Συχνοουρία στα παιδιά: Πού μπορεί να οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Μήπως το παιδί σας κάθε λίγο και λιγάκι σηκώνεται για να πάει στην τουαλέτα ακόμα και τη νύχτα;

Συχνοουρία στα παιδιά: Πού μπορεί να οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Συχνοουρία μπορεί να εμφανίζεται τόσο την ημέρα όσο και τη νύκτα ή, κάποιες φορές, μόνο τη νύκτα, οπότε πρόκειται για νυκτουρία.

Ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστεως, δύσκολη ή επώδυνη ούρηση, ασυνήθιστο χρώμα ούρων ή έντονη και επείγουσα επιθυμία για ούρηση.

Εάν το παιδί σας έχει συχνοουρία η ουροδόχος κύστη του συσπάται ακόμη και όταν δεν είναι γεμάτη. Αυτό δίνει την αίσθηση της ανάγκης για ούρηση. Πολλές φορές τα παιδιά, είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί δεν θέλουν να τα κοροϊδέψουν, αν είναι στο σχολείο, δεν λένε ευθέως ότι πρέπει να ξαναπάνε στην τουαλέτα. Για να το καθυστερήσουν, κάθονται σταυροπόδι ή στηρίζουν το βάρος τους πότε στο ένα πόδι και πότε στο άλλο, δίνοντας την εντύπωση ότι « χορεύουν» .

Υπάρχουν και περιστατικά όπου τα παιδιά δεν μπορούν να κρατηθούν και μπορεί να έχουν διαρροή ούρων όχι μόνο στον ύπνο τους αλλά καμία φορά ακόμα και στο σχολείο. Κάτι τέτοιο έχει επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους , καθώς νοιώθουν ντροπή, και αυτόματα μπορεί να θέσουν τον εαυτό τους στο περιθώριο.

Αίτια συχνοουρίας

Οσον αφορά τα αίτια, σύμφωνα με τους γιατρούς, μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους. Δείτε 4 κοινές αιτίες συχνοουρίας:

Δυσκοιλιότητα

Ακούγεται παράδοξο, αλλά η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι η αιτία της συχνοουρίας. Το ορθό βρίσκεται δίπλα στην ουροδόχο κύστη και μοιράζονται πολλά ίδια νεύρα. Όταν υπάρχει αδράνεια στο ορθό, ασκείται πίεση στην ουροδόχο και προκαλείται συχνοουρία.

Άγχος

Όταν είστε στρεσαρισμένοι μπορεί να νιώθετε ότι θέλετε να πηγαίνετε συνέχεια στην τουαλέτα. Υπάρχουν δύο τύποι άγχους, σύμφωνα με τους ειδικούς, που προκαλούν συχνοουρία. Στην μία περίπτωση θέλετε να πάτε στην τουαλέτα λόγω πανικού, ενώ στην άλλη θέλετε να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα ακόμη και χωρίς να ουρείτε.

Λοιμώξεις

Διάφορες λοιμώξεις του ουροποιητικού προκαλούν συχνοουρία, π.χ. η ουρολοίμωξη. Μπορεί επίσης να νιώθετε τσούξιμο κατά την ούρηση, τα ούρα να είναι θολά ή με αίμα και να είναι δύσοσμα.

Πικάντικες ή όξινες τροφές

Οι όξινες τροφές όπως η σάλτσα ντομάτας και τα εσπεριδοειδή, καθώς και τα πικάντικα τρόφιμα, μπορεί να ερεθίσουν την κύστη σας και να νιώθετε διαρκώς την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Άλλες τροφές που προκαλούν συχνοουρία είναι σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, τα τεχνητά γλυκαντικά και η σοκολάτα.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved