Προσαρμογή μετά τις διακοπές: Tips για να ξαναφτιάξετε τη ρουτίνα τους

Τι να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να προετοιμαστεί για τη νέα σχολική χρονιά.

Προσαρμογή μετά τις διακοπές: Tips για να ξαναφτιάξετε τη ρουτίνα τους

Η ομαλή προσαρμογή στη νέα μετά διακοπών καθημερινότητα είναι σημαντική για να προετοιμαστούν τα παιδιά κατάλληλα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Bigstock

Οι καλοκαιρινές διακοπές σιγά-σιγά φτάνουν στο τέλος της και πολύ σύντομα τα παιδιά θα πρέπει να επανέλθουν στην καθημερινή τους ρουτίνα και να προετοιμαστούν για τη νέα σχολική χρονιά.

Φυσικά δεν χρειάζονται όλα τα παιδιά τον ίδιο χρόνο προσαρμογής. Κάποια παιδιά προσαρμόζονται πολύ εύκολα και άλλα χρειάζονται δύο εβδομάδες ή ίσως και παραπάνω για να βρουν ξανά τη ρουτίνα τους.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε τη μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στην καθημερινή ρουτίνα πιο εύκολη.

psixologia-paidiou-proti-fora-sxoleio.jpg

#1 Περιορίστε τον χρόνο μπροστά από οθόνες

Ο χρόνος στο κινητό, την τηλεόραση, το τάμπλετ σίγουρα αυξήθηκε στις καλοκαιρινές διακοπές. Όσο πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς περιορίστε σταδιακά τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και προτιμήστε άλλες δραστηριότητες πιο δημιουργικές και ωφέλιμες για το παιδί.

#2 Συζητήστε για την επιστροφή στο σχολείο

Όσο πιο νωρίς συζητήσετε με το παιδί την επιστροφή του στο σχολείο και το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς τόσο το καλύτερο. Πείτε του τα θετικά όπως ότι θα ξαναβρεθεί με τους συμμαθητές του και ότι θα κάνει τις αγαπημένες του εξωσχολικές δραστηριότητες.

#3 Επιστρέψτε στη ρουτίνα σας

Δώστε πρώτα εσείς το καλό παράδειγμα. Κοιμηθείτε πιο νωρίς το βράδυ, ξυπνήστε νωρίτερα, και ακολουθήστε ένα πρόγραμμα στις δραστηριότητες που κάνετε μέσα στη μέρα. Τα παιδιά θα επανέλθουν με τον τρόπο αυτό πιο ομαλά στην καθημερινή τους ρουτίνα και θα προετοιμαστούν σταδιακά για την επάνοδό τους στο σχολείο.

#4 Δημιουργήστε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από τις διακοπές

Φτιάχνοντας ένα άλμπουμ με τις φωτογραφίες που βγάλατε από τις διακοπές θα βοηθήσετε το παιδί να αποδεχτεί ότι οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και τα προσαρμοστεί πιο ομαλά στη νέα του ρουτίνα.

#5 Ζητήστε από το παιδί να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του

Η κάθε αλλαγή στην καθημερινότητα του παιδιού έχει αντίκτυπο στη συναισθηματική του κατάσταση. Δίνοντας του τη δυνατότητα να εκφραστεί, το παιδί θα είναι σε θέση να αποδεχτεί και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved