Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζετε στο παιδί δυνατά

H ανάγνωση μεγαλοφώνως ωφελεί το παιδί με πολλούς τρόπους

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζετε στο παιδί δυνατά
Bigstock

Η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά από μικρή ηλικία έχει πολλά οφέλη, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακρυπρόθεσμα.

Ενισχύει το λεξιλόγιό τους, τη φαντασία τους, αυξάνει την προσοχή τους.

Είναι σημαντικό λοιπόν να διαβάζετε στα παιδιά βιβλία καθημερινά και μάλιστα δυνατά, καθαρά και χρωματίζοντας ει δυνατόν τη φωνή σας για να κάνετε την ιστορία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

paidi-kai-vivlio-3.jpg

Τι κερδίζει το παιδί

  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και παρουσιάζει τα βιβλία ως πηγές ευχάριστων, πολύτιμων και συναρπαστικών εμπειριών.
  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση δίνει στα παιδιά βασικές γνώσεις, οι οποίες τα βοηθούν να κατανοήσουν τι βλέπουν, ακούν και διαβάζουν. Όσο περισσότερο οι ενήλικες διαβάζουν δυνατά στα παιδιά, τόσο περισσότερα θα εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους
  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση επιτρέπει στους γονείς και τους δασκάλους να αποτελούν πρότυπα για την ανάγνωση. Όταν τα παιδιά βλέπουν τους ενήλικες να ενθουσιάζονται με το διάβασμα, θα τους μιμηθούν.
  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση εισάγει τη γλώσσα των βιβλίων, η οποία διαφέρει από τη γλώσσα που ακούγεται στις καθημερινές συνομιλίες, στην τηλεόραση και στις ταινίες. Η γλώσσα του βιβλίου είναι πιο περιγραφική και χρησιμοποιεί πιο επίσημες γραμματικές δομές.
  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να εξερευνήσουν τόπους, χρόνους και γεγονότα πέρα ​​από τις δικές τους εμπειρίες.
  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση δίνει σε παιδιά και ενήλικες την αφορμή να κάνουν διάλογο. Η ομιλία υποστηρίζει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής.
  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση υποστηρίζει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σκέψης καθώς τα παιδιά συζητούν με τους γονείς τους τις ιστορίες που ακούνε.
  • Το να διαβάζεις δυνατά είναι διασκεδαστικό!
1656111741230-282991367-paidi-kai-vivlio-2.jpg

Τέλος μεγαλόφωνη ανάγνωση έχει οφέλη και για τους ενήλικες. Ο ποιοτικός χρόνος που περνούν με τα παιδιά τους ενισχύει το δέσιμο μεταξύ τους, διευκολύνοντας τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές, επικοινωνιακές και διαπροσωπικές τους δεξιότητες.

Με πληροφορίες από ncyi.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved