβαιωθεί ότι το παιδί σας αδειάζει εντελώς την κύστη του κατά την ούρηση.

Ερωτήσεις που ίσως να κάνει ο παιδίατρό σας

Η περιγραφή σας είναι εκείνη που θα καθορίσει την αιτία. Αν για παράδειγμα το παιδί επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα κατά την ημέρα και όχι τη νύχτα που πέφτει για ύπνο, τότε ίσως η συχνοοουρία να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους όπως άγχος ή γιατί θέλει να σας τραβήξει την προσοχή.

Αν όμως, παρουσιάζεται το πρόβλημα και τη νύχτα, δηλαδή διακόπτεται ο ύπνος του και σηκώνεται από το κρεβάτι για να ουρήσει ή βρέχετε κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ πριν δεν παρουσίαζε τέτοια συμπεριφορά τότε θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας.

Συχνοουρία παιδιά - Θεραπεία

Κατά την επίσκεψη σας στον παιδίατρο, θα σας ζητηθεί ένα λεπτομερές ιστορικό σχετικά με τις συνήθειες του παιδιού σας, τις επισκέψεις του στο μπάνιο, τις συνήθειες του εντέρου και τη διατροφή του. Εάν το παιδί σας έχει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή υπερδραστήρια κύστη, ο παιδίατρός σας είναι εκείνος που θα καθορίσει εάν χρειάζεται να λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή να κάνει οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

Πότε η συχνοουρία είναι ανησυχητική;

Η συχνοουρία μπορεί να είναι ανησυχητική όταν προκαλείται από πρόβλημα στα νεφρά, στην ουρήθρα, στην ουροδόχο κύστη ή σε κάποια άλλη ιατρικής πάθηση. Εσείς δεν θα πρέπει να αμελήσετε το πρόβλημα. Αν το παιδί σας εκτός από τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα παραπονεθεί για πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση, ανεβάσει πυρετό, έχει μειωμένη όρεξη, κάνει εμετό ή παρατηρήσετε θολά ούρα ή ούρα με αίμα θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τα επείγοντα.

με πληροφορίες από: chop.edu/ webmd.com/ medicalnewstoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved