Βιβλία ή διάβασμα στην οθόνη; Τι είναι καλύτερο για τα μικρά παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου: Να πείτε «ναι» στα παιδικά ηλεκτρονικά βιβλία ή όχι;

Μυρτώ Κογεβίνα
Βιβλία ή διάβασμα στην οθόνη; Τι είναι καλύτερο για τα μικρά παιδιά
Bigstock

Στην εποχή μας, όπου κυριαρχούν τα ψηφιακά μέσα, η ανάγνωση βιβλίων έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά, τόσο για τη γνωστική, όσο και για την ψυχο-συναισθηματική τους ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, η ανάγνωση βιβλίων βοηθάει στην ανάπτυξη του λόγου, στην επέκταση του λεξιλογίου και στην εκμάθηση γραμματικής και συντακτικού.

Επιπλέον, υποστηρίζει την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας του παιδιού, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησής του. Τέλος, η ανάγνωση βιβλίων ενθαρρύνει τα παιδιά να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους με περιέργεια και κριτική σκέψη.

Μαρίνα Γιώτη: Τα παιδικά βιβλία μεγαλώνουν έξυπνα παιδιά

Είναι καλύτερο η ανάγνωση βιβλίων να γίνεται μέσω οθόνης ή σε κλασική έντυπη μορφή;

Στις μέρες μας, οι οθόνες είναι παντού, και είναι δύσκολο να αποσπάσουμε τελείως τα παιδιά από αυτές. Τα μικρά παιδιά στην εποχή μας είναι εντελώς εξοικειωμένα με τις οθόνες και έχουν άνεση στη χρήση τους. Επομένως, προκύπτει το ερώτημα του αν είναι καλύτερο η ανάγνωση βιβλίων να γίνεται μέσω οθόνης ή σε κλασική έντυπη μορφή. Από τη μία πλευρά, η ανάγνωση βιβλίων σε έντυπη μορφή θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί την ιδανική συνθήκη, καθώς είναι μια ευκαιρία να αποφεύγεται η υπερβολή στη χρήση των οθονών, μαθαίνοντας σταδιακά στα παιδιά ότι υπάρχουν και άλλα, μη ψηφιακά μέσα τα οποία μπορούν να είναι εξίσου διασκεδαστικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι οθόνες κουράζουν τα μάτια και συνιστάται περιορισμός στη χρήση τους, ειδικά για τα παιδιά, των οποίων τα μάτια ακόμα αναπτύσσονται. Σίγουρα λοιπόν, προτιμάμε, ει δυνατόν, τα μικρά παιδιά να διαβάζουν τα βιβλία τους σε έντυπη μορφή, και όχι σε οθόνη κινητού, κομπιούτερ ή τάμπλετ.

pagkosmia-hmera-paidikou-bivliou.jpg

Από την άλλη πλευρά βέβαια, δε μπορούμε να αρνηθούμε ότι κάποια παιδιά χρειάζονται περισσότερη ενθάρρυνση από άλλα προκειμένου να μάθουν να αγαπούν την ανάγνωση βιβλίων. Έτσι, εάν παρατηρήσουμε ότι το παιδί μας έχει άρνηση ή διστακτικότητα στο να διαβάσει βιβλία, ειδικά σε έντυπη μορφή, μπορούμε να δοκιμάσουμε να του “σερβίρουμε” την ανάγνωση σε ένα μέσα πιο οικείο για αυτή, δηλαδή την οθόνη. Με τα τόσα οφέλη που έχει το διάβασμα βιβλίων, είναι καλύτερο να γίνεται σε οθόνη, από ότι καθόλου. Επιπλέον, εάν καταφέρουμε να διαβάζει το παιδί σε οθόνη τύπου Kindle, που διαχέει διαφορετικά το φως και επιβαρύνει σαφώς λιγότερο τα μάτια σε σχέση με άλλες οθόνες, μπορούμε να το βοηθήσουμε να αγαπήσει την ανάγνωση βιβλίων χωρίς πραγματικό κίνδυνο για τα μάτια του (με στόχο, άπαξ και μάθει να αγαπάει το διάβασμα, να κάνει και τη μετάβαση στο έντυπο βιβλίο).

Ένα βιβλίο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα - Οφέλη ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved