Τα ξύλινα παιχνίδια και τα οφέλη τους

Από την ανθεκτικότητά τους έως την προώθηση της δημιουργικότητας και την αισθητηριακή ανάπτυξη, τα ξύλινα παιχνίδια προσφέρουν μια σειρά από οφέλη που τα καθιστούν αξιοσημείωτη επιλογή για την ανάπτυξη των παιδιών.

Τα ξύλινα παιχνίδια και τα οφέλη τους
Bigstock

Εάν κάνετε μια βόλτα σε οποιονδήποτε διάδρομο παιχνιδιών και όπως λέει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), θα νιώσετε πως «κατακλύζεστε από κάθε είδους αισθητηριακό θόρυβο».

Με όλο το φλας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, είναι εύκολο να παραβλέψετε τις πιο απλές επιλογές. Αλλά τα κλασικά, όπως τα ξύλινα παιχνίδια , διαθέτουν ξεκάθαρα πλεονεκτήματα που συνεχίζουν να τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή για παιδιά και γονείς.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιλέγετε κυρίως ξύλινα παιχνίδια:

Είναι ανθεκτικά

Η ασταμάτητη χρήση ταλαιπωρεί τα παιχνίδια. Ακόμα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κινδυνεύουν από δυσλειτουργίες .

Το ξύλο, όμως, αντέχει στην «κακή» μεταχείριση και διαρκεί για πολύ καιρό ακόμα και για χρόνια. Αυτό σημαίνει λιγότερη σπατάλη για εσάς αλλά και για το περιβάλλον.

Είναι ασφαλή

Τα ξύλινα παιχνίδια δεν είναι εύθραυστα. Έχουν περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με τα πλαστικά, να αντέξουν από πτώσεις.

Είναι λιγότερο πιθανό να διαλυθούν σε μικρά και αιχμηρά κομμάτια όπου ένα μικρό παιδί μπορεί να τα καταπιεί και να τραυματιστεί.

Δεν περιέχουν τοξικά χρώματα

Τα πιστοποιημένα ξύλινα παιχνίδια περιέχουν μη τοξικά χρώματα με βάση το νερό. Έτσι, όταν το παιδί τα βάζει στο στόμα , δεν κινδυνεύει από την επαφή με χημικά και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Δεν είναι «υπερδιεγερτικά»

Παιχνίδια με ηχητικά εφέ και φώτα που αναβοσβήνουν σίγουρα τραβούν την προσοχή ενός νήπιου παιδιού αλλά ίσως όχι με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτοί οι τύποι παιχνιδιών είναι διασκεδαστικοί για λίγο, αλλά στην ουσία «αναγκάζουν» τα παιδιά απλά να παρατηρούν παθητικά τι κάνει το παιχνίδι αντί να ασχοληθούν πραγματικά με εκείνο.

Κατακλύουν, επίσης, το παιδί με πάρα πολλές αισθητηριακά ερεθίσματα, κάνοντάς το πιο ευερέθιστο και λιγότερο συγκεντρωμένο.

Είναι πολυλειτουργικά

Η απλότητα των ξύλινων παιχνιδιών είναι η δύναμή τους καθώς πυροδοτούν την παιδική φαντασία.

Τα παιδιά πρέπει να εμπλακούν και να γίνουν δημιουργικά όταν παίζουν με αυτά , είτε αυτό σημαίνει να χτίσουν πύργους με ξύλινα τουβλάκια είτε να παίξουν με ένα ξύλινπ κουκλόσπιτο.

Σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά, τα ξύλινα παιχνίδια επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν με τους δικούς τους όρους και να ανακαλύψουν πολλαπλές χρήσεις ενός παιχνιδιού.

Ενθαρρύνουν την αισθητηριακή ανάπτυξη

Η επαφή με τα διάφορα σχήματα και υλικά βοηθά στην ανάπτυξη πολύπλοκων νευρολογικών συνδέσεων του παιδικού εγκεφάλου καθώς παράλληλα ενισχύει τη μνήμη.

Κατά την εξερεύνηση του κόσμου με την αίσθηση της αφής, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα βασικά στοιχεία και τις ιδιότητες του κόσμου: ζεστό ή κρύο, υγρό ή στερεό, μαλακό ή σκληρό .

Πηγή: kidkraft.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved